Skocz do zawartości
memorando

asrock uratował athlona:)

Rekomendowane odpowiedzi

Stawiam windę pokazuje blue screena więc reset mija 7 minut od bluee screena gaśnie komp:) i co się okazalo??? padł wentyl od athlona 2000 i radiator doslownie wrzący i zapach laminatu kumpel ma przerażenie w oczach hehe więc kompa na 10 minut na balkon:) po 10 minutach zmiana wentyla i co??? megalol athlon 2000 odpala godzina 20 zaladowana winda 20.10 do 22 prime i co?? zero zwiech erorów hehe i nawet takie dno jak asrock jest w stanie uratować proca hehehe:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy Asrock to dno? Moze nie zupelnie. Kiedys mialem Mobo tej firmy i niestety gniazda pamieci DDR byly zwalone i postanowilem sobie ze juz nie kupie nic tej firmy. Ale ogolnie dobrze dziala majac dobre gniazda SDR. W koncu to Asus OEM :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś to już nie rewelacja. Każda płyta ma zabezpieczenia termiczne. W Twoim przypadku należy się raczej cieszyć z tego, że w ogóle zadziałało :lol:

nie ma sie z czego cieszyc np przy WC i @ - bo wtedy bardziej nagrzewa sie laminat (PCB) wiadomo nie ma takiego oprzeplywu powietrza przy procku i plyta mysli ze popsul sie wentyl i potrafi wylaczyc kompa (dzaial U-COP) :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm...shuttle ak 12 jak miałem (stara płyta) to jak wykryła ze wiatrak sie nie kręci, a nawed jak sie kręcił tylko ze poniżej 1500 rpm to po wystartowaniu kompa dała 3 piski i wyłączyła sie.Czyli nie można było na kompie pracowąć. - to dopiero ochrona :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm...shuttle ak 12 jak miałem (stara płyta) to jak wykryła ze wiatrak sie nie kręci, a nawed jak sie kręcił tylko ze poniżej 1500 rpm to po wystartowaniu kompa dała 3 piski i wyłączyła sie.Czyli nie można było na kompie pracowąć. - to dopiero ochrona :D

Jak na moj gust to go.wno a nie ochrona , co z wiatrakami podlaczonymi do zalilania a nie do plyty ?? , pewnie w biosie miales opcje aby wylaczyc to , i wsio :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz racje ale zoabcz to z punktu widzenia przeciętnego urzytkownika.Padł wentyl, odpala kompa a tu 3 sygnały i komp sie wyłącza.Dziaęki temu ktoś mało doswaidczony nie spali proca :!:.Jakdlamnie to i lepiej zeby komp sie wyłaćzał po określonej temp.Szkoda ze soltek tego niema :( znaczy ma ale nie wyłączanie tylko ustawienie wszystkiego na 100 mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta Soltek 75KAV, Duron 800, cooler - brak, i co ??

Konmputer wyłączył się po około 4 sekundach, Procek od strony płyty dosłownie czarny, od góry delikatnie się zabrązowił.:)

Wszystko działało doskonale przez ponad rok czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj poprzedni procesor Athlon 1800 na palomino poszedl z dymem, wylaczyl sie wiatrak z volcano7+! Gigabyte ma zabezpieczenie ze wylancza kompa gdy proc osignie 110C! i wylaczyl ale proc poszedl z dymem! Nie kumam inzynierow z Gigabyte 110C??!!??!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj poprzedni procesor Athlon 1800 na palomino poszedl z dymem, wylaczyl sie wiatrak z volcano7+! Gigabyte ma zabezpieczenie ze wylancza kompa gdy proc osignie 110C! i wylaczyl ale proc poszedl z dymem! Nie kumam inzynierow z Gigabyte 110C??!!??!!

znam ten bul jak miałem gigabyte, znaczy nie poszedł mi procek ale ta opcje w biosie.Dlatego ja sie zabezp[ieczam jeszcze softowo.Jak proc osiągnie jakaś tam temp(u mnie 70 stopni) to wyłącza mi kompa.TO działa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie nie działa pomiar obrotów wentyla CPU (pokazuje 0 rpm). Komputer normalnie wstaje. To nie mam zabezpieczenia od tego jak się wentyl nie kręci :?: Naprawde się kręci, tylko nie działa pomiar. Czy to może być spowodowane tym, że jak czyściłem kompa, to próbowałem odpalić wentyl procka na zasilaczu (prostownik) na 12V i podpinałem prąd przez żółty i czarny kabelek. Wtedy myślałem, że czerwony to jest pomiar. Ale żółty to pomiar podobno. To możliwe, że przez to złe stykanie uszkodziłem pomiar :?:

A w przypadku WC to to zabezpieczenie od wentylka działa czy nie :?: Przecież wtedy CPU chłodzi blok wodny, a nie wentylator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stawiam windę pokazuje blue screena więc reset mija 7 minut od bluee screena gaśnie komp:) i co się okazalo??? padł wentyl od athlona 2000 i radiator doslownie wrzący i zapach laminatu kumpel ma przerażenie w oczach hehe więc kompa na 10 minut na balkon:) po 10 minutach zmiana wentyla i co??? megalol athlon 2000 odpala godzina 20 zaladowana winda 20.10 do 22 prime i co?? zero zwiech erorów hehe i nawet takie dno jak asrock jest w stanie uratować proca hehehe:)

jak sie dziwiwsz to wez pudelko od MoBo (o ile to ASRock K7S8X) i odwroc je. tam bedziesz mial napisz C.O.H. - CPU OVER HEAT - i sie ciesz ze wogule zadzialalo :lol:

:!: PZDR :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak sie dziwiwsz to wez pudelko od MoBo (o ile to ASRock K7S8X) i odwroc je. tam bedziesz mial napis C.O.H. - CPU OVER HEAT - i sie ciesz ze wogule zadzialalo :lol:

:!: PZDR :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja myślalałem że ten U-COP u ASRock'a to coś jak burbulizatory w c_c :lol:, a to jednak działa :D. A więc jak przyślą mi blko wodny to niedługo zabawię się w ostre oc mojego durnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rafal10: mogles uszkodzic pomiar w wentylu poprzez podlaczenie zle kabli, prad poszedl nie tam gdzie mial isc :)

co do WC to nie dziala, chyba ze masz czujnik przeplywu wody, ktory ma miernik predkosci krecenia sie lopatek napedzanych przez wode z obiegu WC, widzialem kiedys takie cos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...