Skocz do zawartości
hal_9k

bajka o radku 9500 - porażka czy sukces

Rekomendowane odpowiedzi

durak juz mam nadzieje ze niedlugo bedzie athlonem, czekam tylko na lakier przewodzacy a co do pamieci to czytalem na forum ze dla amd nie ma sensu kupowac drugiej kosci w dual bo to da tylko okolo 5% wzrost szybkosci. moze ktos mnie oswieci czy warto dozucic druga kostke 256 ramu i puscic je w dual? :?

no jest różnica czy masz 256 czy 512 - ja powiedziałbym że zasadnicza - i to nie jest kwestia dual lub single channel - skołuj kość na popołudnie od znajomego i sprawdź

A mógłby mi ktoś sprawdzić zmianę wydajności w takim programie jak Photoshop na jakiejś ciężkiej bitmapie (ze 100 mb w cmyk) - zapuścić jakąś akcję??? i zmierzyć czas w single i dual????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do tych 512 to się zgadzam, a co do tego DUALa to słysdzałem że to tylko Pic na wodę fotomontarz, niby coś daje, lepsze wyniki niż przy jednej, ale żeby specjalnie szaleć za tym to nie ma sensu, chyba że ktoś chce mieć "300 pkt" więcej w 3dmarku, bo nigdzie różnicy już nie zobaczy, a napewno nie w grach - mylę się? Ile to % może być od 10 000 pkt w 3dm2k1? hehe,

W kwestii Duala nie wypowiadam sie bo nie mialem za bardzo stycznosci z takim konfigiem, natomiast ja tylko wyrazilem swoja opinie co do wielkosci ramu i zaleznego od ilosci pamieci komfortu pracy (ale tez i grania :)).

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszła zamianka, Epox 8RDA3+ Barton 2500+@3200+ FSB 200, pamięci 512 333MHz i radek 9500 400/640 4 potoki

testy wyszły nieco lepiej, 1024x768x32

3dm2k1 ~ 13000

3dm2k3 - 3450

Może się uda jeszcze coś wykrzesać po V-modzie no cóż okaże sie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszła zamianka, Epox 8RDA3+ Barton 2500+@3200+ FSB 200, pamięci 512 333MHz i radek 9500 400/640 4 potoki

testy wyszły nieco lepiej, 1024x768x32

3dm2k1 ~ 13000

3dm2k3 - 3450

Może się uda jeszcze coś wykrzesać po V-modzie no cóż okaże sie :)

Rożnica nieznaczna do tego co miałes ........... :lol:

Udany zakup uważam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak myślę że to udany zakup, ale wydaje mi się że moja karta jes pechowa... szkoda że nie udało się 8 potoków cyknąć na niej, może choć trochę overclockiem porobię, mam 3 ns pamięci, ale podobno są "undervolted" może z tego coś wyjdzie. Tak czy inaczej, Half life 2 chodzi mi całkiem ładnie teraz, nawet na bardziej złożonych mapach :) jeszcze test doom 3 pozostaje jak się pojawi "normalna" wersja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1024x768 w 32 bitach, pczywiście bywa że czasem prędkość spada do 20 fpsów, ale cóż, sądzę że to objawy wieku niemowlęcego jeśli chodzi o HL2 :) Aha żeby było jasne, w tej wersji co mam niewiele można zmienić w ustawieniach jakości,ale domyślam sie że na MAX bo już nic nie udało mi się włączyć :) a wygląda ślicnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

osobiście nie wiem jak WIELE dadzą ci te 4 potoki dodatkowe... a moje powątpiewanie jest uzasadnione tym że właśnie przesiadłem sie na dużo mocniejszy proc, który wg 3dMarkowych wyników niewiele powinien dać.. a co się okazało? A no że przyrost wydajności jest bardzo duży w HL (w 3dmarku niewielki)... tak więc zaczynam wątpić w to że dodatkowe 4 potoki dadzą jakąś szczególną poprawę, może trochę, ale stwierdzenie "nie mam czym się martwić" w takiej sytuacji raczej chyba jest nie na miejscu ponieważ tak naprawdę geometrią sceny zajmuje się procesor a nie karta :) Nie wykluczam że się mogę mylić, ale niestety nie mam pod ręką karty z 4 potokami, moja niestety się nie daje MOD'ować.

Ta sytuacja z potokami nie jest bezpośrednio do ciebie, ponieważ z tego co widziałem masz stosunkowo mocny proc, ale to taka uwaga dla tych którzy mając CELERONA 2 GHz i radka PRO pomyślą że już mają wszystko co im trzeba do grania :)

Co do Anizo itp wszystko mam na standard, i bez AA - czhyba oczywiste :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alez jak najbardziej ma. Geometria w dzisiejszych czasach zajmuje sie w olbrzymim stopniu GPU, zaczelo sie kilka dobrych lat temu z wejsciem T&L.

Przyklad masz tutaj :

http://www.anandtech.com/video/showdoc.html?i=1863&p=8

9700pro i 9600 pro maja bardzo podobne zegary (z wskazaniem NA 9600pro) a szyna 256bit jest bardziej przydatna przy anizo i AA niz zwyklym graniu.Jak widac roznica jest dosc spora.

Pozatym "potoki" to nietylko procesory vertexow ale i 2x wieksza ilosc jednostek TMU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

że geometrią w DUZYM stopniu zajmuje się GPU to bym się nie zgodził, ale napewno że zajmuje się TRANSFORMACJĄ OŚWIWTELENIA. A co do tych potoków to wygląda to przekonywująco. Mój radek po próbie SOFT-MOD nawet w 2D dostaje syfów i zwiecha łapie :( -"a miało być tak pięknie".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak chodziłby mi Warcraft 3 na moim starym R9100 ale mam pewność że płynności bym nie miał w 1280x768.

A teraz gram na 9500@ Pro gram sobie w 1600x1200 przy max ustawieniach Anizo i AA.

Acha. No i proc chodzi tylko na 200x9 bo grzeje w domu i mam za wysokie tempy. FRII z wymienionym wentylem nie wyrabia a ja >50 nie chce widzieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tyle same doją timingi typu 2-2-2-6 ( w porówaniu do 2.5-3-3-8 ), u mnie dokłądnie 200 pkt u kumpla na fsb 200 podobno 300pkt (mówkie o 3dmarku 2k1), dlatego mozna by sie zastnowić czy warto kupowac jakies hiper pamięci, czy tez lepiej 100 zł taniej na gorsyzch timngach ale o podobnym max fsb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi