Skocz do zawartości
YouzeQ

Reset a pamięć

Rekomendowane odpowiedzi

Komuterek chodził mi fajnie ale sobie zmieniłem pamięć i teraz od czasu do czasu mi się reseci.

Dałem ją do kolegi tam się reseciła jeszcze bardziej ale tu na forum dużo osób sugerowało mi że to wina zasilacza, a ja nie odczuwam żadnej zmiany niezależnie czy mam 2 Barracudy7 80 czy jedną gry 3D czy jakieś tam gmeranie po plikach.

Jak podwyższałem napięcie w Biosie co 0.1 to ledwo system wstawał a był już reset.

Zastanawia mnie czy ktoś w moim położeniu powinien kupić sobie zasilacz czy nową pamięć (cena podobna)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uruchomiłem Memtest -86 V2.8

Znajdował w testach 5 i 6 różne :?: ilości błędów, ale wszystkie w 296,8 MB i zaczynaly się od komórki 128dc438 dalej to /440/448/450/458 itd...

Mogę prosić o interpretację ? Widzę że kaszani ale dlaczego różne liczby Errors?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=58320

Tu piszę sobie (i innym przy okazji) poradnik o resecie kompa. Na forum ogólnym stawiają na zasilacz a na chłodzeniu pewnie obstawiliby na wentylator...

Memtest 3.0 pokazuje dość losowo ale zawsze podobny obszar i sekwencję zer i ósemek

RAM ma na gwarancji ale jak już oddam do serwisu to nie po to aby po 2 tygodniach się dowiedzieć że pamięć jest OK

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=58320

Tu piszę sobie (i innym przy okazji) poradnik o resecie kompa. Na forum ogólnym stawiają na zasilacz a na chłodzeniu pewnie obstawiliby na wentylator...

Memtest 3.0 pokazuje dość losowo ale zawsze podobny obszar i sekwencję zer i ósemek

RAM ma na gwarancji ale jak już oddam do serwisu to nie po to aby po 2 tygodniach się dowiedzieć że pamięć jest OK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam podobnie. Na moich twinmosach dziala mi tylko windows ktory sie restartuje 3-4 razy na dzien, jak odpale cos co obciaza kompa to restart z miejsca. Pozyczylem od kumpla jakies pamieci 333 i komp restartuje sie 1 raz na kilka dni. Sprawdzalem juz wszystko w kompie, wiec stawiam na plyte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak odpalę nową grę (co obciąża na raz Proc i Grafę na maxa) to (nie)stabilność jest taka sama jak pod windowsem. Pamięć po podciągnięciu napięć kaszaniła jeszcze bardziej, a u znajomego to już była total porażka! Poza tym jak wspomniałem na wstępie komp chodził fajnie (tak jak komp qmpla) na starej pamięci a na tej się errorzy.

Pytłem o to czy to wina zasilacza nie wyrabiającego na nową pamięć czy awaria nowej pamiątki

PS Może to jakaś Tyska przypadłość? W każdym razie pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adasi co masz na mysli piszac "Jeżeli masz nforce2 + kingston/twinmos to wiadomo bo już o tym było.... " ..... ??

Tz że to już było ;P

A tak poważnie to nforce2 nie lubi sie z kingstonami i twinmosami (nie wszystkimi ale z większością). Miałem sporo tych kostek i zawsze to samo....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam jakieś pamieci NoName. Po dwóch latach ostrej exploatacji (gry, aplikacje itd) zaczęły sie bluescreeny z błędem stop: 0x00000008. W necie poszukałem, i wszędzie pisze ze to wina ramów. No to przeleciałem ramy Memtestem 3.1 przez ponad dwie godziny i nic! Dodam jeszcze ze komp wywala sie najczęściej na pamięciożernych grach (Thief 3 itp. itd.) Jakieś rady ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi