Skocz do zawartości
MarkPL

RedHat i jaka definicja portu com ??

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie

Szukałem w sieci ale nie znalazlem

Port com RS 232 - definuje "/dev/tts/0" czy moze "dev/ttyS0" ??

I jeszcze jedno :) - Gdzie dopisac ( w jakim pliku, katalogu) zeby uruchamial przy starcie jeden skrypt ktory napisalem :) ??

Z tego co wiem to chyba do pliku rc.local - ale tam jest napisane ze on wykonuje to przed uruchomieniem wszystkich innych skryptow - a jesli ja potrzebuje korzystac z portu com to chyba niebedzie dobre rozwiazanie :( ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

COM1 - /dev/ttyS0

COM2 - /dev/ttyS1

Skrypt mozesz umiescic w /etc/init.d i nastepnie podlinkowac go do /etc/rc.d/rc3.d/ w odpowiedni sposob (czyli Sxxnazwa, gdzie xx to jakas liczba - zazwyczaj 99, wtedy skrypt bedzie wywolany jako ostatni). Jak sie przyjrzysz katalogowi rc3.d to zobaczysz, ze skrypty kolejne sa posortowane wlasnie dzieki tym numerkom, stad ustawianie tego najwiekszego. Oczywiscie wszystko to, zakladajac, ze startujesz system na runlevelu 3. Jesli startuje Ci sie od razu X Window to pewnie masz runlevel 5 jesli dobrze pamietam. Ale to juz sam sprawdzisz z pewnoscia :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MarkPL: ty masz naprawdę wielkie problemy ze sobą i szukaniem. Albo kłamiesz.

Bo nie mów mi, że znaleźć nie można jak pierwsze zapytanie gugli wypluwa odpowiedź.

http://www.google.com/search?num=100&hl=pl...Szukaj+z+Google

Proponuję zapoznać się na początek z

http://www.google.com/intl/pl/help.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi