Skocz do zawartości
Paazik

WINEK 98&98Se

Rekomendowane odpowiedzi

:twisted: Do h**a. Czasami pojawia mi się błąd ddhelp w windzie.Wyskakuje okienko z czerwonym kółkiem a w środku krzyżyk i pisze program wyk.niepr.operację.To samo dzieje się w 98.Co jest granko???Sprawdzałem wirusa nie mam!Po formacie to samo!Mam p3 1ghz, gf2mx 400 64mb,512 ram, directx 8.1.Wydaje mi się że to błąd ustaweń direct 3d.Najczęściej wyskakuje gdy gram w messiah'a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pobaw sie ustawieniami grafiki bo jak w 3d to najprawdopodobniej jej wina

LUB

przetestuj kompa wylaczajac w biosie "quick power on self test"("zakladka advanced features" w awardzie) moze cos z ramem (jak mi kiedys kosc padla to mialem problem z instalacja wingrozy a w dosie spoko w warcrafta cielem)

LUB

bios uaktualnij jak jest jakis nowszy (do mobo i grafy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przekrecony sprzet!!!! windows se ma bzika na tym punkcie i mozecie sobie zakladac chlodzenie jakie tylko chcecie nic nie pomoże. Ja mialem to samo jak za mocno przekrecilem fsb. Jednak na windows me te problemy znikaja a przynajmniej zmniejszaja sie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydaje mi sie ze powinienes opgrzebac w biosie i ustawic mniej agresywne timingi pamieci itp ja tak mialem (z ta myszka) jak mi sie bady na hdd sie porobily ))) ale nieprzejmuj sie sprawdz system na safe deflaut ! i bedziesz mial odpowiedz :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nadal jestem za tym by wyrzucić pamięć, zostawić tylko jedną kość i ustawić wszystkie parametry na minimum

sprawdz też jakiej wielkości pamięci moą być w poszczególnych bankach

i od kiedy tak się dzieje?

może by Ktoś napisałby ile poszczególne systemy obsługują max pamięci, bo napewno jest ograniczenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nadal jestem za tym by wyrzucić pamięć, zostawić tylko jedną kość i ustawić wszystkie parametry na minimum  

może by Ktoś napisałby ile poszczególne systemy obsługują max pamięci, bo napewno jest ograniczenie

systemy ograniczenia??? chłopie jeśli je mają to napewno nie jest to 512mb!!!! Mój kumpel ma 728 i wszystko śmiga na SEku że aż miło a z resztą to wytstarczy popatrz na configi ludzi na tym forum :) A jeśli już mowa o pamięci to może jego płyta a konkretnie banki obsługują mniejsze kości a on ma wsadzone za duże - może to jest problemem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za to twoja rada jest jak najbardziej słuszna sprawdzić nigdy nie zaszkodzi :P :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile masz kości pamięci, jakie i czemu 512 w winie98  może to psuje

znam ludzi którzy mają tyle i więcej pamięci i nie mają problemów. Ramu nigdy za wiele :P :P :P

Może i nie Ramu zawsze mało, ale na nowszych systemach. W win98 są problemy ze stabilnością jak się ma 512 MB i więcej,

Można to rozwiąząć progzem Cacheman, tam jest taki preset odnośnie systemów z 512 MB ramu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile masz kości pamięci, jakie i czemu 512 w winie98  może to psuje

znam ludzi którzy mają tyle i więcej pamięci i nie mają problemów. Ramu nigdy za wiele :P :P :P

Może i nie Ramu zawsze mało, ale na nowszych systemach. W win98 są problemy ze stabilnością jak się ma 512 MB i więcej,

Można to rozwiąząć progzem Cacheman, tam jest taki preset odnośnie systemów z 512 MB ramu

cóż mogę powiedzieć niemam 512 RAMu więc nie powiem ci w 100% procentach ale nie sądzę chociaż może...

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

systemy ograniczenia??? chłopie jeśli je mają to napewno nie jest to 512mb!!!! Mój kumpel ma 728 i wszystko śmiga na SEku że aż miło a z resztą to wytstarczy popatrz na configi ludzi na tym forum :)A jeśli już mowa o pamięci to może jego płyta a konkretnie banki obsługują niejsze kości a on ma wsadzone za duże - może to jest problemem

A jeśli już mowa o pamięci to może jego płyta a konkretnie banki obsługują niejsze kości a on ma wsadzone za duże - może to jest problemem

- przecież napisałem to w drugiej lini

i co ztego że ma 728( powinno być 732 :wink: )jeżeli system działa tak jak przy np318

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

systemy ograniczenia??? chłopie jeśli je mają to napewno nie jest to 512mb!!!! Mój kumpel ma 728 i wszystko śmiga na SEku że aż miło a z resztą to wytstarczy popatrz na configi ludzi na tym forum :)A jeśli już mowa o pamięci to może jego płyta a konkretnie banki obsługują niejsze kości a on ma wsadzone za duże - może to jest problemem

A jeśli już mowa o pamięci to może jego płyta a konkretnie banki obsługują niejsze kości a on ma wsadzone za duże - może to jest problemem

- przecież napisałem to w drugiej lini

i co ztego że ma 728( powinno być 732 :wink: )jeżeli system działa tak jak przy np318

coś z tą metematyką u mnie nie tak :oops: ale ty też nie masz racji bo 3x256=768 :wink: co do działania systemu to znowu się z toba nie zgodzę bo zależy do czego go wykorzystujesz. Jeśli np.: wykorzystujesz go do obróbki multimediów to duża ilość ramu jest mile widziana (tacy ludzie mają 1gb a czasem więcej). Osobiście do niedawna miałem 256 SDRAM dołożyłem ostatnio kośc 128 i różnica jest widoczna między innymi w grach 3d jak i w edycji np.: różnego rodzaju obrazków (filmów w ostatnich czasach nie obrabiam ale gdy to robiłem to 256 mb było stanowczo za mało)

pozdrav

lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie że nie.. Win 98 i 98SE (oraz ME) źle sobie radzą z duża ilością RAMU (adresowanie i jego cacheowanie)

www.seventh.prv.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie że nie.. Win 98 i 98SE (oraz ME) źle sobie radzą z duża ilością RAMU (adresowanie i jego cacheowanie)

www.seventh.prv.pl

właśnie o to mi chodzi, czy mógłbyś napisać coś więcej

hej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej

Moze jakies konkrety ?

Ile RAMu na konkretny os ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej

oba systemy - szczególnie 98 chodzą dobrze z maksymalnie 256MB ramu - kiedy pisano 98 nikt nawet nie bardzo myślał, że ludzi ebędą mieli po pół giga w kompie...

Problem w tym, że czasami sobie jako tako radzą... tylko chodzą trochę wolniej (brak cacheowania całego obszaru)... Ale niekiedy zwiecha za zwiechą (kiedy masz ponad 256MB)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej

oba systemy - szczególnie 98 chodzą dobrze z maksymalnie 256MB ramu - kiedy pisano 98 nikt nawet nie bardzo myślał, że ludzi ebędą mieli po pół giga w kompie...

Problem w tym, że czasami sobie jako tako radzą... tylko chodzą trochę wolniej (brak cacheowania całego obszaru)... Ale niekiedy zwiecha za zwiechą (kiedy masz ponad 256MB)

Man spójrz na moją ilośc ramu :lol: . System chodzi szybko i co najważniejsze STABILNIE. Kiedy dołożyłem ostatnio kość 128 mb zauważyłem różnice w szczególności przy obróbce multimediów (już to chyba pisałem wcześniej)!!! W przyszłości planuję dorzucić jeszcze 256 wtedy wam powiem co się dzieje a jeśli będzie coś nie tak to jest przecież Cacheman :) :) ale wątpie żeby coś się waliło

pozdrav

lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej

a czy ja powiedziałem że zawsze tak jest (problem z dużym ramem?).. Nie zawsze, ale dosyć często... w dużej mierze zależy od oprogramowania... pogadaj z softwareowcami... to ci powiedzą...

A z drugiej strony - co ma cacheman do RAMu? Fakt , możesz trochę oszczędzić pamięci RAM, ale jej nie konfigurujesz... cacheman służy do cacheowania danych z dysku...

Man spójrz na moją ilośc ramu :lol: . System chodzi szybko i co najważniejsze STABILNIE. Kiedy dołożyłem ostatnio kość 128 mb zauważyłem różnice w szczególności przy obróbce multimediów (już to chyba pisałem wcześniej)!!! W przyszłości planuję dorzucić jeszcze 256 wtedy wam powiem co się dzieje a jeśli będzie coś nie tak to jest przecież Cacheman :) :) ale wątpie żeby coś się waliło

pozdrav

lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

naucz się cytować :!: :!: :!: :) :) :) a co do cachemane'a to w połowie się z toba zgodzę bo faktycznie zarządza cachem dysku ale w tym programie (jeżli chodzi o 98(SE)) jest taka opcja dla systemów które mają 512 (lub więcej) RAMu - jak już to słusznie wspomniał yogi186 - wtedy rozwiązujesz problem z błędami pamięci jeśli je oczywiście masz a poza tym to sam napisałeś że jeśli się ma 98 i więcej niż 256mb ramu to system nie ca<span style="color:red;">[ciach!]</span>e całego obszaru więc chyba cacheman jest najlepszym rozwiązanie do zarządzania pamięcią i kontrolowania jej

http://download.chip.pl/download_8484.html: "Cacheman: Program przyśpieszający działanie systemu poprzez stworzenie pamięci cache. Do tego celu używa pamięci operacyjnej komputera, tak więc stosowanie Cachemana przy mniej niż 128 MB RAM-u nie jest zalecane. Narzędzie zawiera kilka wzorcowych ustawień, pozwalających zwiększyć tempo pracy pewnych typów aplikacji, np. programów do obsługi nagrywarki, multimedialnych i gier"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

naucz się cytować :!:  :!:  :!:  :) :) :) a co do cachemane'a to w połowie się z toba zgodzę bo faktycznie zarządza cachem dysku ale w tym programie (jeżli chodzi o 98(SE)) jest taka opcja dla systemów które mają 512 (lub więcej) RAMu - jak już to słusznie wspomniał yogi186 - wtedy rozwiązujesz problem z błędami pamięci jeśli je oczywiście masz a poza tym to sam napisałeś że jeśli się ma 98 i więcej niż 256mb ramu to system nie ca<span style="color:red;">[ciach!]</span>e całego obszaru więc chyba cacheman jest najlepszym rozwiązanie do zarządzania pamięcią i kontrolowania jej

http://download.chip.pl/download_8484.html: "Cacheman: Program przyśpieszający działanie systemu poprzez stworzenie pamięci cache. Do tego celu używa pamięci operacyjnej komputera, tak więc stosowanie Cachemana przy mniej niż 128 MB RAM-u nie jest zalecane. Narzędzie zawiera kilka wzorcowych ustawień, pozwalających zwiększyć tempo pracy pewnych typów aplikacji, np. programów do obsługi nagrywarki, multimedialnych i gier"

czyli jednak miałem racje - win 98 ma problemy ze zbyt dużą ilością ramu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

naucz się cytować :!:  :!:  :!:  :) :) :) a co do cachemane'a to w połowie się z toba zgodzę bo faktycznie zarządza cachem dysku ale w tym programie (jeżli chodzi o 98(SE)) jest taka opcja dla systemów które mają 512 (lub więcej) RAMu - jak już to słusznie wspomniał yogi186 - wtedy rozwiązujesz problem z błędami pamięci jeśli je oczywiście masz a poza tym to sam napisałeś że jeśli się ma 98 i więcej niż 256mb ramu to system nie ca<span style="color:red;">[ciach!]</span>e całego obszaru więc chyba cacheman jest najlepszym rozwiązanie do zarządzania pamięcią i kontrolowania jej

czyli jednak miałem racje - win 98 ma problemy ze zbyt dużą ilością ramu :)

hmm... powiem tak miałeś rację win98 ma problemy z dużą ilością ramu ale ja też można powiedzieć że miałem rację bo jak widać nie w każdym przypadku 8) myślę że po częsci zależy do też od configu sprzętu (jeden stabilniejszy drugi niestety mniej :)

tak czy owak dogadaliśmy sie :lol:

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi