Watcher Opublikowano 30 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2004 Witam! Ponieważ firma FIC olewa klientów i nie wydaje nowych biosów do płyty AU13 postanowiłem spróbować zrobić update części biosu odpowiedzialnej za kontroler SATA, który znajduje sie notabene w obszarze biosu płyty głównej(512KB). Na stronie firmy Silicon Image znalazłem update sterów i biosu do chipu sil3112a zintegrowanego z AU13. W związku z tym mam pytanko: jakie mam szanse że zabije płytę główną wykonując tą operacje :?: Jakie mam szanse na powodzenie :?: pozdrawiam :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 3 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2004 Probowalem kiedys tym sposobem sflashowac bios od kontrolera ATA100 Chaintech'a plikiem dostarczanym przez Abita - niby ten sam chipset, wszystko sie zgadzalo... Ale po flashu winda nie wykrywala urzadzenia nawet jako "PCI Device" tylko "Unknown"... Dobrze, ze udalo sie wymienic ten kontroler na nowy - od tego czasu nie bawie sie w takie rzeczy... Poszukaj lepiej zmodowanych biosow do plyty, ktore maja juz wgrany nowszy bios SATA :idea: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Watcher Opublikowano 3 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2004 Probowalem kiedys tym sposobem sflashowac bios od kontrolera ATA100 Chaintech'a plikiem dostarczanym przez Abita - niby ten sam chipset, wszystko sie zgadzalo... Ale po flashu winda nie wykrywala urzadzenia nawet jako "PCI Device" tylko "Unknown"... Dobrze, ze udalo sie wymienic ten kontroler na nowy - od tego czasu nie bawie sie w takie rzeczy... Poszukaj lepiej zmodowanych biosow do plyty, ktore maja juz wgrany nowszy bios SATA :idea: niestety nie udało mi sie znaleść do mojej płyty (znalazłem do ecsa, abita etc) Jeszcze poszukam tymczasem :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ebook Opublikowano 5 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2004 Na stronie FICa jest dostepny nowy BIOS do AU13 - datowany na 7 czerwca 2004. Niestety brak jakichkolwiek release notes. Czy ktos juz sie update'ował? Jakies zmiany? Wrazenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...