Skocz do zawartości
Timm

Allegro poraz n-ty...

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie mam glownie do sprzedajacych. Na allegro wylacznie kupuje. Jeszcze nigdy nie sprzedawalem. I tak przegladam rozne aukcje czesto kilkaset zlotych czy wiecej kosztuja przedmioty i... Oczywiscie sprzedajacy wymuszaja wplate z gory. A ja sie zastanawiam dlaczego to kupujacy jest domniemanym oszustem a nie sprzedajacy. Najczesciej slyszalem wrecz idiotyczne tlumaczenie od chandlarza bo czesto mi sie zdazalo wyslac paczke a ktos nie odebral - ok, ale czemu pan nie chce zgodzic sie na wplate zaliczki powiedzmy ~50zl lub 10%(ustalic mozna w zaleznosci od sprzedawanego przedmiotu). Niemoge zrozumiec dlaczego sprzedajacy daja takie fory zlodziejom i oszustom, ktorzy biora z nich wlasnei przyklad i tez wymuszaja wplate z gory. Przeciez szanowni sprzedajacy sami sobie psujecie interes.(czesc osob rezygnuje czesc jest oszukana i ich apele zniechecaja potencjalnych klientow). Nie moge wrecz zrozumiec dlaczego obca mi osoba z drugiego konca polski nie chce wyslac paczki dopoki nie zaryzykuje swoich pieniedzy i ich nie wplacy domniemanemu oszustowi na konto...

Mam nadzieje po przeczytaniu tego chociez jeden sprzedajacy zrozumie co to znaczy domniemanie niewinnosci...

Podam maly przyklad o co mi chodzi http://onet.allegro.pl/show_item.php?item=20432922

Gosc ma 6 gwiazdek wystawil towar warty 50 000zl i oczekuje wylacznie wplaty z gory. Ja nie oczerniam go tylko dlaczego on swoimi warunkami oczernia mnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z prostego powodu, czy za pobraniem czy na konto nie ma to zadnego DLA CIEBIE znaczenia, za pobraniem masz drozej o dodatkowe 5 zlotych jeszcze, a i tak mozesz otrzymac ceglowke za ktora i tak bedziesz zmuszony zaplacic tak czy inaczej sprzedajacy moze Cie oszukac bez problemy w obu wariantach, wplata na konto jest lepsza o tyle ze oszczedzasz te 5 zlotych pobrania. Dla drugiej strony natomiast pobranie jest strasznym dylematem, Ty otrzymujesz paczke a ja czekam kolejne 2 - 3 tygodnie na kase bo poczta zawsze trzyma na maks i postaw sie teraz w odwrotnej sytuacji dlaczego Ty masz juz paczke a ja kase za niemal miesiac? Z tego samego powodu nie zgadzaja sie na zaliczke, wierz mi tam pal szesc ile wplacisz zaliczki najgorsze jest to czekanie! Przykladowo wez np sprzedaj w ciagu miesiaca 30 rzeczy wartosci 500 zlotych i czekasz przez miesiac na rownowartosc 15000 zlotych masz wszystko zamrozone bo poczta sobie bije odsetki, rozumiesz poprostu ktos sobie zarabia na moich 15000!!!...

UPDATE:

Bardzo dlugo zastanawialem sie nad tym i nie ma pewnej metody zabezpieczenia dla obu stron, jesli ktos zechce oszukac to i tak mu sie to uda i nic na to nie zaradzimy, jedynie mozemy probowac zapobiegac takim przypadkom, nie brac udzialu w podejrzanych aukcjach, np przez sprawdzanie wiarygodnosci sprzedajacego, sprawdzajac ile jakie komentarze za co ma, co innego jest jesli ktos sprzedal np 10 telwizorow a co innego jesli ktos sprzedal 100 ebokoow, ilosc negatywow, mozemy sie kontaktowac za wczasu z osobami ktore byly klientami itd itp mozliwosci troche jest.

W przypadku napotkania oszusta procedura postepowania jest wlasciwie taka sama, nawet w przypadku wplaty na konto jest moim zdaniem ciut prostsza, tak wiec to nie ma znaczenia czy tak czy tak jesli zostaniemy oszukani tracimy to samo, a nawet w przypadku pobrania wiecej bo te dodatkowe 5 zlotych :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak dlaczego Ty masz czekac na pieniadze... To ja powiem inaczej a dlaczego ja po wplaceniu pieniedzy mam byc zdany na laske i nielaske lub chec badz niechcec na jej wyslanie. Nie raz wlascilem kase chwile po wygraniu aukcji a towar zamiast na drugi czy kolejny dzien czekalem prawie tydzien. Tak czy inaczej dla mnie kazdy sprzedawca pod zadnym pozorem niegodzacy sie na inne warunki jak wplata kasy z gory to potencjalny oszust...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wplata nei jest tansza, no chyba, ze ktos ma konto w banku netowym :)

co do wplaty na konto to przy mniejszych tranzakcjach to robie i tego tez wymagam. jednak jak kupowalem laptopa to kles mi wyslal go za pobraniem (praiwe 2k) i nie robil problemow, a ja mialem mozliwosc obadania sprzetu przed zaplaceniem.

ogolnie jak ktos odmawia wysylki za pobraniem to znaczy, ze tego sprzetu niema.

jak wezmiesz, zeby poczta robila przelew na konto to zalatwia to w 3-4 dni od dostarczenia paczki a przekaz gotowkowy idzie niestety tak jak mowisz nawet do 2-3 tygodni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopie przeiceż jeżeli chcesz kupić karte za 1000 zł to mozesz poświęcić te 30 -40 zł i sie do niego przejechać nawet pociągiem tym bardziej że na auckji której link podałeś pisze że kurierem wysyłka kosztuje 35 zł .

Ja jak kupowiałem buty na allegro to bez problemu wysłałem gościowi 350 zł na konto i paczka była w 3 dni później , ale jeżeli masz obawy co do sprzedającego zawsze możesz do niego zadzwonić i zaproponować spotkanie , jeżeli odmówi to znaczy że coś kręci. Mnie sprzedający po aukcji sam proponował w rozmowie telefonicznej odbiór osobisty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja robie podobnie...

Preferuje albo odbior osobisty (praktycznie zawsze daje taka mozliwosc) lub wplata na konto.

Jesli komus naprawde zalezy na sprawdzeniu wiarygodnosci sprzedajacego to niech zadzwoni do niego, poprosi o adres (juz tu mozna potwierdzic wiarygodnosc) a w ostatecznosci niech sie z nim spotka.

I zawsze sprawdzajcie za co ma komentarze, jesli za ebooki, olowki albo inne badziewie - 3 razy zastanowcie sie zanim zalicytujecie.

No i nie bez znaczenia jest staz na allegro...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wplata nei jest tansza, no chyba, ze ktos ma konto w banku netowym :)

co do wplaty na konto to przy mniejszych tranzakcjach to robie i tego tez wymagam. jednak jak kupowalem laptopa to kles mi wyslal go za pobraniem (praiwe 2k) i nie robil problemow, a ja mialem mozliwosc obadania sprzetu przed zaplaceniem.

jak wezmiesz, zeby poczta robila przelew na konto to zalatwia to w 3-4 dni od dostarczenia paczki a przekaz gotowkowy idzie niestety tak jak mowisz nawet do 2-3 tygodni.

IMO bez znaczenia w czasie jest czy przez bank czy do rak wlasnych z mojego doswiadczenia wylacznie poczta decyduje o tym czy trzyma kase czy nie i odbywa sie to zazywczaj na zasadzie ze jesli jest to wieksza suma to ja przetrzymuje, jesli mniejsza to nie, wtedy wysyla od razu co objawia sie "dotarciem" po 3-4 dniach, w kazdym przypadku poczta ma przepisowe 14 dni podkreslam ROBOCZYCH! na dokonanie operacji i zawsze z tego terminu ma mozliwosc skorzystac.

W opisywanym przez Ciebie przypadku laptopa - fakt ze miales mozliwosc go "obadania" PRZED ZAPLACENIEM musialo wynikac z tego ze najpewniej zaplaciles za taka opcje lub zaplacil wysylajacy, a jesli nie to nie mialoby to najmniejszego znaczenia czy obejrzales przed czy po, bo gdyby tam byla ceglowka i tak musialbys za nia zaplacic gdybys otwarl paczke w domu, listonosza prawnym obowiazkiem jest zwrot pieniedzy za odebrana paczke, paczka otwarta = odebrana paczka. Gdyby listonosz pozwolil Ci otworzyc paczke przed zlozeniem Twojego podpisu to rownie dobrze jakby sam sobie ja owtorzyl, jesli zlozyles podpis odebrales paczke jesli odebrales paczke musisz zaplacic - taka jest procedura.

Oczywiscie co do wplaty chodzi mi o wplate z konta netowego lub w samym banku, zalezy gdzie i jak ja mam wszystko za darmo i tak i tak.

Najczesciej tak jest, ale tez nie ma w tym nic zlego nie mozna tragizowac przeciez :lol: , nikt nie trzyma hurtowni w magazynie i w przypadku zakupow online tymbardziej nikt nie bierze towaru przed posiadaniem 100% pewnosci zakupu z prostego powodu ze jest spory procent zwrotow i to jest koleja rzecz na ktorą narazony jest sprzedajacy przy pobraniu, powiedzmy sprzedaje 5 sztuk R9800 o wartosci powiedzmy 1500 kazdy to jest 1500 x 5 = 7500 ja musze wylozyc swoja kase w hurtowni za ten towar ktorego wlasciwie jeszcze nie sprzedalem - mam jedynie "domniemanych" klientow, jesli np 3 z nich sie rozmysli i nie odbierze paczki wystarczy sobie wyobrazic jaki powstaje klopot, po pierwsze zanim paczka wroci, po drugie dodatkowe koszty, te 3 karty moga sie juz pozniej nie sprzedac wcale i wowczas kupilem sobie kart za 4500 ktorych wartosc kazdego dnia spada i spada, innymi slowy zamiast zarobic 10% jestem w plecy -15%...

I to jest rowniez powazny powod o ktorym zapomnialem dla ktorego oczekuje sie wplaty z gory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem dlaczego chcesz zrobic ze sprzedajacych meczennikow. To moze idz do sklepu i zobacz da sie zainwestowac w sprzet a tacy sprzedajacy co niemaja/niechca zainwestowac 7500 to oszusci badz zalosni spekulanci... Przyklad koles sprzedawal creativ ti4600 podejrzewam ten z proline (jego cena 599zl proline 549zl). Kupujacy ma uwierzyc w uczciwosc sprzedajacego i wyslac mu kase. A moze to niech najpierw dojdzie do mnie paczka ja ogladne towar i dopiero wtedy wysle pieniadze? Skoro sprzedajacy ma przez pewnein czas i pieniadze i towar dlaczego ja jako klient nie mam takich praw...?

Wlasciwie to sie tak rzucam bo zamowilem towar oczywiscie czekalem 5 dni aby paczka priorytetowa dotarla, w dodatku karta graficzna byla niezgodna z opisem.(inna pamiec oraz karta sie nie moduje). Tak czy inaczej mam dosc chamstwa sprzedajacych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem dlaczego chcesz zrobic ze sprzedajacych meczennikow. [...] Tak czy inaczej mam dosc chamstwa sprzedajacych...

Uogolniasz "kolego" i obrazasz sporo grupe uzytkownikow.

Sam handluje na Allegro od dawna i jakos nikogo nie oszukalem, znam tez spora rzesze innych userow Allegro ktorzy sa uczciwi (co zreszta widac po commentach)

Niestety, czesciej zdaza sie ze to kupujacy "leci sobie w czlona" a nie sprzedajacy, tych jest naprawde nikly odsetek.

Poza tym, czy ktos Cie zmusza do kupowania ??

Po drugie, pewnych rzeczy sie nie kupuje na aukcjach, chyba ze od 100% pewnego kontrahenta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety zapomnialem napisac nie intereuja mnie wypowiedzi w stylu kup gdzie indziej.

Tak czy inaczej wypowiedzi sprzedajacych potewierdzaja moja teorie allegro to jeszcze komunizm...:( - Klient nasz wrog kup na moich warunkach albo won! Sprzedawca twoj pan. O cenach, ktore przynjamniej na sprzet komputerowy w porownaniu do krakowa w 95% lub wiecej sa wyzsze niz nowe w sklepie na gwarancji...

Mam nadzieje kiedys sie to zmieni i sprzedajacy zaczna ryzykowac koszt wysylki a kupujacy nie beda zmuszeni do ryzykowania calj kwoty i sytuacji sprzedajacy ma i pieniadze i towar... Skoro jestes uczciwy to moze i kupujacy tez jest uczciwy wyslij mu paczke ten ogladnie w domu towar i wysle bezposrednio pieniadza. - Nie zgadzasz sie no popatrz a dlaczego odemnie wymagasz wplaty i wiary w Twoja uczciwosc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...] Skoro jestes uczciwy to moze i kupujacy tez jest uczciwy wyslij mu paczke ten ogladnie w domu towar i wysle bezposrednio pieniadza. - Nie zgadzasz sie no popatrz a dlaczego odemnie wymagasz wplaty i wiary w Twoja uczciwosc...

Zapominasz o jednej rzeczy, jako sprzedajacy od jakiegos tam czasu, mam juz wyrobiona opinie, mozna sprawdzic jak finalizowalem poszczegolne transakcje, wiec masz juz jakis obraz sprzedajacego wyrobiony (pisze teraz tylko i wylacznie o sprzedajacych z jakims stazem i dorobkiem commentow)

Wez teraz postaw sie na miejscu sprzedajacego, nie zna Cie, nie wie jakie beda z Toba pzreboje, czy odbierzesz przesylke, a jak ja dostaniesz przed zapalata to czy wogole zaplacisz.

Dziwisz sie wiec ze wymagaja tego ?

Zauwaz tez ze nie jest do konca tak jak piszesz.

Towar jest wysylany do ludzi od razu, po potwierdzeniu adresu wysylki, fakt ze tylko do userow znanych lub z powaznym dorobkiem.

Sam czesto tak wysylam i otrzymuje i jakos nie ma z tym problemu.

BTW, naprawde nikt nikogo nie zmusza do transakcji na Allegro, jezeli cokolwiek komus nie pasuje to moze isc do sklepu, z3laszcza ze twierdzisz iz mozna tam kupic taniej ten sam sprzet, po co w takim razie meczysz sie na Allegro ?? 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupuje poniewaz czasem trafi sie okazja. Do niedawna tez wierzylem w uczciwosc sprzedajacych zwlaszcza z duzym dorobkiem komentarzy poztywnych teraz sie zawiodlem:(. Pozatym czasem kupujesz cos czego nie mozesz lub ciezko kupic w inny sposob. Np. moja nieszczesna karta graficzna majaca sie modowac, swietnie podkrecac i wogole:[...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro jestes uczciwy to moze i kupujacy tez jest uczciwy wyslij mu paczke ten ogladnie w domu towar i wysle bezposrednio pieniadza. - Nie zgadzasz sie no popatrz a dlaczego odemnie wymagasz wplaty i wiary w Twoja uczciwosc...

wehehehehehe :lol:

@Timm Ty nie rozumiesz podstawowej rzeczy: sprzedający ma towar - sprzedający dyktuje warunki transakcji... jeśli warunki kupującemu nie odpowiadają to nie qpuje... proste... ale jak widać dla Ciebie za trudne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;o A ja mysle to jednak ten kto ma pieniadze a nie towar dyktuje warunki ;].

Btw dyskuzja chyba zatrzyna odbiegac od kierunku... Bo nie jest logicznym wytlumaczeniem kup gdzie indziej itp jeli ktos pyta czemu kupujacy kaza wierzyc we wlasna uczciwosc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj Timm, gdzie ty żyjesz? Jak ty to sobie wyobrażasz, że sprzedający wyśle ci sprzęt bez otrzymania kasy.

Przecież załóżmy dostaniesz procka, to sobie go max potestujesz pod względem podkręcania - i częśc ludzi po stwierdzeniu, że sie słabo podkręca by procka odesłało (w porywie uczciwości - bo część by nie wpłaciła za niego kasy). A załóżmy, że by się coś schrzaniło z winy kupującego - to znowu sprzedawca obrywa.

Nawet jak kupujący ma więcej gwiazdek to takich rzeczy się nie robi, tylko zgadza na pobranie.

Ty byś chciał, żeby iść do sklepu <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> sobie coś do domu - potestować i jak będzie ok to zapłacić...

Ja to rozumiem - też bym chciał tak jak ty, ale jednak realniej patrzę na świat i wiem, że to mało prawdopodobne. Może ty jesteś uczciwy, ale niestety bardzo duzo osób nie jest i powinieneś zdawać sobie z tego sprawę - jeżeli sprzedawca ma juz kilka komentarzy pozytywnych, to może opierać się na swojej opinii.

Kolejna sprawa - czemu ktoś akceptuje tylko przelew na konto. Widać, że jeszcze nic nie sprzedawałeś - wysyłka za pobraniem kosztuje sporo - w przypadku 1000zł to będzie z 20-30zł - i jeśli ktoś nie odbierze paczki, to sprzedajcy to traci.

Radze ci postawić się na miejscu sprzedającego, spojrzć na to obiektywnie, a nie tylko ze swojego punktu widzenia. Wiadomo, że każdy chce dla siebie jak najkorzystniej.

Inna sprawa - a w zasadzie sens tego wszystkiego, to mówisz, że nie akceptujesz odpowiedzi w stylu - kup gdzie indziej. To dziwne - przecież to sprawa sprzedawcy jak sprzedaje towar i ile za niego chce - jeżeli bedę chciał sprzedać np. Athlona 1600+ za 1000zł to moja sprawa i mój problem, jeśli nikt nie kupi.

To, że ty mając pieniądze dyktujesz warunki wynika z konkurencji, a nie z ustroju państwa - jeżeli jakiś sklep zrazi do siebie klientów, to zbankrutuje -> zwłaszcza w Polsce to bardzo możliwe. A ty masz wybór - jak ci się nie podoba, to kupujesz gdzie indziej - i nie miej pretensji do sprzedawcy o to, że ci się nie podoba nawet jeśli to jego wina -> możesz mu co najwyżej zwrócić uwagę, że zraża klientów - ale własnie ten ustrój gwarantuje mu to, że może to robić.

Aha - tak na marginesie - to, że zostałeś oszukany bardziej podwarza twoje zdanie, niż je popiera - ponieważ jak sam widzisz istnieją :) ludzie nieuczciwi - czyli istnieją też kupujący nieuczciwi - nie tylko sprzedawcy.

Może spróbuj zamiast starać się dostosować świat do siebie sam się do niego dostosować. :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna sprawa - czemu ktoś akceptuje tylko przelew na konto. Widać, że jeszcze nic nie sprzedawałeś - wysyłka za pobraniem kosztuje sporo - w przypadku 1000zł to będzie z 20-30zł - i jeśli ktoś nie odbierze paczki, to sprzedajcy to traci.

Następna sprawa jest taka że jeżeli sprzedający wyśle paczke za pobraniem i dojdze ona w ciągu 3 dni , kupujący odbierze paczke i zapłaci od razu to pieniądze do sprzedającego będą wracać około tygodnia :cry: w sumie 10 dni oczekiwania. A dzięku przelewom sprzedający od razu ma gotówke na swoim koncie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal nie rozumiesz... co z tego że masz kase jak nic nie qpisz... sprzedający nie musi sprzedać towaru Tobie, znajdą się inni... a kupujący jak chce qpić aqrat tą rzecz to musi się zgodzić na warunki sprzedającego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po to jest na allegro system komentarzy zeby miec pewnosc przy przeprowadzaniu transakcji... uzywam allegro(zarowno jako kupujacy jak i sprzedajacy) od 3 lat i nacialem sie tylko raz, wyslalem kolesiowi kasete a on mial mi wyslac kase jak ja dostanie... Kaski niestety do dzisiaj nie zobaczylem :/ cale szczescie byla to mala kwota... kupuje tylko od sprawdzonych sprzedawcow, zawsze place przelewem na konto bo tak wygodniej i jest okej... tego samego zreszta wymagam od kupujacych...

btw. moze kolega zbulwersowany pokaze swoja karte uzytkownika ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż, to faktycznie jest problem - z jednej strony Sprzedawca który musi długo czekać na kasę w przypadku pobrania, a z drugiej Kupujący płacący przelewem, który nie ma 100% pewności wysłania towaru (chociażby w terminie). Niestety, nawet dużo pozytywów nie chroni przed kłopotami z obu stron (vide Marcintoja0). Chociaż z drugiej strony to kiedy widzę ile na allegro żartownisiów, dzieci i innych idiotów którzy licytują dla zabawy, to powoli przestaję się dziwić Sprzedającym. Ja niestety sparzyłem sie do przelewu juz przy pierwszym zakupie, kiedy to po wpłacie musiałem prosić się o wysłanie towaru ok. 2 tygodnie (zresztą gość u którego kupowałem po zdobyciu ok. 360 pozytywów przestał wysyłać paczki - nie przestał za to inkasować pięniedzy). Od tej pory wpłacam za pobraniem i na szczęście do tej pory przesyłki dochodzą szybko, a Sprzedajacy równie szybko otrzymują od poczty pieniądze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal nie rozumiesz... co z tego że masz kase jak nic nie qpisz... sprzedający nie musi sprzedać towaru Tobie, znajdą się inni... a kupujący jak chce qpić aqrat tą rzecz to musi się zgodzić na warunki sprzedającego...

Nie to Ty mnie nie rozumiesz i w dodatku nie odpowiadasz na prosste pytanie dlaczego to klient ma byc z zalozenia poszkodawany a nie sprzedajacy?... Sprzedawca wysyla paczke jak ma pieniadze(czyli ma i kase i towar) a Ty na sile probujesz mi wmoic to jest ok... Przeczytaj co napisal kolega post wyzej. Wyraznie patrzy obiektywnie a nie jak Ty i kilku innych sprzedawco. Jesescie uczciwi - ok ja tez i chce byc traktowany na rowni. Niestety escrow nie jest obowiazkowy na allegro wiec oszusci sie ciesza...:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie to Ty mnie nie rozumiesz i w dodatku nie odpowiadasz na prosste pytanie dlaczego to klient ma byc z zalozenia poszkodawany a nie sprzedajacy?... Sprzedawca wysyla paczke jak ma pieniadze(czyli ma i kase i towar) a Ty na sile probujesz mi wmoic to jest ok... Przeczytaj co napisal kolega post wyzej. Wyraznie patrzy obiektywnie a nie jak Ty i kilku innych sprzedawco. Jesescie uczciwi - ok ja tez i chce byc traktowany na rowni. Niestety escrow nie jest obowiazkowy na allegro wiec oszusci sie ciesza...:(

Powiem, że jak byłem nowy na Allegro, to tez musiałem za pobraniem wysyłać - niestety - nikt by mi przecież nie przelał kasy na konto... A teraz, w sumie nie sprzedałem wiele, ale już jest znacznie lepiej... Jednak za pobraniem też wysyłam - ale zwykle trafiają mi się osoby sprawdzone lub które w miarę znam.

A co zrobić z oszustem sprzedawcą... hmm, to ciężka sprawa, bo po części rozumiem, że ktoś nie chce wysyłac za pobraniem sprzętu o wartości powyżej 1000zł ... też bym nie chciał, i pewnie również wymagałbym wpłaty na konto.

Niestety mnie również przydarzył się oszust sprzedawca, ale poza Allegro - kupowałem akurat widełki do roweru - były w gorszym stanie niż napisał i musiałem do nich trochę dołożyć, żeby je naprawić... Ale to była trochę niejasna sprawa, bo jeszcze serwis mógł nawalić.

Ale ogólnie - trzeba przyjąc zasady jakie są. Jeżeli koleś ma sporo komentarzy, to znaczy, że adres jest ok. Można go postraszyć sądem, albo obiciem - na początek lepiej to drugie - wprawdzie sądy w Polsce są jakie są, ale podobno się trochę porpawiło a sprawa jest do wygrania - bo w końcu zostałes oszukany i masz dowody na to...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie to Ty mnie nie rozumiesz i w dodatku nie odpowiadasz na prosste pytanie dlaczego to klient ma byc z zalozenia poszkodawany a nie sprzedajacy?

Weź sie zastanow nad tym co piszesz, nie bede Cie przekonywal do tego ze nie masz absolutnie racji, na allegro warunki dyktuje wystawiający aukcje i albo je akceptujesz a robisz to licytujac w aukcji, ALBO NIE, 2+2 az takie proste.

Jesli nie podoba Ci sie taki uklad to przeciez nie kupujesz i sprawa zamknieta. Nikt na sile nie zmusza Cie do licytacji i akceptacji formy platnosci. Jesli napisze w aukcji wplata na konto a Ty mi to licytujesz i pozniej mowisz ze to nie fair to Ty jestes w tym przypadku bóbek a nie ja. Są różni ludzie i różnie handlują i nikt nie bedzie Ci sie tlumaczyl dlaczego tak a nie inaczej, jesli ktos sobie życzy przedplate to najczesciej znaczy ze jest mu to potrzebne do zrealizowania aukcji i gdyby nie taka mozliwosc to 80% nie handlowalo by na allegro wcale bo poprostu by sie to nie kalulowalo, mowie oczywiscie o firmach itp, prywatnie nie mam zadnych zastrzezen aby np wyslac za pobraniem - w firme sprawy wygladaja zupelnie inaczej, czesto jest tak ze ogromna konkurencja wymusza tragicznie niskie marze np 50 zlotych juz sama prowizja z allegro zabiera z tego czesc w przypadku zwrotu caly biznes szlag trafil... Juz raz napisalem i nie bede pisal drugi raz ze mozliwosci oszukania sa DOKŁADNIE TAKIE SAME w obu przypadkach i czy za pobraniem czy przedplata i tak zostaniesz oszukany jesli trafisz na oszusta, ostatnia znana sprawa ZA POBRANIEM, dotyczyla oszusta ktory zrobil ludzi na sume 30000 zlotych.

Moge sprzedac na allegro 50 martwych prockow ZA POBRANIEM jako nowe i tak czy inaczej kazdy je odbierze i za nie zaplaci i nie ma innej mozliwosci - dopiero pozniej moga sie domagac swoich praw. Oszukac za pobraniem to nie jest zaden problem.

Bez odbioru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mrnt czy Ty masz jakies kompleksy. Zawsze musisz bronic sprzedawcow. Jestes w jakims kole obrony oszustow i sprzedawcow? http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=58956&start=0 - np tu za wszelka cene probujesz wmowic pokrzydzonemu oszustwo i bronisz oszusta sprzedawcy... (nie interesuje mnie kto tam byl maprawde oszustem ale dlaczego tak zawziecie bronisz oficjalnego oszusta?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mrnt czy Ty masz jakies kompleksy. Zawsze musisz bronic sprzedawcow. Jestes w jakims kole obrony oszustow i sprzedawcow? http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=58956&start=0 - np tu za wszelka cene probujesz wmowic pokrzydzonemu oszustwo i bronisz oszusta sprzedawcy... (nie interesuje mnie kto tam byl maprawde oszustem ale dlaczego tak zawziecie bronisz oficjalnego oszusta?)

Timm - ty to masz jakieś kompleksy.

Jestem sprawdzonym sprzedawcą, mam pozytywne komentarze i jako warunek udziału w moich aukcjach, zawsze jest wpłata z góry (bo mi się tak podoba i jest dla MNIE wygodnie)... nie podoba się ? to na drzewo... nie potrzebuję jakichś moronów na moich licytacjach co będą chcieli za pobraniem (klika razy paczka do mnie wróciła)... naprawdę jest tyle ofert .. więc można przebierać... możesz kupować tylko od tych co chcą za pobraniem itd itd, ja na swój towar zawsze znajdę chętnych, bo jestem sprawdzonym sprzedawcą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem sprawdzonym sprzedawcą, mam pozytywne komentarze i jako warunek udziału w moich aukcjach, zawsze jest wpłata z góry (bo mi się tak podoba i jest dla MNIE wygodnie)... nie podoba się ? to na drzewo... nie potrzebuję jakichś moronów na moich licytacjach co będą chcieli za pobraniem (klika razy paczka do mnie wróciła)... naprawdę jest tyle ofert .. więc można przebierać... możesz kupować tylko od tych co chcą za pobraniem itd itd, ja na swój towar zawsze znajdę chętnych, bo jestem sprawdzonym sprzedawcą

Dokładnie tak samo myśle :D

@Timm jak się domyślam chcesz coś qpić na Allegro więc zobacz ile i za co ma komentarze sprzedający - jak ma więcej niż Ty to wpłać kase jak Ty masz więcej to mu zaproponuj wysyłke za pobraniem... tak będzie najbardziej sprawiedliwie... a nie się wywodzisz jaki to pokrzywdzony jesteś...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego najlepszym sposobem, jest wpłata zaliczki. Karta za 500 zł. Wpłacam 50-100 i wiadomo, że mam na 99 % szczere zamiary...

u mnie by to nie przeszło - albo wpłacasz wszystko albo nic

życie jest za krótkie by zastanawiać się nad tym co jest sprawiedliwsze lub lepsze dla obydwu stron 8)

albo zgadzasz się na warunki które stawiam - albo szukaj sobie innego sprzedawcy - przeciez na allegro jest ich tylu...

powodzenia w zakupach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja czasami ide na ustepstwa z wysylka za pobraniem, ale robie to dla sprawdzonych allegrowiczow, dla ludzi z ktorymi juz handlowalem i pare razy 'tweakowcy" miali taka mozliwosc.

sam mam niebieska gwiazdke na tym koncie, bo poprzednie mi osly zablokowali bo sie im cos ubzduralo i ludzie ze sloneczkami nie maja oporow przed wplata. raz nawet sprzedalem jedna rzecz, koles mi wplacil kase, ale moj dostawca spierdzielil sprawe bo ostatnia sztuka byla walnieta i nie moglem wymienic. kolo dostal kase spowrotem i wyjasnienia. i co ujzalem na swojej karcie komentarzy?? to: "mimo iz tranzakcja nie doszla do skutku Kamilowi mozna wpelni zaufac, bo obeslal mi pieniadze a nie wadliwy sprzet".

na allego obowiazuje zasada ograniczonego obustronnego zaufania.

sam wplacam pieniadze i nie robi mi to problemu, mimo iz bylem oszukany na ponad 500pln i to za POBRANIEM. preferuje wplate na konto bo jak sprzedaje sprzet to sprzedaje to na czym aktualnie dzialam i bez kasy nie moglbym nic nowego kupic a na przerwe w dzialaniu kompa nie moge sobie pozwolic. Poza tym, wiele razy zdazylo mi sie, ze paczka wrcila do mnie a to kosztuje i to nie malo, bo najpierw wysylka w jedna strobne a potem wysylka w druga strone.

a tak poza tym popieram przedmowcow i jak sie nei podoba to szukaj innego sprzedawcy.

mrtnt =>

odnosnie laptopa, to za wyslanie sprzedajacy nie zaplacil ani grosza, bo poszlo na koszt odbiorcy. przy sprzecia wartym kilka tysiecy zlotych wydatek rzedu 50-60pln a kuriera i mozliwosc sprawdzenia przed odbiorem uwazam za malo istotny i malo podnoszacy cene. wiekszocs firm kurierskich udostepnia taka mozliwosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi