matroks Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 Problem Forumowicze jest następujący. Miałem płyte Epox 8kha+. Restaruję komputer (nie istotne kiedy). Bios od karty graficznej pojawiał się szybko. Monitor pozostawał załączony w tym "martwym czasie", który trwał około 1 sek. (załączony rozumiem jako równoważne z "dioda w monitorze pozostawała cały czas zielona"). Teraz mam Epox 8k9ai. Restartuję komputer i jest inaczej niż było na starym Epoxie. Zanim pojawi się bios od karty graficznej to monitor zdąży się wyłączyć i zaraz potem się włącza. (Dioda zielona, potem mignie na pomarańczową i zaraz zielona). Ten nazwany przeze mnie "martwy czas" od momentu naciśnięcia restartu do pojawienia się biosu od grafiki trwa 2-3 sek. Takie wyłączenie i załączenie monitora w czasie jednej sekundy nie jest przecież korzystne dla kineskopu. Czy jest to kwestia ustawienia w biosie czy jakaś różnica konstrukcyjna? PS. Na Epox 8kra2+ u kumpla ten sam problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crusio Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 Hmm to jest wlasnie chyba przez Mobo. Na moim sprzecie jezeli np zresetuje kompa to mam tak samo, albo jezeli ustawie cos w biosie i zapisze zmiany. Wiec to raczej normalne. Pozdrawiam :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 Też tak mam, być może mobo odcina na tą chwilę zasilanie karcie graficznej aby wystartować jakiś inny komponent np twardy dysk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matroks Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 Jestem po godzinnym grzebaniu w biosie, zmienianiu opcji które rokowały jakieś nadzieje, ale dalej to samo.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elpawlakos Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 a nie jest to czasem spowodowane przez krecenie karty w detkach???? mialem podobny problem. pozdro :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elpawlakos Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 a nie jest to czasem spowodowane przez krecenie karty w detkach???? mialem podobny problem. pozdro :)a nie jest to czasem spowodowane przez krecenie karty w detkach???? mialem podobny problem. pozdro :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 W moim przypadku niemożliwe bo: 1. Jak chyba każdy zdrowy użytkownik ATi stosuje catalysty a nie detonatory ;) 2. Karta niekręcona. Zresztą większość czasu mój komputer chodzi na ustawieniach nominalnych i jest 100% stabilny a monitorem i tak "trzaska" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matroks Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 Przyglądałem się temu i ostatnia obserwacja jest taka : to trochę wygląda jakby szły dwa restarty za jednym razem. Popatrzcie np. na napęd CD. Mruga w dwuch sekwencjach identycznych (czyli kilka mrugnięć jak na jeden restart przystało i za chwilę znowu tyle samo mrugnięć. W czasie tego drugiego mrugania następuje właśnie niepożądane wył-zał monita) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matroks Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 znalazłem rozwiązanie kwestii : problem leży w prędkości AGP. Karta jest na 4x a płyta na 8x. Karty z AGP x8 chodzą dobrze. Musi być jakaś różnica w specyfikacji. Widać nie tylko wpływa na szybkość zmiana z 4x na 8x. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Możesz mieć racje :) Mój Radek jest na AGP 4X a mobo ma AGP 8X. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 nope moja jest x8 i to samo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matroks Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2004 no to już nie wiem, co to dokładnie masz za kartę WUNAT ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...