Skocz do zawartości
Vincent de Marco

Ograniczone @ i865PE w synchro

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie cos:

Przy FSB wiekszym niz 225 synchro wywala sie Prime. W 'CPU Test' w 3D Marku 2003 tez pojawiaja sie smiecie i po jakims czasie komp zalicza zwis.

Problem ma miejsce tylko wtedy, gdy sa wlozone 2 lub 4 kosci ramu, czyli dual. W singlu jest OK. Tez tak macie ? Podobno jest to zwiazane z jakimis tam ograniczeniami ukladu i865PE, bo na i875 jest - tak slyszalem - all OK.

Podkreslam, ze problem dotyczy tylko FSB synchro i tylko plyt z i865PE !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja koledzie vincentowi tlumaczylem, ze sprawa ma sie tak.

Synchro >225 fsb (+-) przy 4 bankach dimm zajetych (czyli 2 x 512 dwustronne lub 4 x 256 jednostronne) komp chodzi stabilnie dopoki nie wlaczy sie prime. U mnie bylo tak na roznych ramach. Niewazne jakie timingi, niewazne inne ustaiwenia. Jak tylko synchro z 4 bankami zajetymi to [gluteus maximus] w 3d. Znajomy mial tak samo na p4p800. Slyszalem tez o przypadku is7 i msi jakies tam. Wniosek z tego taki, ze po prostu 865pe ma problemy z obsluga synchro tylu bankow pamici i mu sie kontroler wywala. Dlatego intel zrobil ten chipset, zeby sprzedac odpadki. No ale ja i tak ze swojego mobo jestem zadowolony :D. PRzy 2 x 256 ten problem nie wystepuje (oczywiscie mowa o dualu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi