mart!nek Opublikowano 30 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2004 Ze względu że mój deer wali skoki napiecia podobne do tych, jakie mamy w gniazdkach, zdecydowałem się na kupno nowego zasilacza. Ważna jest dla mnie tylko jedna rzecz - CISZA (no i troche cena :D ) Moge na niego wydać nie więcej niż 350zeta (400 w podskokach). Moimi faworytami sa szefy 360w, tylko teraz pytanie - który - DF czy SF. Na mój rozum, ten z 2ma wentylkami powinien byc cichszy, w końcu 2 wentyle to nie to co jeden, moga pracowac na 1000rpm i pompowac tyle samo co jeden na 2000rpm, tylko ze ciszej, ale juz gdzies na forum widziałem post, że DF jest cichy, a SF niesłyszalny... Też i w tescie na benchmark.pl porownywali szefa 360SF z 420DF i ten pierwszy był cichszy... Więc już nie wiem, który kupić.. BTW jak się sprawa ma z fortronkami, wszędzie o amperażach blablabla, ale nic o głosnosci ich pracy. I ktoś na forum miał sobie qpić tego huntkeya z 12cm wentylem, prosze tego kogoś o zdanie sprawozdania :D W OC raczej babrać się nie będe, a jak już to na b. małą skale (buduję niesłyszalnego potfora), a mój konfig pociągnąłby nawet psu 250w. Pzdro i z góry dzieki za opinie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 30 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2004 mój szef z podpisu jest naprawde cichy , polecam w porównaniu do mojewgo starego codgena 300 to chief to normalnie myszka na moje oko codegen 300 4/10 chief bez walenia sciemy 9/10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 30 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2004 Najcichszy to zapewne zasilacz Bequiet (jak sama nazwa wskazuje)oferowany w sklepie Sirius.pl o ile dobrze pamietam. Ostatnio czytalem test porownawczy i okazal sie swietnym zasilaczem i najcichszym. Ja swojego Enlight'a (made by Enhance) sam wyciszylem dodajac rezystor 47Ohm /4W w szereg z wiatrakiem i teraz slychac jedynie halas coolera pod procesor konkretnie GlacialTech 2410 (jeden z cichszych na rynku - 26dB ) takze mysle ze to dobra skala porownawcza :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mart!nek Opublikowano 30 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2004 No to jeszcze jedna sprawa - nie mam zamiaru rozkrecac zasilki i wkladac rezystkorki miedzy kable od wentylkow... Nie kcem tracic gwary :D Dlatego szukam zasilki najcichszej fabrycznie, tak to od razu kupiłbym szefa DF i skrecił wentylki... Ten bequiet fajny, ale po 1 troszke za drogi, a po 2 pisze ze ma 3 wentyle, wiec domyslam sie, ze ten 3ci jest na gorze.. a ja mam taka fajna obudowe made in shitland i odl. miedzy gorna pokrywa a zasilka wynosi 1mm, gora 2... No chyba ze podziurawie obudowe :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 30 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2004 Po 1 - to nie rezystorki tylko JEDEN REZYSTOR a to duza roznica:) Po 2 - operacja wlutowania jest rzecza banalna. Moj wiatrak z zasilacza ma wtyk na koncu, wiez przylutowalem rezystor od strony wiatraczka a tam punkt lutowniczy jest latwo dostepny (potrzebny byl mi jedynie maly kawalek przewodu). Zawsze mozna wymontowac rezystor, kiedy oddajesz sprzet jak sie cos skopie i napewno nikt nie zauwazy,ze ktos cos grzebal - no chyba ze pobabrzesz cyna caly zasilacz ;) Po 3 - cena takiego rozwiazania jest horrendalnie niska a jak masz przyzwoita zasilke to nawet przy tak obnizonych obrotach sie nie spali :) Co do tego Bequiet'a to bylbys pionierem na Forum, ktory ma ta zasilke - wszyscy tylko Chieftec i Chieftec :P Na Twoim miejscu skusilbym sie :) Tu masz link do testu zasilek: http://www.de.tomshardware.com/praxis/2004...0128/index.html Tutaj konkretnie do opisu Bequiet: http://www.de.tomshardware.com/praxis/2004...iet_bqt_p4_370w Tutaj do wniosku koncowego: http://www.de.tomshardware.com/praxis/2004...tzteile-29.html Pomimo,ze po niemiecku to latwo skumac o co biega:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...