QbaS Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 Mam maly problem - nieudany flash czy mozna sflashowac martwego kompa plyta ECS l7s7a2 bios AMI wydaje mi sie ze mozna to zrboic za pomoca dyskietki z autoexec.bat jak wystartowac bootblock-a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QbaS Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 co jest?? nikt nie wie jak to zrobic?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 2 rozwiazania: - wyjąć kostke i iść do punktu w którym mają programator (koszt ~30zł) - znaleść kogoś z taką samą płytą - odpalić kompa w dosie - wymienić kostke (hot-swap) i odpalić programowanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 29 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2004 Wcale nie musi być ta sama płyta do flashowania. JEdynie konieczne jest by kość biosu pasowała (tzn. by dało się ją prawidłowo wpiąć do gniazda). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 29 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2004 Oczywiście,że nie musi być to dokładnie ta sama kość BIOSu. Wystarczy zgodność gniazda no i producenta BIOSu. Może to brzmi jakoś dziwnie, ale Hot-swap jest dziecinnie prosty i raczej mało ryzykowny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kejtu Opublikowano 29 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2004 jedyne z czym trzeba uwarzac przy hot-swapie to zeby niezrobic zwarcia na plycie jak i w samej kostce (tu akurat mniej grozne) wiem mowie o rzezcach oczywistych ale to jest BARDZO WAZNE, zawsze jak sie grzebie przy otwartm kompie a to srubokret wypadnie z reki a to cos tam... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QbaS Opublikowano 29 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2004 dzieki za rady - programator mam ale jest inny problem kosc biosu jest wlutowana w plyte glowna :cry: wiec trzeba to zrobic w inny sposob w jaki sposob mozna zastartowac bootblocka w plytach z biosem AMI - ctrl+home nie dziala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 29 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2004 Spróbuj z kartą graficzna na pci, bootblock może nie obsługiwać agp. IMO autoexec.bat nie jest ci do niczego potrzebny, bo nie ładujesz dosu. W bootblocku jest obsługa flopa i powinieneś tylko wpisać nazwę pliku i powinno samo flashować. W mojej płycie jest bios Award i działa kombinacja Alt+F2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 29 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2004 Oczywiście,że nie musi być to dokładnie ta sama kość BIOSu. Wystarczy zgodność gniazda no i producenta BIOSu. Może to brzmi jakoś dziwnie, ale Hot-swap jest dziecinnie prosty i raczej mało ryzykowny. Nie jest tak do konca jak mowisz ( to zalezy oczyw. co masz na mysli mowiac zgodnosc gniazda ) to ze kostka pasuje to jescze nic nie znaczy, musza sie zgadzac min : napiecia jakie sa potrzebne podczas zapisu i odczytu ( czesto rozne ), pojemnosc - parametrow jest conajmniej kilkanascie. Takze 3ba uwazac, np. zeby zaprogramowac w Łodzi kostke od Nf7 to trzeba sie niezle napocic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 30 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2004 pojemność nie musi się zgadzać. Znam osoby które flashowały z powodzeniem przy różnych pojemnościach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 30 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2004 a da sie wyjąc bez problemu kostke z nf7-s si gdzie we wrocku można ją zaporogramować ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Watcher Opublikowano 30 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2004 a nie lepiej po prostu odesłać na serwis jak na gwarze?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bachus_anonym Opublikowano 31 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2004 w jaki sposob mozna zastartowac bootblocka w plytach z biosem AMI - ctrl+home nie dziala nie jestem pewien jak to jest w przypadku twojej plyty, ale generalnie potrzebna jest dyskietka z obrazem biosu plus program do jego sflashowania... stworz bootdisk i w autoexec.bat wpisz co tam trzeba... wloz do stacji i zresetuj kompa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Smaug] Opublikowano 1 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2004 Z NF-7 da sie wyjac kosc biosu. Ale z tego co mowili mi kolesie ktorzy zajmuja sie flashowaniem biosow jeszcze nigdy nie udalo im sie poprawnie zaprogramowac kosci z plyty na nforce na programatorze. Jesli plyta jest na gwarancji poprostu oddaj ja do serwisu. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 1 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2004 [smaug] - dziwne bo mi w krakowie bez problem zaprogramowali kość biosu do EPoxa 8RDA3+ :| tylko że nie da sie tego zrobić tanim programatorem (wiem bo próbowałem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QbaS Opublikowano 1 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2004 Plyta niestey nie jest juz na gwarancji zreszta i tak by nie uznali - popzyklejakne radiatory i vmod zadne sposoby z dyskietka nie dzialaja. bede probowal wylutowac bios, zaprogramowac i wlutowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klej Opublikowano 1 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2004 A czy przypadkiem nie można załadować BIOSa za pomocą dyskiedki startowej... Ja to robiłem kikanaście razy chyba wszystkim znajomym z takim problemem i ... żadnych problemów :D 1. Należy sformatować dyskietkę na innym kompie zaznaczając "kopiuj pliki systemowe" 2. Zrzucić na dyskietkę plik BIOSu i fleszer :P 3. edytować autoexec.bat na dyskietce oczywiście i wpisać linijkę A:(nazwa fleszera)spacja(nazwa pliku BIOSu)spacja/py/sn 4. Włożyć dyskietkę do "popsutego kompa" i uruchomić 5. Nie ma żadnego obrazu, ale jak się zresetuje, to dziala , jak dawniej UWAGA!!! NA niektórych płytach trzeba przełączyć DIPa, lub zworkę, która odpowiada, za uruchamianie BIOSu z dyskietki, a nie z BIOSu płyty... (np. Fujitsu-Siemens) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dangerox Opublikowano 1 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2004 Pierwszy raz słyszę o płycie na której bios jest wlutowany na stałe. U mnie w chacie leży sprzęt z różnych roczników i od samego 80386SX aż po płyty do najnowszych AMD i Inteli mają podstawkę z której da się wyciągnąć kostkę. Tylko raz widziałem inny przypadek: Gigabyte który miał dual BIOS. Pierwsza kostka była normalnie w podstawce a dopiero ta druga zapasowa była wlutowana na stałe. Co do wylutowania i wlutowaina biosu to daj sobie spokój bo lutownicą tylko sfajczysz ten E-Prom. I do tego odstępy między nóżkami są takie małe, że joba idzie dostać przy lutowaniu tego. Co do BootBlocka to w przypadku gdy pokaże ci się tylko czarny ekran to on już się sam uruchamia. BootBlock nie obsługuje kart AGP/PCI więc nie zobaczysz nic na monitorze. Powinieneś tylko słyszeć jak stacja dyskietek pracuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...