Skocz do zawartości
djswistak

WSZYSTKO O ABIT AI-7 GURU

Rekomendowane odpowiedzi

Mam polecam , nie ma z nią żadnych problemów

Widze ze masz podkrecony sporo procesor z 2.4 na 3.36 - czy uzywasz chlodzenia wodnego ? jaki masz radiator zamontowany oraz jak masz ustawine napiecie dla procka

opis:

P4 2.4 HT @3.36 , default Vcore , FSB 1120 , WC (Nukleon-AquaSzut600-Lubliniana) ,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam na innym abicie 24@3.3HT na zalmanie wszystko rock stable.

i nie tylko ty :) - turzol i ja też :D - wszyscy na abitach

Poprawka - juz jest @3.4 Rock stable. Walcze teraz z fsb 290 - winda sie laduje bez problemu, przechodzi 3dmarki w loopach, ale 2xCPUBURN i juz po zabawie :? Sprobuje jeszcze na 3:2 - ale watpie w sukces...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vcore = 1.6V. Nizej w sumie nie probowalem... Ustawilem tyle dlatego, ze robilem projekt we Flashu (na fsb 280) i nie chcialem zeby sie wysypal podczas pracy... :lol: Jutro po egzaminie bede sie bawil dluzej bo teraz totalny brak czasu ze wzgledu na sesje.

Ciekawi mnie BARDZO jedna rzecz. Mianowicie na tym egzemplarzu (SL6WR) mam dziwnie niskie odczyty temperatur. Dzis po dwugodzinnej sesji wygrzewajacej (2xCpuBurn) na fsb 285 i Vcore 1.6V, Zalman na High i buda otwarta, max temp byla 41st przy temp pokojowej ~20st :roll: Dotykalem co 30 min Zalmana przy samej praktycznie podstawie i byl letni...

Na poprzedniej sztuce (SL6WF) fsb 260 Vcore 1.55V Zalman na High i buda otwarta mialem 57-58st :roll:

Najciekawsze jest to ze nie potrafie znalezc wytlumaczenia na taki stan rzeczy...Juz sam nie wiem czy sie cieszyc czy po prostu moj Abit ma zle wykalibrowane czujniki :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wierze ci oczywiscie, ale jak wytlumaczysz fakt ze przy 1.6V idle i Zalman LOW - radiator jest ledwo letni (przed momentem sprawdzalem) 8O Przy full load (2 godz dual CpuBurn) jest cieply (wczesniej napialem ze letni - przesadzilem troche..) i temp nie przekracza 42st

Zrzut skrajnosci od ostatniego restartu :arrow: MBM

BTW Nie wiem czy juz ktos tutaj to zamieszczal, w kazdym razie popatrzcie :D

Dołączona grafika

Nic dodac, nic ujac - Abit ROXX 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja nie moge wykręcić FSB na 250mhz (1000), winda wstaje, ale minutka,dwie i restarty, nie wiem co jest bo z tego co mówicie to nie jest wina procka,chyba,że trafiłem na jakąś słabą serie, raczej stawiałbym na pamięci bo zasilacz mam ok, z resztą pamięci też mam ok ale może nie tak ok. jak myślałem. Próbowałem zwiększać napięcia na procu i pamięciach ale nic nie pomaga,ta samo, pamięci zwalniałem już jak sie dało, ale nawet na najgorszych timingach kiszka..Co jeszcze mozna wymyślić?? Musze koniecznie uzyskać stabilne FSB 250 bo aż sie prosi przy takiej płycie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam male(moze i kretynskie) pytanko...Na abicie ai7 sa dwie diodki, jedna swieci sie jak pudlo pracuje(na czerwono??) a druga jak plytka ma zasilanie(na zielono). Gdzies na www widzialem foto tych diodek jak sie swieca obie na zielono i dlatego sie Was pytam czy ta czerwona nie oznacza ze cos jest nie tak? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam male(moze i kretynskie) pytanko...Na abicie ai7 sa dwie diodki, jedna swieci sie jak pudlo pracuje(na czerwono??) a druga jak plytka ma zasilanie(na zielono). Gdzies na www widzialem foto tych diodek jak sie swieca obie na zielono i dlatego sie Was pytam czy ta czerwona nie oznacza ze cos jest nie tak? :?

Nic nie znalazłem w instrukcji o kolorach, a jaki masz numer na wyswietlaczu obok bo ja mam 20?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie znalazłem w instrukcji o kolorach, a jaki masz numer na wyswietlaczu obok bo ja mam 20?

Rowniez 2.0. Widocznie tak ma byc :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam jeszcze problem z prędkoscią wentylatorów do chłodzenia obudowy mam wolno obrotowe wentylatory który w momencie włączenia kompa ma 900 obrotów a jak wiadomo w tym mobo można obniżyć załaczenie alarmu ABIT EQ tylko do 1000 obrotów może sobie ztym ktos poradził? jakis wpis do rejestru albo coś podobnego i jeszcze jedno ani aida ani sisoftsandra niewidzi prawidłowo temperatury czym to może być spowodowane?

pozdrawiam pawelc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no mialem miec ta plyte ale gosc sie pomylil i mi przywiózl asusa p4p800. narazie jakies 1,5 tygodnia pojade na niej az mi nie przywiezie abita.a w zwiazku z abitem mam pytanie:

czy na tej plycie[ai-7] jest zlacze zeby podlaczyc irde?

a moze lepiej sobie zostawic tego asusa? jak myslicie? wolalbym abita bo ma fire wire a ten asus nie ma ale za to ma gigabit ethernet. jak myslicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no mialem miec ta plyte ale gosc sie pomylil i mi przywiózl asusa p4p800. narazie jakies 1,5 tygodnia pojade na niej az mi nie przywiezie abita.a w zwiazku z abitem mam pytanie:

czy na tej plycie[ai-7] jest zlacze zeby podlaczyc irde?

a moze lepiej sobie zostawic tego asusa? jak myslicie? wolalbym abita bo ma fire wire a ten asus nie ma ale za to ma gigabit ethernet. jak myslicie?

niewidze ani w instrukcji ani na plycie gnazda pod irdę

jak narazie widać że same problemy z tym mobo same pytania zero odpowiedzi czyzby niebylo żadnego guru w tym temacie

Michael 1916 u mnie w stresie jak narazie nieprzekracza 50C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No trochę pogrzebalem w rejestrze i udalo mi się obniżyć predkośc obrotową wiatrakow od jakiej zalączany będzie alarm wchodzimy do rejestru nastepnie wybieramy klucz HKEY_LOCAL MACHIENE-SOFTWARE-ABIT-HARDWAREMONITOR-AI7PREFERENCE modyfikujemy wartości takie jak louband wpisując polowę wartości czyli 50000 i mamy juz zakres od 500 obrotow tak samo możemy zmodyfikować wartości w innych podkluczach przy okazji mozemy zmienić nazwy w kluczu name wpisując np zamiast CPU dowolnie wybraną nazwę myślę że komus może się to przydać w moim przypadku bylo to potrzebne bo mając niskoobrotowe wiatraki w obudowie alarm załanczal się caly czas

nadal niewiem o co chodzi w tej opcji blackbox u mnie niewykrywa wogole konfigu.

pawelc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi