-Nat- Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Chodzi mi o to, czy np. czy serwisanci moga wykryc ze krecilem proca za pomoca FSB, ze krecilem karte itd. Ogolnie czy o/c jest dzialaniem niepozadanym w oczach panow z komputerowych bud? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Jesli oddajesz calego kompa to moga dostrzec ustawienia w BIOS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-Nat- Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Hmm ciekawe jak zareagowaliby jesli zapytalbym sie ich o "dobra plytke do o/c" :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Jeżeli chodzi o AMD, to na 100% zauważą odblokowane mnożniki i zamalowane mostki. Nietrudno sie domyślic, ze jak ktoś swojego procka nie podkręca, to pewnie ma z nim mniej problemów niż ktoś kto podkręca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 nawet jak oddajesh calego kompa, to ejst taka jedna magiczna zworka na pycie... :D ogolnie rzecz ujmoojac, jezeli nie ingerooojesh fizycznie i myslish, to nie zauwaza :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 jeśli nie modyfikowałeś fizycznie sprzętu i skasowałeś ustawienia w biosie (czy ustawiłeś zworki na normalną prętkość i napięcie CPU) to w sklepie nie ma możliwości aby udowodnić że komp był kręcony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Slyszalem jednak ze da sie sprawdzic czy proc mial podwyzszone napiecie czy nie. Co o tym sadzicie? Jest to mozliwe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 w serwisie (np. jakimś programem ) to raczej chyba nie może jak by wzieli go do labolatorium :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 w serwisie (np. jakimś programem ) to raczej chyba nie może jak by wzieli go do labolatorium :wink: Ale popatrzcie... komp sie kopie tzn. proc sucks. Podkrecalismy go tylko FSB. Wszystko co robilismy to w biosie. Kasujemy cmos. No i dajemy go panom z serwisu. Ale teraz sa dwie rzeczy: ci co mają intele nie mają się czego bać, ale np: goście z athlonem, który standardowo chodzi na 133fsb mają już powody do strachu, bo jak panowie wsadza proc do plyty i odpali im się w totalnym defaulcie, to będzie wtedy podejrzane prawda? ale oprocz tego to sie nie maja czego domyslac :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 w serwisie (np. jakimś programem ) to raczej chyba nie może jak by wzieli go do labolatorium :wink: Ale popatrzcie... komp sie kopie tzn. proc sucks. Podkrecalismy go tylko FSB. Wszystko co robilismy to w biosie. Kasujemy cmos. No i dajemy go panom z serwisu. Ale teraz sa dwie rzeczy: ci co mają intele nie mają się czego bać, ale np: goście z athlonem, który standardowo chodzi na 133fsb mają już powody do strachu, bo jak panowie wsadza proc do plyty i odpali im się w totalnym defaulcie, to będzie wtedy podejrzane prawda? ale oprocz tego to sie nie maja czego domyslac :D Nie kombinuj. Na procu przeciez jest napisana nazwa proca i czestotliwosc pracy i nawet panowie z serwisu powinni wiedziec ze Antki lubia szyne 133. Przeciez moj AXP po restarcie biosa odpala sie na 1150 wiec niewidze problemu. Szukasz tylko dziru w calym :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Slyszalem jednak ze da sie sprawdzic czy proc mial podwyzszone napiecie czy nie. Co o tym sadzicie? Jest to mozliwe? Byla juz kiedys o tym dyskusja. Wg mnie to tylko taki straszak w rekach serwisantow. Ostatnio slyszalem nawet o nalepkach ktore zmieniala bezpowrotnie kolor po podgrzaniu i to niby ma powiedziec, czy ktos oc czy nie :) Robia sporo, zeby tylko pozniej moc sie obijac - nie ma reklamacji - nie ma roboty :) No ale w sumie mozna nawet klej z mostkow tak usunac, ze nikt tego nie zauwazy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 w serwisie (np. jakimś programem ) to raczej chyba nie może jak by wzieli go do labolatorium :wink: Ale popatrzcie... komp sie kopie tzn. proc sucks. Podkrecalismy go tylko FSB. Wszystko co robilismy to w biosie. Kasujemy cmos. No i dajemy go panom z serwisu. Ale teraz sa dwie rzeczy: ci co mają intele nie mają się czego bać, ale np: goście z athlonem, który standardowo chodzi na 133fsb mają już powody do strachu, bo jak panowie wsadza proc do plyty i odpali im się w totalnym defaulcie, to będzie wtedy podejrzane prawda? ale oprocz tego to sie nie maja czego domyslac :D na swoim kompie też możesz sprawdzić czy proc chodzi na defaulcie a nawet jeśli jak zaniesiesz do serwisu i u nich odpali się na fsb 133 to przecież zawsze coś mogło nie działać i się naprawić (np. podczas transportu coś się ruszyło i już działa) :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 heh panowie nie zrozumieliscie mnie. Chodzi mi o to, ze po kasowaniu cmosu mamy fsb100, a AthlonXP 2000+ np. chodzi 133x12,5~1666 a jak im damy i bedzie 1250 mhz? To co? Moga sie dowalic goscie ze sklepow komputerowych to lenie smierdzace i sie moga dowalic! Poza tym nie mamy mozliwoscie zmiany FSB na 133 bez innego procka. Teraz rozumiecie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 heh panowie nie zrozumieliscie mnie. Chodzi mi o to, ze po kasowaniu cmosu mamy fsb100, a AthlonXP 2000+ np. chodzi 133x12,5~1666 a jak im damy i bedzie 1250 mhz? To co? Moga sie dowalic goscie ze sklepow komputerowych to lenie smierdzace i sie moga dowalic! Poza tym nie mamy mozliwoscie zmiany FSB na 133 bez innego procka. Teraz rozumiecie? to powiesh, e cos nie halo i seio sam bios resetooje :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 heh panowie nie zrozumieliscie mnie. Chodzi mi o to, ze po kasowaniu cmosu mamy fsb100, a AthlonXP 2000+ np. chodzi 133x12,5~1666 a jak im damy i bedzie 1250 mhz? To co? Moga sie dowalic goscie ze sklepow komputerowych to lenie smierdzace i sie moga dowalic! Poza tym nie mamy mozliwoscie zmiany FSB na 133 bez innego procka. Teraz rozumiecie? to powiesh, e cos nie halo i seio sam bios resetooje :D Heh... no tak mój problem rozwiązany :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 heh panowie nie zrozumieliscie mnie. Chodzi mi o to, ze po kasowaniu cmosu mamy fsb100, a AthlonXP 2000+ np. chodzi 133x12,5~1666 a jak im damy i bedzie 1250 mhz? To co? Moga sie dowalic goscie ze sklepow komputerowych to lenie smierdzace i sie moga dowalic! Poza tym nie mamy mozliwoscie zmiany FSB na 133 bez innego procka. Teraz rozumiecie? to powiesh, e cos nie halo i seio sam bios resetooje :D bo bateria slabuje :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Czasem na biosie (ukladach CMOS) olowkiem napisana jest wersja, normalnie slabo widoczna, lepiej widac pod pewnym katem. Ja najczesciej widywalem to na Abitach. Zastanawiam sie co by panowie z serwisu powiedzieli gdyby cos sie sknocilo a oddalbym kompa z innym biosem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZOh1w2 Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Gdybyś podpisał umowe gwarancyjną w której zawarty jest punkt o niemożliwości smodzielnej zmiany biosu to miałbyś problem a tak to wiesz ... nic nie mogą ci zrobić . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 o/c jest ok. puki jest rozsadny, potem to juz loteria... ofiary mojego o/c to doskonaly przyklad :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Gdybyś podpisał umowe gwarancyjną w której zawarty jest punkt o niemożliwości smodzielnej zmiany biosu to miałbyś problem a tak to wiesz ... nic nie mogą ci zrobić . Poczytaj dobrze Swoja gwarancje. Stalym elementem kart gwarancyjnych jest odpowiedzialnosc uzytkownika z tytulu uszkodzen spowodowanych ingerencja w bios czy zlym flashowaniem, tak samo jak np. utrata danych z HDD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZOh1w2 Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Gdybyś podpisał umowe gwarancyjną w której zawarty jest punkt o niemożliwości smodzielnej zmiany biosu to miałbyś problem a tak to wiesz ... nic nie mogą ci zrobić . Poczytaj dobrze Swoja gwarancje. Stalym elementem kart gwarancyjnych jest odpowiedzialnosc uzytkownika z tytulu uszkodzen spowodowanych ingerencja w bios czy zlym flashowaniem, tak samo jak np. utrata danych z HDD. Dlatego w takich sklepach nie zaopatruje sie - miałem taki przypadek że w czasie flashowania padła kość EEPROM i jakos ludzie u których zaopatrywałem sie w sprzęt nie widzieli w tym problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cih Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Moim zdaniem nie ma możliwości sprawdzenia czy procesor był podkręcany czy nie chyba że będzie ewidentnie palony. Ale mam jedno pytanie jeżeli bedzie przeciek w WC i odam płyte do servisu (płyta ma oczywiscie ważna gwarancje) czy są w stanie sprawdzic że skutkiem awarii było zwarcie spowodowane przez wyciek wody na płyte :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZOh1w2 Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zależy jak dobry jest serwis danym sklepie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Gdybyś podpisał umowe gwarancyjną w której zawarty jest punkt o niemożliwości smodzielnej zmiany biosu to miałbyś problem a tak to wiesz ... nic nie mogą ci zrobić . Poczytaj dobrze Swoja gwarancje. Stalym elementem kart gwarancyjnych jest odpowiedzialnosc uzytkownika z tytulu uszkodzen spowodowanych ingerencja w bios czy zlym flashowaniem, tak samo jak np. utrata danych z HDD. Dlatego w takich sklepach nie zaopatruje sie - miałem taki przypadek że w czasie flashowania padła kość EEPROM i jakos ludzie u których zaopatrywałem sie w sprzęt nie widzieli w tym problemu. To bardzo dobrze, rozsadnym jest wybieranie miejsc o korzystniejszych warunkach, ja tez pozytywnie zalatwilem sprawe z MSI 845 Ultra AR, na ktora zaladowalem zly bios, nic nie pomogla proba ladowania dobrego biosu na zly (wczesniej dzialalo). Albo zalatwilem EPROM albo uszkodzilem plyte i oddali mi kase bo juz tych plyt nikt nie mial. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 jeśli nie modyfikowałeś fizycznie sprzętu i skasowałeś ustawienia w biosie (czy ustawiłeś zworki na normalną prętkość i napięcie CPU) to w sklepie nie ma możliwości aby udowodnić że komp był kręcony Dokladnie ;) A co do podejrzen przez to ze bios jest na default to przeciez kazdy ma prawo sobie skasowac bios bo to moze pomoc w problemach przeciez nie z kazda rzecza ludzie jezdza do serwisu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 3 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2002 jeśli nie modyfikowałeś fizycznie sprzętu i skasowałeś ustawienia w biosie (czy ustawiłeś zworki na normalną prętkość i napięcie CPU) to w sklepie nie ma możliwości aby udowodnić że komp był kręcony Dokladnie ;) A co do podejrzen przez to ze bios jest na default to przeciez kazdy ma prawo sobie skasowac bios bo to moze pomoc w problemach przeciez nie z kazda rzecza ludzie jezdza do serwisu. W sumie to i racja. Wlasnie... jakie sa najczestsze bledy przy aktualizacji biosu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas666 Opublikowano 3 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2002 jak zostawisz biosa na default to sie moze nie kapna ale jak np. poprzecinasz mostki na athlonieduronie lub je zamalujesz to raczej sie kapna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 3 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2002 W sumie to i racja. Wlasnie... jakie sa najczestsze bledy przy aktualizacji biosu? Flashowanie moze nie skonczyc sie a cos zdechnie w kompie (brak pradu, zwis). Wysypanie sie softu do flashowania (ja tak raz mialem na 100% wysypal sie mimo ze to DOS ale nic sie nie stalo tzn bios poprawnie zostal wgrany). Cos sie tez moze skopac jak wgrasz nie ten bios albo jakis modyfikowany czasem z nimi tez moga byc problemy. Jak masz BIOS AMI to 0 problemow bo nawet jak flashowanie sie nie uda to mozna skorzystac z opcji flashowania wbudowanej w BIOS (w czesc nie flashowalna). Opis masz np. na stronie www.msi.com.tw (piekna sprawa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2002 Jak masz BIOS AMI to 0 problemow bo nawet jak flashowanie sie nie uda to mozna skorzystac z opcji flashowania wbudowanej w BIOS (w czesc nie flashowalna). Opis masz np. na stronie www.msi.com.tw (piekna sprawa :)Zaden bios nie jest calkiem zapisywany. W Awardzie tez jest czesc niezapisywalna (chyba 4KB) i jest tam sterownik do grafiki na ISA i FDD. Tyle, ze w biosach AMI jest latwiej odzyskac bios, bo tylko nagrywasz plik z biosem pod odpowiednia nazwa i przytrzymujesz Ctrl-Home przy bootowaniu, a w Awardzie trzeba jeszcze stworzyc autoexeca z odpowiednia linijka, co dla niektorych juz moze byc zapora nie do przejscia ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 3 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2002 Tyle, ze w biosach AMI jest latwiej odzyskac bios, bo tylko nagrywasz plik z biosem pod odpowiednia nazwa i przytrzymujesz Ctrl-Home przy bootowaniu, a w Awardzie trzeba jeszcze stworzyc autoexeca z odpowiednia linijka, co dla niektorych juz moze byc zapora nie do przejscia ;) Mialem wspomniec ze i w Awardzie jest cos podobnego ale zapomnialem :> (mam prawie same AMI :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...