Tonic Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 Wczoraj złożyłem WC ;) który składa się z : - Uriel rev2.0 - Hailea 1000 l/h 35W - ok. 1.5m węża zbrojonego 12/19 mm - nagrzewnica od fiata - miedziane finy, płaskowniki nie wiem, a boki są z mosiądzu - kilkuletnia pasta biała silikonowa za parę złotych ;) - 1 wentylator 12x12 ustawiony na 5V Pompka znajduje się w pojemniku, w sumie jest ok. 3 litrów wody demineralizowanej Nie zwlekając zbytnio, podkręciłem na 2300 MHz, napięcie 1.65V Temperatura według MBM 5 (są takie same jak w biosie) wynosi w całkowitym spoczynku 46 stopni, gdy używam netu, gg i innych duperełek, wynosi 49-50 stopni Jak widać, są słabe, może ktoś ma jakieś porady co sprawdzić i ew. poprawić :?: Jeśli brakuje jakiś danych - dajcie mi znać Z góry dzięki i pozdrawiam ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 Pompka ma 35 Watów? Jaka temperatura wody? Jedno co warto na pewno poprawić, to pasta. Ale jak woda ciepła, to wentylację chłodnicy trzeba poprawić (jak nie masz shrouda, to zapodaj - bo tak, to Ci niewielka część chłodnicy tylko pracuje na pełnej mocy) A temperatura pewnie przekłamana, bo zdecydowanie za wysoka (powinna być z 10-15* niższ). Pewnie kwestia BIOSu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 Pompka ma 35 Watów? Jaka temperatura wody? Zrobiłem kiedyś test, gdzie był tylko pojemnik, pompka i nagrzewnica. Wniosek z tego był taki, że pompka nie ogrzewała wodę (tzn. temp. otoczenia --> 24 stopni, wody --> 24 stopni) Jedno co warto na pewno poprawić, to pasta. Ano prawda, na razie jestem skuszony na Nanotherm Ale jak woda ciepła, to wentylację chłodnicy trzeba poprawić (jak nie masz shrouda, to zapodaj - bo tak, to Ci niewielka część chłodnicy tylko pracuje na pełnej mocy) Szkoda, że nie mam papsta 172x172 ;) Zapodam wentylkowi napięcie 12V, to zobaczę jakie rezultaty bedą W całym WC temperatura wody wynosi 31 stopni czyli 7 stopni więcej niż temp. otoczenia :( A temperatura pewnie przekłamana, bo zdecydowanie za wysoka (powinna być z 10-15* niższ). Pewnie kwestia BIOSu. Hm.. na poprzednim chłodzeniu, Spire 4500 rpm za 3 dychy miał w odpoczynku 45 stopni przy defaultowym napięciu (1.6V) i przy zegarze 1400-1500 MHz Jakieś inne sugestie? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mongothealien Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 może bloczek jakoś kijowo docisnołeś do proca? miałem kiedys ten sam problem przy słabszej nagrzewnicy (alu) i bloku LeV1 od mate - zmieniłem zapinkę i jest OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 1. docisk 2. pasta :/ 3. sprawdz dokladnie temperature wody i temperature otoczenia. Wtedy bedziesz wiedzial czy przyczyna tkwi w miejscu Woda>Powietrze czy tez CPU>Woda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 Z dociskiem to pokombinuję, pastę też Temperatura otoczenia 24 stopni, a wody 32 (podczas torture test w Prime95) przy 2300 MHz i 1.7V Rozumiem, że temperatura wody powinna być niższa, to też mam zamiar poprawić Swoją drogą - czy ta czarna zapinka z mcs.pc.pl będzie pasować do prostokątnego topu (ma wymiary takie same jak spód miedziany) bloku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 Ciepłe masz otoczenie ;) Temperatura wody jest w miarę OK (8* różnicy, przy pełnym obciążeniu przez dłuższy czas, to całkiem niezły wynik), ale oczywiście, nie zaszkodzi jeszcze obniżyć ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...