RyPeR Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Tak sobie pomyslalem zeby dac temat o menu wyboru systemu bo kiedys mialem z tym problem.. a wiec oto moj problem (niemam takiego aktualnie ale chce wiedziec na przyszlosc) : Jak stworzyc "Dobrze" menu do wyboru systemu? Jesli np kiedys mi sie przypadkowo usunal plik boot.ini ? Zalozmy na to ze na dysk C: mam WIn98se a na dysku D: mam Xp i chce stworzyc menu do wyboru tych obydwu systemow? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RyPeR Opublikowano 3 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2002 hehs tylko mi nie mowcie ze nikt niewie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 3 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2002 ja uzywam tego http://www.masterbooter.com[/url] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RyPeR Opublikowano 3 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2002 hyhy widze ze nie tylko ja mam z tym problem :o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob_e Opublikowano 4 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2002 ja uzywam tego http://www.masterbooter.com[/url] fakt to jest fajny sofcik.... a co do boot.ini to jak usuniesz tylko ten pli to nie ma raczej problemu - domyslnie uruchomi sie xp (w2k) - chyba ze instalowałes go w katalogu innnym niz winnt wtedy zobaczysz komunikat w stylu file is missing or corrupt i cos o system32 :( ale jesli instalowałes w winnt to xp odpali sie i recznie napiszesz sobie boot ini [boot loader] timeout=10 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)WINNT [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)WINNT="Microsoft Windows 2000 Professional" /fastdetect C:="Microsoft Windows" tak to wygląda dla mojej partycji pierwszy dysk druga partycja - winnt (2000) - jako domyslny na pierwszej partycji - w98 jesli usuniesz inne pliki niz boot.ini ( a najgorzej jesli ntldr) to musisz przperowadzic proces naprawcz odpalasz kompa z płytki w2k- xp robisz naprawe i tryb konsli potem piszesz fixmbr i po krzyku :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Weron Opublikowano 4 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2002 odpalasz kompa z płytki w2k- xp robisz naprawe i tryb konsli potem piszesz fixmbr i po krzyku :) Moglbys napisac na ten temat wiecej.Glownie chodzi mi o xp nie w2k. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob_e Opublikowano 4 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2002 raczej nie uzywam Xp wiec ale z tego co wiem jest tak samo jak w w2k: odpalasz komap z płyt (dyskietki) przy wyborze -instalacja (now lub uaktualnienie) - naprawa systeemu wybierasz naprawe - klawisz R potem masz wybór : - system sam poszuka błędów i naprawi je (ponownie R) - lub konasola "naprawcza " (kalwisz C) jak jestes w konsoli to lugujesz sie jako administrator i masz do dyspozycji kilka komend (wszystkich nie znam) - fixmbr - przywraca mbr (chociaż nie zawsze: - fixboot X - zapisuje sektor partycji (X to dysk który chcesz zapisac) to tyle - tak to działa w w2k... ale xp w tym względzie nie wprowadzał wiel zmian wiec próbuj. na strona ms są wszystkie wypisane wszystkie polecenia konsoli wraz z opisem: dla xp ;Q314058]http://support.microsoft.com/default.aspx?...kb;[LN];Q314058 dla w2k http://support.microsoft.com/default.aspx?...;EN-US;Q229716& Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Weron Opublikowano 4 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2002 Dzieki rob_e Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kielkac Opublikowano 5 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2002 jeszcze zobacz tu: www.infojama.pl/forum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Weron Opublikowano 5 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2002 jeszcze zobacz tu: www.infojama.pl/forum Patrzalem na tym forum. Co prawda narazie maja jakies klopoty z serwerem i strona nie dziala ale nawet zadawalem tam takie pytanie a nawet na kilku innych forach. Glownie chodzilo mi o to jak sa zainstalowane 2 systemy 98 i xp a po ponownej instalacji 98 nadpisuje mbr i nie mozna dostac sie do xp. I jeszcze nikt nie odpowiedzial w taki sposob aby mozna bylo to uczynic !!! A ta naprawa systemu do chyba sprawdza sie jedynie w w2k bo w xp nie dziala.I wszyscy, ktorzy odpowiadaja sugeruja sie w2k. Zreszta nawet rob_e stwierdzil, ze naprawa mbr czasami nawet nie zadziala w w2k a w xp to nie jest pewny. Wiekszosc proponuje instalowac programy w stylu bootmagic , xlos lub cos takiego. A ta naprawa to chyba wielka lipa ?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FREE_USER Opublikowano 5 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2002 hehs tylko mi nie mowcie ze nikt niewie Można np. Linuksem albo płatnym PQBOOTEM albo Partition Magic 5-7 albo ... albo ... ogólnie full metod zależy komu co do gustu przypadnie 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kielkac Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2002 jeszcze zobacz tu: www.infojama.pl/forum Patrzalem na tym forum. Co prawda narazie maja jakies klopoty z serwerem i strona nie dziala ale nawet zadawalem tam takie pytanie a nawet na kilku innych forach. Glownie chodzilo mi o to jak sa zainstalowane 2 systemy 98 i xp a po ponownej instalacji 98 nadpisuje mbr i nie mozna dostac sie do xp. I jeszcze nikt nie odpowiedzial w taki sposob aby mozna bylo to uczynic !!! A ta naprawa systemu do chyba sprawdza sie jedynie w w2k bo w xp nie dziala.I wszyscy, ktorzy odpowiadaja sugeruja sie w2k. Zreszta nawet rob_e stwierdzil, ze naprawa mbr czasami nawet nie zadziala w w2k a w xp to nie jest pewny. Wiekszosc proponuje instalowac programy w stylu bootmagic , xlos lub cos takiego. A ta naprawa to chyba wielka lipa ?! rob_e wszystko ci ladnie opisal, jesli nie dziala, zainstaluj najpierw win98, potem xp. mialem podobny problem (win2k + dos) i rozwiazanie jest takie, ze nalezy zaistalowac najpierw win98, potem win2k i na koncu dosa na partycji na ktorej jest win98.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob_e Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2002 jeszcze zobacz tu: www.infojama.pl/forum Patrzalem na tym forum. Co prawda narazie maja jakies klopoty z serwerem i strona nie dziala ale nawet zadawalem tam takie pytanie a nawet na kilku innych forach. Glownie chodzilo mi o to jak sa zainstalowane 2 systemy 98 i xp a po ponownej instalacji 98 nadpisuje mbr i nie mozna dostac sie do xp. I jeszcze nikt nie odpowiedzial w taki sposob aby mozna bylo to uczynic !!! A ta naprawa systemu do chyba sprawdza sie jedynie w w2k bo w xp nie dziala.I wszyscy, ktorzy odpowiadaja sugeruja sie w2k. Zreszta nawet rob_e stwierdzil, ze naprawa mbr czasami nawet nie zadziala w w2k a w xp to nie jest pewny. Wiekszosc proponuje instalowac programy w stylu bootmagic , xlos lub cos takiego. A ta naprawa to chyba wielka lipa ?! jesli przed instalacją w98 zrobisz sobie awaryjny dysk naprawczy (zawiera on informacje o mbr) to naprawa zawsze zadziała Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Weron Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2002 Nastepnym razem sprobuje z tym dyskiem naprawczym o tym jeszcze nie slyszalem. Dzieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...