Skocz do zawartości
CTD

troche lamerskie pytanko

Rekomendowane odpowiedzi

probuje wyzylowac mojego durona ile sie da, na razie jest 800@1050... przy 1100 'okazyjnie' mam BSoD w XP...podkrecam wylacznie przez mnoznik i podnoszenie Core Voltage (Soft MEnuIII na Abit KT7A)...oprocz core jest tam tez 'I/O Voltage'..czy ktos moglby mi powiedziec co to jest i czy to tez moze wplywac na oc(pewnei tak ale wole sie tym nei bawic poki nie wiem co to)

pozdrawiam

CTD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

probuje wyzylowac mojego durona ile sie da, na razie jest 800@1050... przy 1100 'okazyjnie' mam BSoD w XP...podkrecam wylacznie przez mnoznik i podnoszenie Core Voltage (Soft MEnuIII na Abit KT7A)...oprocz core jest tam tez 'I/O Voltage'..czy ktos moglby mi powiedziec co to jest i czy to tez moze wplywac na oc(pewnei tak ale wole sie tym nei bawic poki nie wiem co to)

pozdrawiam

CTD

Jest to napiecie na urzadzenia wejscia/wyjscia w kompie. Warto to podniesc aby wszystko bylo stabilniejsze (oczywiscie urzadz. wej/wyj wtedy sie bardziej grzeja- moze byc niebezpieczne- ale watpie zeby az tak).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozdrawiam

CTD

Jeśli kręcisz tylko mnożnikiem, to I/O Voltage nic Ci nie pomoże. I/O służy do zasilania pamięci, chipsetu, PCI i układów procka obsługujących FSB. podniesienie tego napięcia może pomóc jeśli kręcisz magistralę. Kaeresowi nie wierz, bo sobie tylko posty nabija.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli kręcisz tylko mnożnikiem, to I/O Voltage nic Ci nie pomoże. I/O służy do zasilania pamięci, chipsetu, PCI i układów procka obsługujących FSB. podniesienie tego napięcia może pomóc jeśli kręcisz magistralę. Kaeresowi nie wierz, bo sobie tylko posty nabija.

Cos tu nie gra. Jego tez nie musisz sluchac, rob jak uwazasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozdrawiam

CTD

Zgadza sie w 100% - tylko podczas krecenia magistrala jest sens zwiekszac napiecie I/O, gdzy tylko wtedy rosnie szybkosc szyny pci, agp itp. Innymi slowy jak krecisz mnoznikiem to daruj sobie napiecia inne niz VCORE bo nic ci to nie da :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza sie w 100% - tylko podczas krecenia magistrala jest sens zwiekszac napiecie I/O, gdzy tylko wtedy rosnie szybkosc szyny pci, agp itp. Innymi slowy jak krecisz mnoznikiem to daruj sobie napiecia inne niz VCORE bo nic ci to nie da  :)

To jest wiadome ale wlasciciel tego topica nie pytal czy ma tego uzyc w tej chwili (czyli gdy podkreca samym mnoznikiem) tylko od czego jest napiecie I/O i jak sie ma do O/C. A do O/C ma sie tak, ze jak podniesiemy FSB to mozna dla stabilniejszej pracy urzadzen wej/wyj podniesc rowniez napiecie na nich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...