Skocz do zawartości
matroks

(denderwujące) wył i włączenie się monitora po restarcie.

Rekomendowane odpowiedzi

Problem Forumowicze jest następujący.

Miałem płyte Epox 8kha+. Restaruję komputer (nie istotne kiedy). Bios od karty graficznej pojawiał się szybko. Monitor pozostawał załączony w tym "martwym czasie", który trwał około 1 sek.

(załączony rozumiem jako równoważne z "dioda w monitorze pozostawała cały czas zielona").

Teraz mam Epox 8k9ai. Restartuję komputer i jest inaczej niż było na starym Epoxie. Zanim pojawi się bios od karty graficznej to monitor zdąży się wyłączyć i zaraz potem się włącza. (Dioda zielona, potem mignie na pomarańczową i zaraz zielona). Ten nazwany przeze mnie "martwy czas" od momentu naciśnięcia restartu do pojawienia się biosu od grafiki trwa 2-3 sek.

Takie wyłączenie i załączenie monitora w czasie jednej sekundy nie jest przecież korzystne dla kineskopu.

Czy jest to kwestia ustawienia w biosie czy jakaś różnica konstrukcyjna?

PS. Na Epox 8kra2+ u kumpla ten sam problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim przypadku niemożliwe bo:

1. Jak chyba każdy zdrowy użytkownik ATi stosuje catalysty a nie detonatory ;)

2. Karta niekręcona. Zresztą większość czasu mój komputer chodzi na ustawieniach nominalnych i jest 100% stabilny a monitorem i tak "trzaska"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyglądałem się temu i ostatnia obserwacja jest taka : to trochę wygląda jakby szły dwa restarty za jednym razem. Popatrzcie np. na napęd CD. Mruga w dwuch sekwencjach identycznych (czyli kilka mrugnięć jak na jeden restart przystało i za chwilę znowu tyle samo mrugnięć. W czasie tego drugiego mrugania następuje właśnie niepożądane wył-zał monita)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znalazłem rozwiązanie kwestii : problem leży w prędkości AGP. Karta jest na 4x a płyta na 8x. Karty z AGP x8 chodzą dobrze. Musi być jakaś różnica w specyfikacji. Widać nie tylko wpływa na szybkość zmiana z 4x na 8x.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi