noe9 Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 Witam wszystkich forumowiczow... chcialbym sie dowiedziec czy ktos z was ma moze informacje na temat procesora Opteron 140 (lub tez 240). Zastanawiam sie wlasnie na przesiadka na w/w platforme poczatkowo bylem bardzo napalony na FX-51 jednak jednak moj zapal ostro ostudzila cena tego procka przekraczjaca mocno 4000zl natomiast cena opterona 140 oscyluje w granicach 1100 zla co jest juz dlavmnie ewetualnie do przelkniecia. Z tego co mi wiadomo to technicznie procesory roznia sie wylacznie czestotliwoscia poniewaz opteron pracuje przy zegarze 1400mhz a fx-51 przy 2200mhz... zastanawiam sie tez nad konfiguracja 2x opteron 240 czyli defakto to samo co 140 tylko do konfiguracji dwu-procesorowej... w obydwu przypadkach myslalem nad postawieniem tego na plycie MSI na chipsecie Via... i tu zaczynaja sie schody... palnowalem zakup w/w opterona badz tez ewetualnie dwoch i kreceniu ich na WC do 2200... problem w tym czy mozna? jak dobrze sie te procki kreca... czy wogole sie kreca? i najwazniejsze... fx-51 maja odblokowany mnoznik... czy opterony takze? bo myslaem o kreceniu mnoznikem... bo raczej fsb odpada... bo chipset via sie konczy gdzies przy 220mhz...(milosnikow amd przepraszam za to fsb bo wiem ze w przypadku athlonow 64 cos takiego w praktyce nie istnieje ;)) i jescze jedno pytanie czy plyta MSI pod dwa procki ma jakiekolwiek mozliwosci krecenia? czy pozwala na zmiane mnoznika jezeli wogole jest odblokowany?... prosze o odpowiedz najlepiej ludzi ktorzy widzieli cos takiego na oczy... ale kazda sugestia mile widziana Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 sugeruje ze masz naprawdę przyjemny dylemacik :-D napisz co chcesz na tym robić. moze nie potrzebne ci dwa procki? moze wystarczy jeden a64/3200+ +ekhm, PROMETEIA :-) or smth :-) i go @ @ @ @ :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 29 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2004 Opteron jest dosc stary ,wiec z takim kreceniem moze ci nie wyjsc - wkoncu chcesz podbic zegar o 50% przy dwoch Opteronach to na zasilacz wydasz majatek (pewnie tyle co na Opterona :D ) - to zabawa dla firm a nie odbiorcow indywidualnych z ograniczonym budzetem lepiej tak jak radzi forest wez A64 ,moze 3000+ (1100pln) ,plyte Epoxa lub Solteka (Abit drogi) i na WC powinienes do 2400-2500MHz dojsc (choc to zalezy od egzemplaza) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 29 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2004 A ja bym poczekal , w koncu podstawka ma zostac wycofana , poczekiaj pozniej zamieniaj , ja bym tak zrobil , przeciez te proce sa produkowane w technologi 0,13 poczekaj na stepping lepszy i proce w technologi 0,09 , wg mnie lepsze wyjscie , bo i overclocking wiekszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noe9 Opublikowano 29 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2004 Ano Faktycznie zapomniałem o zasilaczu... przy czymś takim to nawet Antec Tru 550 by wymiękł :( a ja mam chiefteca 360W :( i wymięka przy Antku @ 2500mhz ... może macie racje z tym czekaniem bo wtedy nie trzebabedzie pamięci buforowanych... natomiast kwestia dwóch opteronów... cóż chodzi o wygode... bo jak narazie nie można uświadczyć HyperThreadingu u AMD... więc pozostają fizyczne dwa procki... problem w tym że gdy przyjdzie podstawka socek 949 to Opterony odpadna jako procki wymagające buforowanych pamięci... a podejrzewam że FX-y nie stanieją za bardzo.. a zależy mi na dwukanałowych pamięciach i oblokowanym mnożniku a to akurat FX napewno ma ;) no cóż... ale w sumie macie racje...2x opteron 240 + płyta to i tak 3600zł... + pamięć i wyjdzie tyle co zwykły JEDEN FX... może wreszcie te procki stanieją kiedyś?... cóż będe sie łudził :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JB Opublikowano 29 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2004 Jak na razie, ceny są zaporowe jak widać. A przyrost wydajności w porównaniu do rozwiązań obecnie dostępnych (Barton @ 2400MHz na przykład) na pewno na kolana nie powala. Wejdą nowe procki Intela, ceny spadną też u AMD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 29 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2004 czekać nie kupowac :D ciekawe jak intel bedzie kwiczał z tym swoim prescotem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir_Gomez Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Problem w tym panowie, ze czekac mozna w nieskonczonosc:))) A kompa w koncu i tam trzeba kiedys zmieniac, nic nie jest wieczne, a w tym przypadku to widac chyba najlepiej:) Dzis kupisz cos najlepszego, jutro i tak wyjdzie cos co to przebuje 2 razy:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...