jaroj Opublikowano 29 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2004 Witam! Kupiłem niedawno Asusa A7N8X Deluxe - oczywiście montaż (do obudowy Chiftec z serii BX z zasilaczem 360W) - z prockiem Barton 2500+, dwa dyski WD Caviar 7200 8MB, 1 dysk Seagate SATA 80GB, nagrywarka Liteon 401s@811S, karta graficzna Georce 3 Ti 200 Gainwarda GS, pamięci Kingstom 400MS Hyper-X 512 MB 1-na sztuka. Instalacja systemu [najpierw Windows Server 2003 - wersja 0,5 roczna - chciałem sprawdzić system przy okazji zmiany płyty] instalacja poszła ale w momecie instalacji sterów do nForce - tuż po restarcie - zwis - artefakty, dziwne zamazanie obrazu i komputer stoi - restart twardy - tryb awaryjny - zmiana sterowników do do karty graficznej na ForceWare w wersji najnowszej. Restart - i znowu to samo. Myślałem że system nie współpracuje z tą płyta lub są problemy (muszę nadmienić że bawiłem się przeinstalowywaniem driverów przez pół nocy w różnych konfiguracjach). Zmiana sytemu - Windows XP Pro SP1. Wyłączam wszytkie dodatki które się da - karty sieciowe, muzykę, dodatkowe porty, odłaczam dysk SATA itd. Instalacja -pod koniec koniec instalacji już mam wprowadzić końcowe dane konfiguracyjne [nazwa użytkownika] - a tu jakiś poważny błąd - system wstał po krytycznym błędzie [czy jakoś tak] - kolory na monitorze - chyba aż osiem :), rozdzielczość 640:480. Uruchamia się system - sprawdzam co jest w panelu sterowania - stery od Microsoftu do kart NVidi Geforce 3 Ti 200 (Microsoft) zmieniam na Forceware - restart - i znowy zwis po chwili - oczywiście jakieś zamazania kolorów takie dziwne - artefakty itd. Wywalam te drivery - instaluję nForce i po restarcie znowu zwis. I tak bawiłem się przez kilkanaście godzin. Dodarkowo jeszcze sprawdzałem Pamięć na różnych slotach - ale to nie pomogło. Poradźcie - co jest grane - czy ta płyta do d... czy karta graficzna - czy coś innego. Karta pracowała wcześniej pod Epoxem na KT600 i nie było problemów. Wogóle z Epoxem nie było problemów. CO MAM ROBIĆ ???? Czy oddać płytę do serwisu?? Już nie mam siła - dwie noce nad tą płytą to trochę za dużo. POMOCY !!1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaroj Opublikowano 29 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2004 Witam! Kupiłem niedawno Asusa A7N8X Deluxe - oczywiście montaż (do obudowy Chiftec z serii BX z zasilaczem 360W) - z prockiem Barton 2500+, dwa dyski WD Caviar 7200 8MB, 1 dysk Seagate SATA 80GB, nagrywarka Liteon 401s@811S, karta graficzna Georce 3 Ti 200 Gainwarda GS, pamięci Kingstom 400MS Hyper-X 512 MB 1-na sztuka. Instalacja systemu [najpierw Windows Server 2003 - wersja 0,5 roczna - chciałem sprawdzić system przy okazji zmiany płyty] instalacja poszła ale w momecie instalacji sterów do nForce - tuż po restarcie - zwis - artefakty, dziwne zamazanie obrazu i komputer stoi - restart twardy - tryb awaryjny - zmiana sterowników do do karty graficznej na ForceWare w wersji najnowszej. Restart - i znowu to samo. Myślałem że system nie współpracuje z tą płyta lub są problemy (muszę nadmienić że bawiłem się przeinstalowywaniem driverów przez pół nocy w różnych konfiguracjach). Zmiana sytemu - Windows XP Pro SP1. Wyłączam wszytkie dodatki które się da - karty sieciowe, muzykę, dodatkowe porty, odłaczam dysk SATA itd. Instalacja -pod koniec koniec instalacji już mam wprowadzić końcowe dane konfiguracyjne [nazwa użytkownika] - a tu jakiś poważny błąd - system wstał po krytycznym błędzie [czy jakoś tak] - kolory na monitorze - chyba aż osiem :), rozdzielczość 640:480. Uruchamia się system - sprawdzam co jest w panelu sterowania - stery od Microsoftu do kart NVidi Geforce 3 Ti 200 (Microsoft) zmieniam na Forceware - restart - i znowy zwis po chwili - oczywiście jakieś zamazania kolorów takie dziwne - artefakty itd. Wywalam te drivery - instaluję nForce i po restarcie znowu zwis. I tak bawiłem się przez kilkanaście godzin. Dodarkowo jeszcze sprawdzałem Pamięć na różnych slotach - ale to nie pomogło. Poradźcie - co jest grane - czy ta płyta do d... czy karta graficzna - czy coś innego. Karta pracowała wcześniej pod Epoxem na KT600 i nie było problemów. Wogóle z Epoxem nie było problemów. CO MAM ROBIĆ ???? Czy oddać płytę do serwisu?? Już nie mam siła - dwie noce nad tą płytą to trochę za dużo. POMOCY !!1 Mam zamiar jeszcze pożyczyć od znajomego pamięć i kartę graficzną aby sprawdzić czy to którejś z tych części jest. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 29 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2004 Możliwości są IMHO dwie: Albo zwalony jest port AGP na płycie, co już zdarzało się temu modelowi, albo sprawę kopią pamięci. Podaj jaki to dokładnie model KHX. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 29 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2004 Obstawiam pamięci. Generalnie: 1. GoldMemory (nawet nie muszą być zwalone - ta płytka jest dosyć kapryśna, jeżeli chodzi o pamięci i na innej mogą chodzić bez problemu) 2. Najnowsze drivery do nForce (najlepiej jakiś remix z nforcershq.com i osobno jakieś sprawdzone stery do grafy) 3. Sprawdź napięcia i temperatury pod obciążeniem (w tym grafiki - przynajmniej temperaturę orgranoleptycznie). 4. Dziennik zdażeń - co zwiesza system?? 5. Lektura przyklejonego topicu o tej płytce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaroj Opublikowano 29 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2004 Dokładny model pamięci podam jak wrócę do domu [jestem w pracy]. A co do temperatury to w normie: około 45 stopni przy normalnej pracy. Grafika również - mam założone mocniejsze chłodzenie na karcie graficznej. Napięcia są też w normie - mam zasilacz nowy chifteca - ma jakieś 2-3 m-ce i nie wykazywał odchyleń od normy. Ale mam prośbę - czy moglibyście podać mi jakiś bliższy link na tej stronie nforcershq.com do driverów do nForce i grafiki ? Nigdy tam nie bbyłem i nie chcę coś skopać :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 29 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2004 Nie musisz tam wędrować :lol: Wystarczy, że zajrzysz na stronę www.nvidia.com Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaroj Opublikowano 29 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2004 Pamięci Kingstom Hyper-X KHX3200A/512 Zmieniłem na noname - i to samo Zaraz próbuję inna kartę graficzną Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaroj Opublikowano 29 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2004 Już wszystko działa :) !!!! Problem był w tym że jeden plik nie chcial się podmienić przy instalacji :) driverów. I wywalało wszystko. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...