Puffy Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 Mam w innym kompie taką sytuację. Jest tam płyta gł Via Apollo Pro 133 i chodzi na niej dysk 3.2 Gb Samsung kupiłem do niego drugi dysk 40Gb WD Caviar 400BB 7200 o/s o pojemności 40GB no i niestety bios go nie wyrywa.I pytanie kluczowe podłącze dwa dyski do tego kompa przy czym w biosie ustawie w nowym None zeby nie bawił się w wykrywanie i zainstaluje na mniejszym 3.2 GB Windowsa XP to czy w windzie mimo ze nie został nowy dysk wykryty przez bios będzie widoczny nowy dysk bo podobno Win Xp nie korzysta z ustawien biosa (tak słyszałem)Powiedzta!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 Nie, jak bios go nie widzi to nie zobaczy go w ogóle. Inna sprawa, że płytka na tym chipsecie powinna wykryć prawidłowo taki dysk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puffy Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 Dysk jest na ATA 100 na płycie jest kontroler ATA 33 czy powinien go wykryć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 Tak, ATA jest kompatibilne "w tył" w obie strony, ale tu to nie jest kwestia czy ATA33 czy ATA100. Większość płyt na tym chipsecie powinna prawidłowo obsłużyć taki dysk. Wejdź na stronę producenta i zobacz jaki support ma ta płyta, bo ciężko wywróżyć znając tylko chipset. Może pomogłaby aktualizacja biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maybach Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 Mam w innym kompie taką sytuację. Jest tam płyta gł Via Apollo Pro 133 i chodzi na niej dysk 3.2 Gb Samsung kupiłem do niego drugi dysk 40Gb WD Caviar 400BB 7200 o/s o pojemności 40GB no i niestety bios go nie wyrywa.I pytanie kluczowe podłącze dwa dyski do tego kompa przy czym w biosie ustawie w nowym None zeby nie bawił się w wykrywanie i zainstaluje na mniejszym 3.2 GB Windowsa XP to czy w windzie mimo ze nie został nowy dysk wykryty przez bios będzie widoczny nowy dysk bo podobno Win Xp nie korzysta z ustawien biosa (tak słyszałem)Powiedzta!!! mi sie udalo tak zrobic :) a dokladnie, 3 latka temu kupilem dysk IBM DTLA-307045 45GB 7200 2MB cache i podlaczylem do kompa z prockiem P90 i plyta na chipsecie 439HX, czyli plyta muzealna :lol:. oczywiscie BIOS wykryl dysk tylko jako 8,4GB ale poprawnie, zrobilem sobie jedna partycje 4GB i zainstalowalem na niej WIN NT 4.0 + SP4 (bodajrze). menedzer dyskow wykryl dysk jako 46GB, nastepnie zrobilem sobie partycje rozszerzona i w niej dyski logiczne, moglem korzystac z calej pojemnosci dysku, i tak dzialalem prze dwa lata, potem zmienilem MOBO. a wiec nt NIE korzystal z BIOSu. zapewne win 2K i XP tez nie korzysta wiec powinno ci sie udac. sproboj zrobic tak jak opisalem powyzej, poniewaz start win XP z tego starego dysku bedzie koszmarnie wolny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 Jak to możliwe? Ja próbowałem robić podobny manewr na płycie kolegi (jakieś g. pod AMD K6-2 - wszytko pointegrowae, prawdopodobnie na chipsecie ALI, ale nie jestem pewny bo nie miał instrukcji) i nic z tego. Dysk był widoczny pod windą tylko jeżeli partycja podstawowa była <8.4 albo nie był widoczny w ogóle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uchmanek Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 moze jest dostepny nowszy bios? warto sprawdzic na stronie produceta HDD powinny byc solucje. jezeli uzywasz nt/w2k/xp (polecam w2k) to system moze (ale nie musi) wykryc dysk pomimo biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maybach Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 Jak to możliwe? Ja próbowałem robić podobny manewr na płycie kolegi (jakieś g. pod AMD K6-2 - wszytko pointegrowae, prawdopodobnie na chipsecie ALI, ale nie jestem pewny bo nie miał instrukcji) i nic z tego. Dysk był widoczny pod windą tylko jeżeli partycja podstawowa była <8.4 albo nie był widoczny w ogóle.a jaki to byl windows :?: jak zaznaczylem ja uzylem windy nt 4.0 + sp4, pod win98 i w dosie, np. fdisk tez widzial tylko 8,4GB, inne progamy do partycjonowania tez widzialy 8,4GB, ale menedzer dyskow widzial calkowita pojemnosc dysku i do dzis mam podzial partrycji wykonany w NT4.0 jak bedzie w win2k i xp nie wiem, ale mysle, ze podobnie jak NT rozpozna caly dysk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 Robiłem to na 2000, XP to by ten komputer raczej nie przeżył. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobelik Opublikowano 17 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2004 A ja mam klienta który kupil wczoraj HD 80G do celiny 333 siakas stara plyta i planyje pobawic sie live guardem zeby on zapisal w bootsektorze jakis badziwe i zeby wszystko dzialalo :) uda sie czy nie uda opinie zaklady itd itp wskazane :P jutro postaram sie napisac czy mi sie udalo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 17 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2004 --- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobelik Opublikowano 17 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2004 HE he :) Poprostu robie w sklepie komputerowym i jutro bede mu to robil kiedys sie tak bawilem z IBM dyskiem i poszlo wiec powiedzialem klientowi ze jak mu nie wykryje to zeby przyniusl kompa i tez mu to zrobie :))) A rzucilem to na forum bo nikt w tym topicu nie wpadl na takiego plana :P jakies kombinacje alpejskie z windowsem Nt i wogole :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EsiuWWW Opublikowano 19 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2004 Z tego co wiem to stare płyty mają ograniczenie co do pojemności dysków niektóre wykrywają z mniejszą pojemnością inne wcale na moim starym kompi K6/2 300 40 widzaił jako 32, lecz 60 wcale nie poszła pozatym niektóre windy również mają ograniczenie co do pojemności partycji (95 na bank) zobacz czy nie musisz ustawić coś w biosie czasami w tego rodzaju płytach trzeba było przestawić zwore, dobrze zrobisz jeśli sciągniesz nowy bios Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...