Skocz do zawartości
QbaS

Flah martwej plyty

Rekomendowane odpowiedzi

jedyne z czym trzeba uwarzac przy hot-swapie to zeby niezrobic zwarcia na plycie jak i w samej kostce (tu akurat mniej grozne) wiem mowie o rzezcach oczywistych ale to jest BARDZO WAZNE, zawsze jak sie grzebie przy otwartm kompie a to srubokret wypadnie z reki a to cos tam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za rady - programator mam ale jest inny problem

kosc biosu jest wlutowana w plyte glowna :cry:

wiec trzeba to zrobic w inny sposob

w jaki sposob mozna zastartowac bootblocka w plytach z biosem AMI - ctrl+home nie dziala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj z kartą graficzna na pci, bootblock może nie obsługiwać agp.

IMO autoexec.bat nie jest ci do niczego potrzebny, bo nie ładujesz dosu. W bootblocku jest obsługa flopa i powinieneś tylko wpisać nazwę pliku i powinno samo flashować. W mojej płycie jest bios Award i działa kombinacja Alt+F2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście,że nie musi być to dokładnie ta sama kość BIOSu. Wystarczy zgodność gniazda no i producenta BIOSu. Może to brzmi jakoś dziwnie, ale Hot-swap jest dziecinnie prosty i raczej mało ryzykowny.

Nie jest tak do konca jak mowisz ( to zalezy oczyw. co masz na mysli mowiac zgodnosc gniazda ) to ze kostka pasuje to jescze nic nie znaczy, musza sie zgadzac min : napiecia jakie sa potrzebne podczas zapisu i odczytu ( czesto rozne ), pojemnosc - parametrow jest conajmniej kilkanascie.

Takze 3ba uwazac, np. zeby zaprogramowac w Łodzi kostke od Nf7 to trzeba sie niezle napocic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w jaki sposob mozna zastartowac bootblocka w plytach z biosem AMI - ctrl+home nie dziala

nie jestem pewien jak to jest w przypadku twojej plyty, ale generalnie potrzebna jest dyskietka z obrazem biosu plus program do jego sflashowania... stworz bootdisk i w autoexec.bat wpisz co tam trzeba...

wloz do stacji i zresetuj kompa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z NF-7 da sie wyjac kosc biosu. Ale z tego co mowili mi kolesie ktorzy zajmuja sie flashowaniem biosow jeszcze nigdy nie udalo im sie poprawnie zaprogramowac kosci z plyty na nforce na programatorze. Jesli plyta jest na gwarancji poprostu oddaj ja do serwisu.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plyta niestey nie jest juz na gwarancji

zreszta i tak by nie uznali - popzyklejakne radiatory i vmod

zadne sposoby z dyskietka nie dzialaja.

bede probowal wylutowac bios, zaprogramowac i wlutowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy przypadkiem nie można załadować BIOSa za pomocą dyskiedki startowej...

Ja to robiłem kikanaście razy chyba wszystkim znajomym z takim problemem i ... żadnych problemów :D

1. Należy sformatować dyskietkę na innym kompie zaznaczając "kopiuj pliki systemowe"

2. Zrzucić na dyskietkę plik BIOSu i fleszer :P

3. edytować autoexec.bat na dyskietce oczywiście i wpisać linijkę

A:(nazwa fleszera)spacja(nazwa pliku BIOSu)spacja/py/sn

4. Włożyć dyskietkę do "popsutego kompa" i uruchomić

5. Nie ma żadnego obrazu, ale jak się zresetuje, to dziala , jak dawniej

UWAGA!!! NA niektórych płytach trzeba przełączyć DIPa, lub zworkę, która odpowiada, za uruchamianie BIOSu z dyskietki, a nie z BIOSu płyty... (np. Fujitsu-Siemens)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy raz słyszę o płycie na której bios jest wlutowany na stałe. U mnie w chacie leży sprzęt z różnych roczników i od samego 80386SX aż po płyty do najnowszych AMD i Inteli mają podstawkę z której da się wyciągnąć kostkę. Tylko raz widziałem inny przypadek: Gigabyte który miał dual BIOS. Pierwsza kostka była normalnie w podstawce a dopiero ta druga zapasowa była wlutowana na stałe. Co do wylutowania i wlutowaina biosu to daj sobie spokój bo lutownicą tylko sfajczysz ten E-Prom. I do tego odstępy między nóżkami są takie małe, że joba idzie dostać przy lutowaniu tego.

Co do BootBlocka to w przypadku gdy pokaże ci się tylko czarny ekran to on już się sam uruchamia. BootBlock nie obsługuje kart AGP/PCI więc nie zobaczysz nic na monitorze. Powinieneś tylko słyszeć jak stacja dyskietek pracuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi