Skocz do zawartości
mart!nek

NAJCICHSZY zasilacz...

Rekomendowane odpowiedzi

Ze względu że mój deer wali skoki napiecia podobne do tych, jakie mamy w gniazdkach, zdecydowałem się na kupno nowego zasilacza. Ważna jest dla mnie tylko jedna rzecz - CISZA (no i troche cena :D ) Moge na niego wydać nie więcej niż 350zeta (400 w podskokach). Moimi faworytami sa szefy 360w, tylko teraz pytanie - który - DF czy SF. Na mój rozum, ten z 2ma wentylkami powinien byc cichszy, w końcu 2 wentyle to nie to co jeden, moga pracowac na 1000rpm i pompowac tyle samo co jeden na 2000rpm, tylko ze ciszej, ale juz gdzies na forum widziałem post, że DF jest cichy, a SF niesłyszalny... Też i w tescie na benchmark.pl porownywali szefa 360SF z 420DF i ten pierwszy był cichszy... Więc już nie wiem, który kupić.. BTW jak się sprawa ma z fortronkami, wszędzie o amperażach blablabla, ale nic o głosnosci ich pracy. I ktoś na forum miał sobie qpić tego huntkeya z 12cm wentylem, prosze tego kogoś o zdanie sprawozdania :D W OC raczej babrać się nie będe, a jak już to na b. małą skale (buduję niesłyszalnego potfora), a mój konfig pociągnąłby nawet psu 250w. Pzdro i z góry dzieki za opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najcichszy to zapewne zasilacz Bequiet (jak sama nazwa wskazuje)oferowany w sklepie Sirius.pl o ile dobrze pamietam.

Ostatnio czytalem test porownawczy i okazal sie swietnym zasilaczem i najcichszym.

Ja swojego Enlight'a (made by Enhance) sam wyciszylem dodajac rezystor 47Ohm /4W w szereg z wiatrakiem i teraz slychac jedynie halas coolera pod procesor konkretnie GlacialTech 2410 (jeden z cichszych na rynku - 26dB ) takze mysle ze to dobra skala porownawcza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jeszcze jedna sprawa - nie mam zamiaru rozkrecac zasilki i wkladac rezystkorki miedzy kable od wentylkow... Nie kcem tracic gwary :D Dlatego szukam zasilki najcichszej fabrycznie, tak to od razu kupiłbym szefa DF i skrecił wentylki... Ten bequiet fajny, ale po 1 troszke za drogi, a po 2 pisze ze ma 3 wentyle, wiec domyslam sie, ze ten 3ci jest na gorze.. a ja mam taka fajna obudowe made in shitland i odl. miedzy gorna pokrywa a zasilka wynosi 1mm, gora 2... No chyba ze podziurawie obudowe :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 1 - to nie rezystorki tylko JEDEN REZYSTOR a to duza roznica:)

Po 2 - operacja wlutowania jest rzecza banalna.

Moj wiatrak z zasilacza ma wtyk na koncu, wiez przylutowalem rezystor od strony wiatraczka a tam punkt lutowniczy jest latwo dostepny (potrzebny byl mi jedynie maly kawalek przewodu).

Zawsze mozna wymontowac rezystor, kiedy oddajesz sprzet jak sie cos skopie i napewno nikt nie zauwazy,ze ktos cos grzebal - no chyba ze pobabrzesz cyna caly zasilacz ;)

Po 3 - cena takiego rozwiazania jest horrendalnie niska a jak masz przyzwoita zasilke to nawet przy tak obnizonych obrotach sie nie spali :)

Co do tego Bequiet'a to bylbys pionierem na Forum, ktory ma ta zasilke - wszyscy tylko Chieftec i Chieftec :P

Na Twoim miejscu skusilbym sie :)

Tu masz link do testu zasilek:

http://www.de.tomshardware.com/praxis/2004...0128/index.html

Tutaj konkretnie do opisu Bequiet:

http://www.de.tomshardware.com/praxis/2004...iet_bqt_p4_370w

Tutaj do wniosku koncowego:

http://www.de.tomshardware.com/praxis/2004...tzteile-29.html

Pomimo,ze po niemiecku to latwo skumac o co biega:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi