Gość Galileusz Opublikowano 25 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2004 ASUS, polecam bo sam mam. Zaczynalem od ASUS P2B a teraz mam ASUS P4P800 Delux i wciaz tak samo zadowolony. :idea: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stef Opublikowano 26 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2004 Zaden program testujacy, taki jak Sisoft Sandra, czy tez MBM nie bedzie dzialac na plycie Abita z uGuru, bo Abit nie udostepnil specyfikacji, a tylko przez ten nowy wynalazek mozna dobrac sie do parametrow systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aleksander Opublikowano 26 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2004 @stef skoro tak jak mówisz że ani Sandra ani MBM nie będzie dobrze działać na AI7, to skoro wszyscy mamy tę samą płytkę i chcemy porównywać temperatury, to przecież jest ten programik Abit'a w tray'u i tam jest Abit EQ, który podaje temperaturkę. Więc porównując może wszyscy korzystajmy z tego... Pozdrowionka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stef Opublikowano 26 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2004 To na razie jedyne rozwiazanie. Wazne tez jest zeby korzystac z tej samej wersji tego oprogramowania. Informacje o braku wsparcia, z powodu braku dokumentacji od Abita, przeczytalem na stronie domowej MBM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stef Opublikowano 27 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2004 A tu potwierdzenie http://fae.abit.com.tw/eng/faq/qa/2003/2003102103.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolfi99 Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 od tygodnia jest nowy bios (1.6) do AI7, jesli ktos flashowal, to prosze o wrazenia - z tego co czytalem to sprawia problemy pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aleksander Opublikowano 3 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2004 Parę dni temu flashowałem na nowy bios. W sumie nic się z systemem nie dzieje, a ustawień Turbo czy F1 ciągle nie mogę włączyć. Cholera wie co jest. Pamiątki powinny chodzić, bo mam 2x512MB PC3500 Mushkin Enhanced (fabryczne ustawienia to 2-3-3-6, chodzą bez problemu na 2-3-2-5). Poza tym żadnych innych problemów z biosem. Pozdrowionka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stef Opublikowano 4 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2004 Ja instalowalem i od razu rzuca sie w oczy, ze mozna wylaczyc to cholorne logo, hurrrra! Co do ustawien pamieci, to jak wlaczylem opcje Turbo, z 200MHz na pamiatkach zrobilo sie 166MHz. Ale tak bylo poprzednio i na razie z tego nie korzystam, mam wszystko na Auto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 15 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2004 Wyczytałem na forum Abita jak właczyć Game Acceleratora na AI7 - a mianowicie trzeba ustawić NB Strap na 667 albo 533 i dzielnik najlepiej taki jaki mielismy wcześniej o ile oczywiście jest. U mnie nadal nie działa Turbo ani nic wyżej ale na Auto wydajnośc pamięci wzrosła o około 200MB/s i na przykład CPU-Z pokazuje w zakładce memory "performance mode - enabled" a wcześniej było wyłaczone. Być może na lepszych ramach uruchomiłbym Turbo albo Street Racer. Napisali również że ogranicza to mozliwości OC ale i tak warto spróbować :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 17 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2004 Mam ta płytę od kilku miesięcy. Jezeli chodzi o stabilność to nie mam żadnych powodów do narzekań. Nie odkryłem tez innych przypadłości typu nie świeci się kontrolka HD w przypadku używania dysku SATA, jak to było w IS-7E. Natomast boli mnie to że programy innych firm czytające temperature, obroty wiatraków nie działają poprawnie. Uzywałem wczesniej speedfan-a do dynamicznej regulacji wentylacji w zależności od obciążenia procesora. Teraz mogę pomażyć o takiej mozliwości. Wysłałem autorowi tego programu nazwe układu scalonego który zajmuje się odczytem, ale póki co nie mam żadnych wieści z jego strony. Soft Abita do regulacji obrotów wentylatorów jest tak cieńki, że nie warto się do niego dotykać, zeby nie popsuć sobie humoru. Dobrze że w ABIT EQ można ręcznie mieszczać w plikach .ini bo inaczej ta aplikacja była by też zbędnym gadzetem. Jednym słowem, hardware na szóstke, soft na góra dwójkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 19 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2004 Żeby nie było tak źle, to dodam ze OC Guru czyli soft do zmiany FSB w locie, działa nieźle a tego o ile wiem nie ma w innych płytach. 5 wyjść do wentylatorów z możliwością zliczania nawet bardzo niskich obrotów i dokładny pomiar napięć z zasilacza. To zaleta innego niż winbond scalka do pomiaru tych wartości. Tylko niech ktoś napisze rozsądny program do odczytu tych wartości & regulacji obrotów wentylatorów to ma u mnie skrzynke piwa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 22 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2004 Walcze z podkręcaniem pamięci i stąd pytanie do posiadaczy AI-7. Czy u kogoś program CPU-Z http://www.cpuid.com/cpuz.php pokazuje w zakładce memory poprawny dzielnik pamięci? Ustawiony w biosie mam 1:1, a program wyświetla 5:4. CAS, RAS itd pokazuje chyba ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 23 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2004 U mnie CPU-Z pokazuje tak jak trzeba. Natomiast zły dzielnik jest pokazywany wtedy, gdy zmieniamy ustawienie w softmenu (N/B Strap CPU As) i jak wybierzemy tam szynę inną niż mamy fabrycznie w procku, żeby mieć więcej dzielników pamięci do wyboru. Jest to normalne że program tak pokazuje w przypadku tej zmiany i nic się nie da poradzić na to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 25 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2004 Pojawił się nowy BIOS wersja 1.7 Mam nadzieję, że są jacyś użytkownicy tej mobo, więc niech ten topic trochę odżyje :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Homer Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 Luk@s jakie masz te pamięci Kingstona? Hyper X? Ja mam 2x 512MB Kingston Value Ram CL3 i prawde mowiac one sie do podkrecania nie nadają :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 Właśnie mam te same - Value CL3 tylko 2x256. U mnie chyba maksimum 440Mhz (ja mimo tego jadę na dzielniku 5:4), ale ktoś na forum mi pisał, że chipset 865PE ma jakiś błąd z pamięciami na dzielniku 1:1 i tak naprawdę się nie przekonam, jak się kręcą - chyba trzeba było kupić IC7 :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Homer Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 Jakie masz pozostałe ustawienia ? GAT, timingi itp ? U mnie jesli ustawia GAT np. na Turbo, Street Racer komp wogóle nie wstaje :) Dwie ostatnie opcje oczywiscie na disabled. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 Dwie ostatnie na disabled a reszta na auto. PAT u mnie nie działa. Wcześniej opisałem jak go włączyć, ale po podkręceniu procka ta metoda już nie pomaga (niestabilność), więc to tylko ciekawostka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 witam all, jestem tutaj nowy.... mam zamiar kupic tavplytke za 2 tyg ale mam 2 bardzo wazne pytania. jak z jej wydajnoscia? i czy da sie wlaczyc PAT i jak sie on na niej zwie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 No więc tak wydajność jak każda inna płyta na 865PE, natomiast PAT a raczej GAT (Game Accelerator) mało komu chodzi, więc nie liczyłbym na to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 a czy on nie dziala wtedy kiedy masz duala i fsb na 800? no wlasnie jak nie ma patu to pomysle nad ic7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 Właśnie rzecz w tym, że on powinien działać tylko w tym przypadku, jaki napisałeś, ale u mnie przynajmniej tak nie jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi_k Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 A teraz ciekawostka!!!! Przed wgraniem nowego biosu miałem proca skręconego na 3.0, pamięci 2.5-6-3-3, dzielnik 5:4 i opcje street racer włączoną i chulało jak trzeba. Po wgraniu nowego biosu niestety skończyła sie stabilność i mam częste restarty..ciekawe co zmienili w tym biosie.? W Sandrze w teście memory bandwith wychodziło mi ok. 5150MB/s a normalnie 4650MB/s. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Homer Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 (...) czy da sie wlaczyc PAT i jak sie on na niej zwie?U mnie PAT też nie działa :( Poza tym płytka całkiem spoko, stabilna. Jednak czasami mysle o IC7-G. Zawsze mi sie podobała, no ale ostatecznie wybrałem AI7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 Dzięki Adi_k za pomysł ze Street Racerem. Mam pusczzony sprzęt jak w opisie a pamięci 5:4. I po zmianie paru ustawień i włączeniu GAT właśnie na Street Racer wzrosła mi wydajność pamięci z 4100MB/s do 4600MB/s Tylko, że nie wiem jak ze stabilnością - dziś na noc zapuszczę memtesta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M_a_V Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 ASUS, polecam bo sam mam. Zaczynalem od ASUS P2B a teraz mam ASUS P4P800 Delux i wciaz tak samo zadowolony. :idea: Popieram, ja też mam jeszcze mojego starego poczciwego P2B, teraz działa tam cel 466 @ 525. ASUS Rox moim zdaniem. Z mojego P4PE też jestem zadowolony, ogólnie chyba wynik tez niezły. Chcem powalczyć o 2.8, ale kończy mi się napięcie, teraz potrzebuje 1.8 żeby był stable. Co sądzicie o moim @, wydusze z niego coś jeszcze ?? Jakby co, to proc jest costa rica, podobno najlepiej się @ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 M_a_V - na jakim taktowaniu wstawał Ci maksimum bez podnoszenia napięcia? Jestem ciekaw, bo jak już pisałem mam w domu egzemplarz co wstał bez podnoszenia na 2,75GHZ tylko nie wiem jak ze stabilnością i zastanawiam się, co z niego wycisnę tylko musiałbym przełożyc do Abita. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M_a_V Opublikowano 28 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2004 No to 2.75 bez podnoszenia napięcia, nie mam więcej pytań. u mnie 2.4 bez podnoszenia v, a przy 2.66 musze juz miec 1.8... Może na 1.85 wyciągne 2.72 (fsb 170) ale to musze mieć lepszy PSU, może to zasiłka mnie blokuje (Megabajt 350W raczej nie należy do najlepszych zasilaczy...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 29 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2004 Ale ten proc tylko wstawal, nie wiem jak by pochodził - bałem się cokolwiek więcej robić bo miałem Codeshita zasilacz. Może kiedyś sprawdzę tego Intela i jak będzie czym to się pochwalę na forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peteros Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 a co bysice poelcili z tych 3 pod P4 Intel Desktop Rock Lake D865PERL-LX Pro/100 LAN Gigabyte GA-8IPE1000 Pro-G Intel 865PE Abit AI7-Guru albo cos innego do ok 550 najwazniejsza jest dla mnie stabilnosc i bezawaryjnosc ale inne bajery tez sa fajne P.S. sorry ze jeszcze raz zadaje to pytanie ale musze wiedziec jutro rano co kupic (bo musze miec sprzet do srody najpozniej) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...