Skocz do zawartości
sinus

Dla fanatykow narciarzy! Wybor nart!

Rekomendowane odpowiedzi

Moze ktos na tweaku zna sie na nartkach... ;)

Jezdze w tej chwili na Head'ach Cyclone Carve + plyta Tyrolia 2 cm :twisted: + Zapiecia Tyrolia SP-9

Dołączona grafika

Wypas sprzecik, ale malo stabilny na naprawde duzych predkosciach...

Wiec moze ktos doradzi jakies konkretne slalomowki :) Mysle o 9.12 i o Fisherach RC4 Worldcup...

Bo w tych nowych modelach sie nie orientuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, a co byscie polecili dla osoby, ktora chce z tym sportem dopiero rozpoczac swoja przygode ? Chetnie przegladne konkretne stronki w temacie - a najchetniej konkretne propozycje starych wyjadaczy :P Sorry, ze prosba bardzo nie sprecyzowana, ale ja sie na tym kompletnie nie znam i jezeli bedzie ktos chcial pomoc to bardzo chetnie odpowiem na wszelkie pytania. :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde ja jestem do tyłu chyba ;] Jezdze na nartach od 12 lat (mam 16) i wcale sie nie oszczedzam i jakos nie odczuwam slabosci moich nart... a wcale nie sa jakies wyborowe ;] Mam jakies Elany Integra 5.0 z wiazaniami Look XR 6.0 a to raczej super sprzet nie jest ;] Mi tam jednak wisi na czym jezdze - liczy sie przyjemność z jazdy... Wy naprawde widzicie taką różnice ?

Dołączona grafika

Dołączona grafika

UPDATE. Wlasnie doczytalem ze:

Szerokość 90/65/103 mm; długości 160, 168, 176, 184, 192 cm; cena 630 zł

Narta carvingowa dla zaawansowanych i średnio zaawansowanych narciarzy. Przeznaczona do średnich i dużych prędkości.

To moze jednam te narty sa lepsze niz myslalem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Atomic Beta Race 9,16 + wiązanie RACE 614 :)

Naprawde super narty do szybkiej jazdy.

Miałem okazje jeździć na SL 10,12 + RACE 412 i też wypas narty.

Jeśli chcesz jeździć szybko to zainwestuj też w dobre wiązanie min. A Race 310.

Masz wtenczas regulacje Speed, Extreme, AllRound.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: weronica a dlugo na niej jezdzisz ??

:arrow: SuChyY... zdecydowanie widze roznice!! Naprawde! Wystarczyl jeden zjazd na Blizzardach od kumpeli... race'ach...od razu bylo widac, ze moge jechac szybciej! Moim fankom strasznie lataja przody przy duzej predkoci...

Ale znowu nie ma tej skretnosci...

Dlatego chce jakas szybka i twarda narte, bo na drobnych muladach, tez maja problemy moje Head'ki... :?

Acha jezdzil ktos juz moze na tych Head'ach "elektronicznych" nie pamietam jaki model dokladnie...Ale ten topowy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja moze nie jestem fanatykiem nart, a zwyklym instuktorem z uprawnieniami PZNowskimi ;)

Od paru sezonow jezdze wlasnie na 9.12 i absolutnie nie spotkalem sie jeszcze z lepsza race- slalomka, ktora by byla rownie stabilna przy wyzszych zakresach predkosci. Plus do tego oczywisice wszystkie zalety krotkich carverow czyli inicjacja zakretu, latwosc przejscia z jednego w drugi etc, etc, etc...

Slowem- olej krzykliwe reklamy i kupuj Atomici.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe Draak_2002... tez mnie wlasnie jakos te 9.12 narbardziej przekonuja...

Ale rewelacyjne noty zbieraja tez te heady z systemem chipowym... hmm.. teoretycznie to moze dzialac... ale nie wiem...

Acha! Powiedz mi co trzeba zrobic zeby dostac sie do PZN ?? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sinus: od twojego heada to każde narty z grupy slalomek amatorskich (atomic sl9, fischer rc4 race sc) czy też zawodniczych (atomic sl11, fischer worldcup sc) będą dużo twardsze i lepiej się prowadzące przy dużych prędkościach a także bardziej skrętne i dynamiczne

myślę, że wybór to tylko kwestia posiadanej kasy i umiejętności,

ale polecam lekturę grupy pl.rec.sport.zimowe oraz www.narty.pl, www.skionline.pl i innych

aby dostac sie do PZN należy ukończyć kurs, najpierw pomocnika intstruktora (dwa stopnie) potem instruktora

aha, ja jeżdżę na Fischerach RC4 Race SC z sezonu 01/02 i bardzo je sobie chwalę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acha! Powiedz mi co trzeba zrobic zeby dostac sie do PZN ?? :)

"Dobrze" jezdzic :twisted:

A tak serio to uderz do np. szkolki narciarskiej, one czasem organizuja kursy na pomocnika instruktora PZN i powoli zdawaj wszystkie egzaminy ;) az do instruktora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzieki! Szukam 9.12 ;)

A co do tego instruktora to moglbys draak_2002 powiedziec cos wiecej? Z czego sklada sie egzamin?

Pewnie jest kurs pierwszej pomocy, meteorologia, i czesc praktyczna? jesli tak to na czym polega?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzieki! Szukam 9.12 ;)

A co do tego instruktora to moglbys draak_2002 powiedziec cos wiecej? Z czego sklada sie egzamin?

Pewnie jest kurs pierwszej pomocy, meteorologia, i czesc praktyczna? jesli tak to na czym polega?

To "nasza" stronka :arrow: http://www.pol.ski.instr.pl/

Jest tam absolutnie wszystko- jesli bedziesz sie przymierzal do egzaminu to daj znac. Podpowiem i poradze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jezdze na tych elanach od dwoch sezonow :) nie jezdzilam na atomicach. Jezdze godne polecenia sa Blizzard'y z thermo gel'em.

Te Elany nie sa takie drogie, ale za to w testach magazynu jakiegos_tam_amerykanskiego_nie_pamietam_nazwy, zebraly najlepsza note. Wkoncu nasz Adas ma Elany :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No spoko sa te elany, ale wg testow sa nerwowe na duzych predkosciach...

A mi wlasnie zalezy na kontrroli przy duzej predkosci...

Ale zobaczymy co uda mi sie dorwac, bo rozwazam zakup tylko uzywki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi