Vincent de Marco Opublikowano 29 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2004 Mam takie cos: Przy FSB wiekszym niz 225 synchro wywala sie Prime. W 'CPU Test' w 3D Marku 2003 tez pojawiaja sie smiecie i po jakims czasie komp zalicza zwis. Problem ma miejsce tylko wtedy, gdy sa wlozone 2 lub 4 kosci ramu, czyli dual. W singlu jest OK. Tez tak macie ? Podobno jest to zwiazane z jakimis tam ograniczeniami ukladu i865PE, bo na i875 jest - tak slyszalem - all OK. Podkreslam, ze problem dotyczy tylko FSB synchro i tylko plyt z i865PE ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djswistak Opublikowano 29 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2004 moze to wina ramu. spróbuj na innych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BusterX Opublikowano 30 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2004 Czesc Ja mam FSB=240 synchro i chodzi dobrze. Te objawy o ktorych piszesz moga sie pojawic przy duzo wyszszych FSB niz 225 (pow. 250) pozdrawiam BusterX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vincent de Marco Opublikowano 30 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2004 Nie jestem przekonany zeby to byla wina ramu. Poza tym pare osob tutaj na forum mialo tego typu problemy na roznych ramach i nic to nie pomoglo, np. jackkpl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 1 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2004 :arrow: ja narazie synchronicznie dojechalem do 260 FSB (520MHz). zadnych problemow nie zauwwazam. Prime kilkakrotnie w pelni zaliczony. w Twoim przypadku stawiam na slabe pamieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackkpl Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 ja koledzie vincentowi tlumaczylem, ze sprawa ma sie tak. Synchro >225 fsb (+-) przy 4 bankach dimm zajetych (czyli 2 x 512 dwustronne lub 4 x 256 jednostronne) komp chodzi stabilnie dopoki nie wlaczy sie prime. U mnie bylo tak na roznych ramach. Niewazne jakie timingi, niewazne inne ustaiwenia. Jak tylko synchro z 4 bankami zajetymi to [gluteus maximus] w 3d. Znajomy mial tak samo na p4p800. Slyszalem tez o przypadku is7 i msi jakies tam. Wniosek z tego taki, ze po prostu 865pe ma problemy z obsluga synchro tylu bankow pamici i mu sie kontroler wywala. Dlatego intel zrobil ten chipset, zeby sprzedac odpadki. No ale ja i tak ze swojego mobo jestem zadowolony :D. PRzy 2 x 256 ten problem nie wystepuje (oczywiscie mowa o dualu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vincent de Marco Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 Jackkpl nie denerwuj sie, qmam tylko... ... szlag by to trafil :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...