Skocz do zawartości
Wornek

ATMAN AT-306 2000/h Kontra Eheim Compact 1000

Ktora pompa ??  

6 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktora pompa ??

• Atman
      23
    • Eheim
      17

Rekomendowane odpowiedzi

Mam na oku 2 pompki do mojego wc proszę o opinie na temat tych pompek i ewentualne wskazówki dotyczące kupna lepszej moje wc będzie przede wszystkim durze ok. 3-4 bloki mam tarze przewrażliwienie na punkcie ciszy :lol: jednym słowem nie morze hałasować. Pompki które wybrałem są w podobnej kategorii cenowej 70-120 zł No i pytanie, którą wybrać?? Pompy to :

ATMAN AT-306 2000/h

+ Wydajność 2000l/h (Wątpliwe :wink:)

+ Wysokość podnoszenia - 2,0m

+ Przeróbka ewentualna na niezatapialną :D

- moc 40W,

- Pewnie Głośna :cry:

Eheim Compact 1000

= Wydajność 1000l/h

= Wirnik na trzpieniu metalowym

+ Wysokość podnoszenia - 2,0m

+ Bardzo cicha :D :D

- Brak ewentualnej przeróbki na niezatapialną :cry:

- Moc 23W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 130 u mate'a jest PH 802. 1500l/h .... slup podnoszenia jest chyba okolo 1,6m... Pompka nie jest cicha... ale po oblozeniu jej gabkami staje sie nieslyszalna... Ja taka mam, i polecam...

A jezeli masz wybierac z tych dwoch... to bralbym eheima...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja a co z Atmanem 1200l/h czy to też dobre bo bym sobie taką kupił na pomkę mam 80zł.

P.S. Może ktoś wie jakie rozmiary mają wloty/wyloty w tych pomkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I w tym problem ze to "atman 2000 l jest bardzooo cichy" nic nie znaczy dla jednych bedzie cicha dla innych glosna i dlatego najlepszym rozwiazaniem jest bezposrednie porownanie pompek w rekach i stwierdzenie ktora jest cichsza i czy roznica jest wyrazna. Co do wydajnosci sprawa wyglada tak samo bo z wielu opini na forum wynika ze wartosci podane na atmanach sa jedynie chwytem reklamowym i niewiele maja wspolnego z rzeczywistoscia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam AT-306 i cenie sobie cisze.Może pokolei........zacząłem od MJ1000,na początku była cicha,po miesiącu wirnik stracił stabilność i zaczęła wpadać w spore wibracje-OUT! , kolejny zakup-Aquaszut-PO-01 , pompka naprawde wydajna ale zdecydowanie za głośna.Aktualnie mam Atmana AT-306 o którym mowa i moge polecić go każdemu kto wymaga ciszy,sprzeczanie się czy Eheim jest cichszy może i ma sens,nie mam porównania ale z ręką na sercu powiem-AT-306 zatopiona jest ledwie słyszalna,drgania przenoszone ze zbiornika są na tyle małe że nie sprawiają żadnego problemu podczas pracy jak i zasypianiu.Jeśli zaś EHEIM byłby cichszy to najprawdopodobnie bym go kupił.Cze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AT-306 2000l/h kosztuje 56zeta

mam i jestem zadowolony,pompka jest cichutka po odpowiednim zamocowaniu w pojemniku i wydajna zarazem.Robilem testy wraz z Łada w ukladzie i wychodzila realna wydajnosc na poziomie 1000l/h ,czyli jak najbardziej znosnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja a co z Atmanem 1200l/h czy to też dobre bo bym sobie taką kupił na pomkę mam 80zł.

Jak dla mnie słaba skoro wartości o przepływie są celowo zawyżane

Ble teras mam dopiero kłopot, :? bo z opinii wynika, że te Atmany to dobre pompki :) a ankieta przoduje na rzecz Eheim :? ja ATMAN AT-306 2000/h Widziałem w cenie 60 zł :!: hmm jeśli różnica między nimi jest wielka to morze warto dołożyć te 50 zł do Eheim a jeśli nie to uważam że niema sensu .Jednym wielkim problemem jest to, że pompy Ataman są mało znane i dopiero raczkują w dziedzinie wc :( a znowu Eheim firma, która ma tam miejsce zadomowione :o hmm jestem coraz bardziej ciekawy jak to się zakończy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.............????????????? 1000l realnego przepływu................????

coś chyba ściemniasz,u mnie na konfigu poniżej na 3.45ghz mam realny przepływ (mieżone butlą made in Cola syf) 130 l/h Czyżby opory mojego układu były tak duże??? A zresztą co mnie to obchodzi...idiotyczne cyferki,praktyka i te marne 130l wystarczą aby popchnąć stabilnie cały zestaw a osiągi są współmierne

3dmark01- 19936

3dmark03- 6385

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra a czy ktoś może mi powiedzieć czy ten atman 2000l/h pasuje do węży 12/16mm :?:

powinno pasowac,w zestawie sa rozne przelotki wiec dopasujesz...ja mam na wylocie bezposrednio wsadzony waz 16/22 i pasuje idealnie bez kombinowania :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..coś chyba ściemniasz,u mnie na konfigu poniżej na 3.45ghz mam realny przepływ (mieżone butlą made in Cola syf) 130 l/h Czyżby opory mojego układu były tak duże???

No chyba opory masz jednak bardzo duze. Ja na Atmanie 1200l/h mialem realny przeplyw 2 razy wiekszy przy kadecie, bloku i 2m weza.

Ja sobie Atmana chwale i uwazam ze jest cichy (odczucie subiektywne). Jak narazie starcza mi 1200l/h, moze kiedys jak rozbuduje uklad to wymienie na tego 2000l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra a czy ktoś może mi powiedzieć czy ten atman 2000l/h pasuje do węży 12/16mm :?:

Pasuje bez problemu, wciskasz go po prostu albo bezpośrednio w otwór w pompce lub w jedną z końcówek. Niestety juz nie pamiętam jak ja to zrobiłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..coś chyba ściemniasz,u mnie na konfigu poniżej na 3.45ghz mam realny przepływ (mieżone butlą made in Cola syf) 130 l/h Czyżby opory mojego układu były tak duże???

No chyba opory masz jednak bardzo duze. Ja na Atmanie 1200l/h mialem realny przeplyw 2 razy wiekszy przy kadecie, bloku i 2m weza.

Ja sobie Atmana chwale i uwazam ze jest cichy (odczucie subiektywne). Jak narazie starcza mi 1200l/h, moze kiedys jak rozbuduje uklad to wymienie na tego 2000l/h.

w 100% popieram :) ja przy lubliniance i 2m węża mam 290l/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze eheim nie jest cichy (i to model 600!!) jest co najmniej tak glosny jak ph802 - oczywiscie przy mj1000 jest cichutki - po drugie łatwo przerobic go na niezatapialnego po trzecie ma ceramiczne lozyska a po czwarte zgadzam sie z ktoryms przedmówcą ze przeplyw kilkuset l/h starczy (mam 3 bloki + hdd +PSU i chwale sobie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czołem !!

Macie może jakieś informacje na temat przerabiania ATMAN AT-306 na niezatapialnego.

Ten temat juz byl podejmowany tyyyle razy na foum, poszookaj. Zreszta nawet bez szukania pezrobienie taj pompki nie jest za wiekim problemem.

Roznica miedzy Eheimem i Atmanem jest taka, ze pierwszy jest drozszyprzy podobnych osiagach, wiec wszycy spodziewaja sie pompki lepszej jakosci.

A nikt jej nie znajdzie. Roznica w cenie nie wynika z roanicy w jakosci, tylko z ceny producki. Eheim jest robiony w niemczech a Atman chyba w Czechach i dlatego Atman jest tanszy. Niemcy musza miec kase na swoje BMW, nie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak z Eheimem - dla tak powaznego czlowieka to nie jest pompka godna uwagi. Eheim to pompka dla snobow.

Atman bez problemow.

lol

wiesz - dawno sie tak nie ubawilem...

moje 3 bloki i chlodnice napedza eheim600 za 65zł - ceramiczne łożyska, najcichsza jakąd dotąd miałem, serwis częsci zamienne, brak picu z wydajnoscią, dobry ABS, w porównaniu z Atmanem... megalol - dla snobów 8) buahahahaha 65 zł dla snobów hahahahha ha - no kur-wa lol

ps. masz cos wspolnego z spqr ?:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sobie go miej i sie nim ciesz. :kijem:

Tym bardziej gratuluje, ze go dostales w takiej cenie.

http://mcs.pc.pl/sklep.php?id=114

Mimo wszystko, jeslit ktos kupuje Eheima za 100 - 250 zl i mysli, ze placi za jakosc, to niech sobie kupi bilet powrotny na ksiezyc.

spqr ? wtf :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi