Skocz do zawartości
djswistak

WSZYSTKO O ABIT AI-7 GURU

Rekomendowane odpowiedzi

Ja ściągnąłem swój wiatraczek z chipsetu i wylądował w koszu. Zostawiłem sam radiator, bo już wiatrak strasznie hałasował. Nie mam podłączonego speekera to nie słyszę pisków.

A tak przy okazji to mogliby dawać lepsze te wiatraczki na NB. Mój po trzech miesiącach od zakupu zachął chodzić jak traktor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój też zaczyna traktor przypomniac ale od czego jest FAN EQ. Taki sposób jak odłączenie pc speakera znam. ale jednak czasem się przydaje, więc nie wiem co zrobić żeby mi to nie wyło. Widac ABITowi bardzo zależy aby nie zmieniać chłodzenia na NB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam wszystkich

ja tez jestem szczęśliwym posiadaczem tej płyty udało mi sie ustawić proc na fsb229mhz co daje 3200mhz a dzielnik pamięci 1:1 pamięci to duale twinmos.chłodzenie proca zelman 7000al-cu temp proc przy włączonym ud agencie 47, chipset 48 vcore 1,550 po wyłaczeniu spada o około 13 stopni

jedyne do czego mozna sie przyczepić to umieszczenie gniazda cpu pod kątem, wtedy zelmany 7000 nie przykrywają całego procka .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich

AI7 BIOS 1.7 wypas jeśli chodzi o pamiątki infineon w dualu. Dual chodzi dopiero gdy kostki włoży się do banków o tych samych kolorach. Pcmark2002 RAM => 9400 wcześniej w singlu około 5000

Ale z prockiem gorzej winda nie wstaje powyżej 3015 fsb215 dzielnik 5:4 temperatura okolo50C i tu mam pytanko ,jakie dać najlepiej napięcie ,jak by ktoś dał jakąś tabelke z optymalnym

fsb => napięcie procka to było by wypas bo nie mogę tego znaleźć ,no chyba że zostają experymenty.

A Game Acelerator na Street Race u mnie działa opcje poniżej na auto ,i tu też pytanie dlaczego 2ostatnie opcje dajecie disable ?

I co lepiej wpływa na wydajność zabawa z game acelerator czy może to wyłączyć i pobawić sie bardziej prockiem

Może dla tego właśnie nie da się bardziej go podkręcić :-( ?

Za wszelkie wskazówki bardzo wielkie dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do Godzilla brakuje jakies 1,5-2mm ale jakos udalo mi sie podniesc otatnio proc do 3403mhz na vcor 1,650 + cpuidell i temp przy właczonym ud agencie nie przekraczała 48 jedyne co zauważyłem to rozłanczanie z netem co jakis czas tylko nie wiem czy to wina o/c czy może czegoś innego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abicik - jesli farcry dziala Ci na takich ustawieniach to juz wszystko bedzie Ci dzialalo :) Ja musialem kombinowac zeby nie bylo zwisow. Teraz na takich ustawieniach jest OK. Byc moze jak bym mial wiecej ramu to nie byl by tak obciazony i dalby sie lepiej podkrecic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cze

Farcry chodzi bez zarzutu nawet na high. Ale ja chce jeszcze więcej ! :twisted:

Game Acelerator na Street Race daje całkiem sporego kopa.

ale mam problem niom chyba ze to norma :-(

A mianowicie ,procka podkręcam na luzie do 3.3 (stabilnie) i pewnie mogę jeszcze więcej. ale wszystko przy domyślnych ustawieniach pamięci oczywiście w Dualu.

A kiedy zaczynam podkręcać pamiątki ,wszystko się sypie tzn. albo BIOS się nie uruchamia i pozostaje clearcmos albo podczas wstawania windy na ułamek sekundy pojawia się bluescreen i samoczynny restart.

Z kolei same pamiątki podkręcam w dualu 6.2.2.2 V2.9

ale w tym momencie procek stabilnie chodzi do 3.01 i dalej ani ciut ciut.

Powiedzcie czy to normalne że przy tych ustawieniach pamiątek nie mogę uzyskać dzielnika 1:1 chodzi tylko na 5:4

próbowałem podnosić napięcia na pamiątkach i procku ale bez rezultatu.

Temperaturki w normie nic się nie grzeje więc nie jest to kwestia chłodzenia.

Być może wymagam za mnogo ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PC3200 400mhz oczywiście

Same pamiątki bez podkręcania procka tez mi dużo idą

A tak przy okazji co daje większego kopa ,lepiej podkręcone pamięci czy lepiej jednak kręcić procka ? (w moim przypadku)

a tu ciekawy link który mi akurat trochę wyjaśnił

http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=164&...ctr_str_numer=1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widząc że wątek wymarł postanowiłem go troszke odświeżyć . Jako że zmieniłem ostatnio pamiątki ze starych Samsungów (4x256) na Hynixy D43 (2x512) powrócił temat podrasowania mojego sprzęta .

Na początek fsb 250 , dzielnik 1:1 napiecia na default -full stabilnie .

Niestety powyżej nie dają rady pamiątki ( szkoda)

Ale nie zrażając się wróciłem do fsb 280 , dzielnik 3:2 , vcore proca 1.65 , streat racer i mam com chciał .

Przy chwili czasu pobawię się jeszcze z fsb .... cdn :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedobrze, topic wygasl...

ponawiam pytanie czy lepszy AI7 czy IC7 ??

Czy jak sie przesiade z gigabyte IE533, ktory w biosie poza zmiana taktowania i napiecia nie mial zadnej kontroli, na AI7 to czy bede w stanie nauczyc sie oblsugi tych wszystkich dodatkowych funkcji?

Czy wogole moj sprzet sie nadaje do tego:

P4 2,4 (northwood), 2x512mb (noname), neotec x3800 (380W)?

I czy te ukosne ulozenie procesora nie spowoduje ze spadnie odprowadzanie ciepla??

dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedobrze, topic wygasl...

Czy jak sie przesiade z gigabyte IE533, ktory w biosie poza zmiana taktowania i napiecia nie mial zadnej kontroli, na AI7 to czy bede w stanie nauczyc sie oblsugi tych wszystkich dodatkowych funkcji?

I czy te ukosne ulozenie procesora nie spowoduje ze spadnie odprowadzanie ciepla??

dzieki za pomocNiedobrze, topic wygasl...

dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy udało się komuś na tej mobo zmienić chłodzenie NB na pasywne. Bo jak ja wyciągam zasilanie od wiatraczka NB, to alarm się włącza na płycie nawet jak go wyłącze w BIOSie Sad

Trochę czsu już minęło od umieszczenia tego posta i czy w tym czasie ktoś zmieniał już chłodzenie na pasywne na NB lub jakieś inne?

Jeżeli tak to jak sobie poradził z w/w problemem pomijając odłączenie speakera.?

Interesuje mnie ten temat bo jestem chyba zmuszony do wymiany coolerka

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytalem wsie posty z tego tematu i kilka uwag:

1. BlackBox to aplikacja, w ktorej mozna wklepac zapytanie bezposrednio to Technical Supportu ABITa

2. Kto z Was zapodal jakie pasywne chlodzenie na NB? Ktos wczesniej tu wspominal ze wywalil wiatraka i lecial na samym radiatorze standardowym - ale czy to aby napewno bezpieczne ;)

3. Ktos wspominal o temperaturze na NB - ale przeciez nie da sie tego chyba sprawdzic. Jest tylko temperatura w ABIT EQ: CPU/SYS(wewn. obudowy)/PWM(mosfety)

4. Jakie sa wyniki z wlaczonym/wylaczonym GATem na tej mobo - najlepszy bylyby wyniki porownawcze, czy lepiej ostro krecic proca/pamieci i zrezygnowac z GATa czy jednak mniej je krecic a odpalic GATa.

No wogole zachecam do rozkrecenia tematu ;)

Od tygodnia jestem wlascicielem tej mobo i jak narazie to poza tym FANem na NB to jest wypas mobo ;)

PZDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam tą właśnie płytę (AI7) i nawet na nią nie narzekam, ale w każym programie do mobo mam 70 stopni na PWR czyli na mosfetach. VCore mam tylko na 1.41.

P.S Kontrolka SYS określa czego temperaturę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w każym programie do mobo mam 70 stopni na PWR czyli na mosfetach. VCore mam tylko na 1.41.

Swoja droga to te P4 z serii E luia sie grzac;)

Ja jak odpale PRIME95 na kilka godzin to mam temp na mosfetach 65 stopni na skreconym ostro procku (P4-M 1.8@2.9) ;)

Do tej mobo polecam program Mainboard Monitor ver 5.3.7.0 oraz najzwyklejszy dodawany do niej na CD ABIT EQ

P.S Kontrolka SYS określa czego temperaturę ?

napisalem wyzej w poscie:P

SYS = temperatura wewnatrz obudowy

Edytowane przez IntroodeR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mosfety podobno wytrzymują do 120 stopni. Jakie są u was odczyty z PWR ? Gdy kręce procka powyżej 3.5GHz (niestety już na asynchro) to wszystko ładnie się ładuje i gdzieś po minucie mam samoczynny restart. Co może nie wyrabiać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mosfety podobno wytrzymują do 120 stopni.

dlatego z zasady nie ma sie co nimi stresowac;) Jest tylko taki problem ze z reguly one maja o kilka (zauwazylem ze max do 5) zaledwie mniej stopni niz proc, w zwiazku z tym jesli na PWM jest wysoko to moze byc presja z chlodzeniem prcka;)

Jakie są u was odczyty z PWR ?

w idle na P4-M 1.8@2.9 mam 40 stopni w stresie max 65

Gdy kręce procka powyżej 3.5GHz (niestety już na asynchro) to wszystko ładnie się ładuje i gdzieś po minucie mam samoczynny restart. Co może nie wyrabiać ?

w tej kwestii nie ma prorokow, moze to byc jeden z nastepuajcych czynnikow:

-nieodpowiednie Vcore/Vdimm/timingi na DDR

-zbyt wyzylowany GAT: polecam do testow nastep. ustawienia: AUTO/NORMAL/AUTO/2xDISABLED

-zasilacz zapodaje niestabilne napiecia

-albo po prostu juz pamiatki/procek nie wyrabiaja wiekszego OC

-inny czynnik, ktorego nie wymienilem (powyzsze sa najczestszym objawem) :)

Edytowane przez IntroodeR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi