Mario2k Opublikowano 27 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2004 Przetestowałem swoją kartę na kompie z płytą FIC AU13 -Duronem 1400 O/C na 1800MHz karta okazała sie kulawa , choć GPU zimne max stabilnie co wytrzymała to 465MHz ,pamięci zbytnio nie kręciłem bo nie mam na nich radiatorów , Widać część kart Radeon 9600Pro celowo ma niedostatek napięcia na GPU ,pewniakiem pomógł bym VModzik ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LpastA Opublikowano 27 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2004 mojego his9600pro na czerwonym laminacie i samsungach 3.3 puscilem na gpu 510 i mem 680. przeszedl wsztstko co mu zapodalem (3d marki, gry) bez artefaktow, a jako ze zrobilem plan :) czyli 4000 w 3dmarku '03 i 13000 w 3dmarku '01 to nie dawalem wiecej mhz-ow. ale sprobuje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 28 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2004 Zrobiłem mały teścik udowadniający że GPU mojego Radka ma ogromny potencjał , Przy Ustawieniach GPU 440/Mem 640 włączyłem demko :ati-9800-chimp-demo-v1 dość ostro wykożystujace GPU ,w trakcie dema kilkukrotnie odchyliłem mały firmowy coolerek osadzony na GPU ,zdziwiłem sie strasznie że demko sie nie powiesiło , skoro przy takich ustawieniach GPU jest na tyle zimne że wytrzymuje 2-3 s bez odprowadzania ciepła to pewniakiem wyrobi powyzej 500MHz :) Czas <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> sie poważniej za VModa , info tu: http://www.rage3d.com/board/showthread.php...readid=33740857 Dodam że GPU Radeona 9600Pro z VModem potrafi wytrzymać nawet i 600MHz ! ! standardowo z VModem ludziska cisną po 550MHz i to nawet na standardowym coolerku :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 19 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2004 Co to sie Stało ???? wszyscy zajeli sie Modowaniem swych kart ??? i zapomnieli podzielićsie swoimi spostrzeżeniami na kochanym forum ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 Widocznie wszyscy moderzy popalili GPU lub pamięci. Swoją drogą też bym popróbował szczęścia, ale póki co założyłem bierne chłodzenie (radiatorek Zamana), plus awaryjnie tylko 300W z kiepskiego zasialcza nie pozwala na wysokie podkręcanie. Mam GPU 425, MEM 650 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro200 Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 Ja mam Sapphire Radeon 9600 PRO na ZALMANKU ZM80C-HP z ZM-OP1 i radiartorkami na krate i wyciagam 540/730!!! W 3DMARKU 2K3 na słabym stosunkowo qmpie (P42.4{400Mhz :( } MSI 845E MAX, DDR 256/266 - ZERO KRĘCENIA) mam wynik 4212 !!! Myśle że całkiem całkiem! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 Żeby rozwinąć temat ,powiem tyle że dziwi mnie fakt że u wszystkich którzy tylko założą drogie firmowe chłodzenie nagle ich Radeony zaczynają pracować jak te Modovane VModem :) 90% GPU Radeonów 9600PRO przy odpowiednim napięciu chodzi na standardowym chłodzeniu na ponad 500MHz rozumiem że ktos z VModem + jakimśtam pozłacanym Zalmanem kręci GPU na 550MHz ale to samo bez VModa w co najmniej 80% to czysta lipa , wystarczy przejrzeć kilka/ kilkanaście zachodnich servisów overclockerskich aby sieo tym przekonać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labe Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 To dlaczego mój Hercules sie tak słabo kręci ?? 450 core to nie najlepszy wynik :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 LABE To samo co zawsze , brak wystarczającego napięcia na GPU już producent twojej karty o tym pomyślał abyś sobie nie zrobił z wersji PRO wersje XT :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labe Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 Szkoda bo myslałem ze z mojego herca wycisne duzo wiecej :-( a z ciekawosci napiecie jest regulowane sprzetowo czy bios grafy je reguluje ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 Słyszałem na jednym forum niepotwierdzoną plotkę że ktoś pracuje nad złamaniem zabezpieczenia Biosu pod względem zmiany napięcia , ale skoro nigdzie indziej o tym nie słyszałem to pewnie lipa :( Pozostają VMody dość ryzykowna zabawa ,tylko dla HardCore Overclockers ,zasada jest taka że wystarczy podnieść napięcie o 15-20% a każdy Radeon 9600Pro pójdzie na conajmniej 500MHz niektóre chłodzone Zalmanami chodzą na 570MHz wystarczy poszukać www.google.pl wklepać Radeon 9600 Pro VMod overclocking itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 Żeby rozwinąć temat ,powiem tyle że dziwi mnie fakt że u wszystkich którzy tylko założą drogie firmowe chłodzenie nagle ich Radeony zaczynają pracować jak te Modovane VModem :) [...] Prawdopodobnie to bardzo zależy od egzemplarza. Mam już porządny zasilacz i mogłem spokojnie podkręcać. Zaznaczam, chłodzenie raczej gorsze od standardowego, bo bierne z puszczonym nawiewem z wentylatorka 8x8 cm na wolnych obrotach (1600-1800, niesłyszalne). Bez zadnych problemów 500 MHz na rdzeniu i 700 MHz na pamięciach. 516 Mhz powodowało już nagłe zwisy i to w 2D, więc lepsze chłodzenie niewiele by zdziałało. Ewidentny deficyt napięcia. Podobnie z pamięcimi. Powyżej 700, artefakty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 20 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2004 Mogę tylko pozazdrościć tym szczęśliwcom którzy trafili na egzemplaże Radeonów 9600Pro których GPU chodzi rockstable na 490-500MHz , niestety mój Gibabyte R9600Pro choć zimny stabilność kończy na 445MHz ,w 2D chodzi nawet na 465MHz jak by tak jakaś firma wzieła sie za profesionalnie wykonane VMody iżeby taka imprezka nie kosztowała wiecej niż 3-4 dyszki to bym chętnie oddał mojego Radka do przeróbki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAYDAY. Opublikowano 21 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2004 Gdzieś czytałem, nie pamietam gdzie że producenci wkładają do niektórych kart 9600pro rdzenie 9600xt o zaniżonym taktowaniu(zdegradowane). Może właśnie stąd te rozbieżne wyniki? Widziałem moda 9600pro z zainstalowanym dodatkowym zasilaniem tak jak w 9800 (miejsce na płytce jest - przynajmniej u mnie) , na stronce powercoloka, chyba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 21 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2004 No to moze ja dodam swoje 3 grosze. Ja mam wersje ULTRA 9600pro gigabyte taka wypuscil , sa ta chyba jakies selekcjonowane egzemplarze z lepszym chlodzeniem zeby lataly na 500 mhz i tak wlasnie ma usatwiony rdzen moja. Obecnie lata na 513 mhz rdzien i 670 mhz pamieci (powyzej artefakty, mimo radiatora). Pamieci to samsungi ale nie jestem pewien czy 3.6 czy 3.3 bo dawno sciagalem radiator(przypuszczam ze te same co na zwyklych radkach 9600 gigabyte`a ) . W kazdym razie kreca sie raczej slabawo, ale mam tez slaby zasilacz wiec kto wie...co do vmoda to mysle ze jak zmienie zasilacz postaram sie w to pobawic (na 9000pro wyszlo :) ). CO do wynikow to z tak podkrecona karta i configiem jak w podpisie mam 14k w 3dsmarku 2001 na czystym systemie i omegach 3.7 , doslownie z malym hakiem 14 020. Co do 2003 to puszczailem tylko jak karte dostalem w lapy i bylo to 4000 pkto teraz na tym sprzecie nie wiem. Przy tym chlodzeniu temp gpu pokazuje mi sie na poziomie 36 stopni wiec chyba nie ejst to duzo...natomiast przy 520 mhz zaliczam zwisy. Chcialbym tego vmoda bo chcialbym do 15k dobic :). Daje rade w wiekszosc gier grac z anizo i aa x2 i jest ok. Ostatnio farcry tez daje rade z usatwieniami na high, wiec nie jest najgorzej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 22 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2004 GIGABYTE to dziwna firma :) w Radeonach 9600 Pro daje lepsze pamieci niż w wersjach Radeon 9600XT :) Na moim Radku są pamiatki Samsunga tu i ówdzie opisane jako 2,8ns ,moze jakieś wybrakowane ;) Poszukajcie w necie info o Radeonie 9600Pro firmy FIC te egzemplaże chodzą nawet na 510 MHz GPU i 750MHz Mem bez żadnych Vmodów ,jedynie ceną są droższe od konkurencji o jakieś 50-70zł no i trudno je niestety dostać :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zac Opublikowano 22 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2004 hmm to mi sie chyba trafil gigagyte bo bez radiatorow idzie spokojnie na 515/706 fakt ze mam drugie chlodzenie w obudowie ale ani napiecia nie zmienilem nic pieknie smiga pamieci samsung 3,3 ns karte kupilem w pazdzierniku mam model z koncowka dh i mysle ze jak dalbym radiator to poszlo by wyzej bo ooztwej 515 zwis a tak 710 to jzu w naturze artekat wyskauje taki pas czarny:)i lipa ale karta jest spoko ale w marku najwiecej mialem 13,7 k na 3.7 na reszcie sterow mam 13,5 pozdro mysle o radiatorach ale tez jak sie sypnie to po gwarze kurde dylemat west!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labe Opublikowano 22 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2004 tu pokazują jak wycharatac vmoda w naszych radkach niestety ja tak nie umiem ale moze komus sie przyda http://www.extremereviews.net/data.php?rec...ge=1&type=guide Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 23 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2004 To tylko wypadało by życzycsobie i wam żeby ktoś w polsce przetłumaczył i potwierdził tego VModa ,wydaje sie on być bardzo ciekawy ,bo pozwala na płynną regulacje napięcia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labe Opublikowano 23 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2004 Tak zróbcie sobie tego vmoda i podzielcie sie swoimi wrazeniami a potem mi tez niech ktos zrobi takiego vmoda :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 23 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2004 Tu jest też jest coś z regulacją http://www.slo-tech.com/script/forum/izpis...?threadID=95708 W sumie nic skomplikowanego, jutro jestem w elektronicznym, taki PR-ek kosztuje grosze. Tylko zastanawiam się czy da to w moim przypadku rozsądny zysk wydajnościowy biorąc pod uwagę ryzyko utraty gwarancji. Teraz mam 513/702 wciąż z biernym chłodzeniem :) Może się pobawię jak wyjdzie chłodzenie Artic Cooling v.3 Wtedy będzie to miało jakiś sens. Spróbujcie podkręcać na lepszych zasilaczach. U mnie przejście z FEEL 300W na BeQuiet 400W pozwoliło podnieść GPU z 425 do tego co teraz. Co ciekawe, jeszcze wcześniej miałem tani zasilacz Tracer 550W i ten mimo deklarowanej mocy pozwolił stabilne działać tylko na 460 MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 24 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2004 PioMX Przy twoich ustawieniach nie ma sensu ryzykować ibawić sie w VMod'owanie , można Ci pozazdrościć ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Wprowadziłem małą zmianę i odrazu lepsze Samopoczucie :) Radiatorki za 24zeta :) http://www.4max.pl/produkt.asp?id=247 odpowiednio docięte ,to dego lepsza miedziana taśma klejąca termoprzewodząca + wiatrak CoolerMaster 80mm teraz pamiątki chodzą spoko 100% Stabilnie na 703 MHz kurna 10-15 minut to i na 715MHz chodziły ale pierw czasami posiałao artefaktami potem zwis :( radiatorki lekko ciepłe szkoda że nie mam nikogo z dobrą precyzyjną lutownicom :) bo bym sie w tego VModa ubrał ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobelik Opublikowano 4 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2004 A mi chula 500/700 I to dlugo sie n9e zastanawialem poprostu tak go ustawilem jak kupilem... nie próbowalem wiecej bo przy takim taktowaniu jak narazie zadowalaja mnie jego osiagi :) mam HIS 9600PRO CLASSIC i ma pamiatki hynix 2,8 a wy cos mowiliscie o samsungach 3,3 to co sa różne wersje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 Na moim Radku są pamiatki Samsunga tu i ówdzie opisane jako 2,8ns ,moze jakieś wybrakowane ;) Poszukajcie w necie info o Radeonie 9600Pro firmy FIC te egzemplaże chodzą nawet na 510 MHz GPU i 750MHz Mem bez żadnych Vmodów ,jedynie ceną są droższe od konkurencji o jakieś 50-70zł no i trudno je niestety dostać :( Nawet ? 8O Mam takiego FIC'a, kosztował mnie "całe" 600 złotych... Rdzeń owszem kręci się do 510mhz, w 2D nawet 530mhz ale powyżej 485 mhz ATI Tool pokazuje artefakty. Pamięci na 800mhz stabilnie, wyżej nie puszczam, bo nie chce mi się otwierać obudowy i sprawdzać czy się zbytnio nie będą grzały :P Choć jeszcze trochę powinno dać się z nich wyciągnąć, a są to pamięci "tylko" 2,8ns Samsunga czyli referencyjne taktowanie ~715mhz :D W karcie fabrycznie zaniżone do 600mhz ale brak jakichkolwiek oznak niedowoltowania :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 5 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2004 A mi chula 500/700 I to dlugo sie n9e zastanawialem poprostu tak go ustawilem jak kupilem... nie próbowalem wiecej bo przy takim taktowaniu jak narazie zadowalaja mnie jego osiagi :) mam HIS 9600PRO CLASSIC i ma pamiatki hynix 2,8 a wy cos mowiliscie o samsungach 3,3 to co sa różne wersje ? To masz szczęscie. Testuje Hisa radeona 9600pro classic, pamięci to samsungi 2A (chyba coś koło 2,83). Osiągi raczej kiepawe - max bez artefaktów w artifical test z ati tools to 445 / 668. GPU > 554 i permanentnie wiesza się (vpu recover restartuje grafę, a bez tego trzeba robić restart kompa) W 3dmarku pamięci bez artefaktów dochodzą do 690, przy 712 sieją aż strach, ale nie wieszają. P.S. 3Dmark 2001se - 12000 3Dmark 2003 - 3700 Update Sorry, jak w morde strzelił się rypnąłem ..... Miało być GPU > 454 i permanentny zwis. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2004 Też mam tego Hisa 9600pro classic i ati tool - gpu do 535, ale mem max 660 (samsung 2.8) ale pocieszam sie tym, że to możę wina zasilacza... jak nie to zrobie vmoda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 5 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2004 Co do mnie to juz nie aktualne z tym Radkiem 9600 Pro od Gigabyte ,sprzedany i u gostka z dobrą zasiłką kręcił się spoko VPU 480MHz i Mem 730 MHz oczywiście radiatory na kostkach bga + dobry nadmuch , od ponad tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Sapphire Radeon 9800Pro na PCB XT Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fi5h Opublikowano 5 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2004 u mnie radek Gigabyte 9600 pro (ten DH) kreci sie jak narazie bez dodatkowego chlodzenia na 516/700 (choc przy pamiatkach na 700 powoli juz widac artefakty po pewnym czasie - bezpieczne 690) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 5 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2004 Tak ,Tak kręćcie swoje pamiatki BGA bez dodatkowego chłodzenia :) jest o tym na forum , 2-3 miechy i nie odwracalne zmiany , na stałe pozostanąwam artefakty w postaci kropek albo nawet i składających sie z kilku pixeli kwadratów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...