Skocz do zawartości
Watcher

Flash (biosu Sil3112A-sata) na FIC AU13

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ponieważ firma FIC olewa klientów i nie wydaje nowych biosów do płyty AU13 postanowiłem spróbować zrobić update części biosu odpowiedzialnej za kontroler SATA, który znajduje sie notabene w obszarze biosu płyty głównej(512KB). Na stronie firmy Silicon Image znalazłem update sterów i biosu do chipu sil3112a zintegrowanego z AU13. W związku z tym mam pytanko: jakie mam szanse że zabije płytę główną wykonując tą operacje :?: Jakie mam szanse na powodzenie :?:

pozdrawiam :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Probowalem kiedys tym sposobem sflashowac bios od kontrolera ATA100 Chaintech'a plikiem dostarczanym przez Abita - niby ten sam chipset, wszystko sie zgadzalo... Ale po flashu winda nie wykrywala urzadzenia nawet jako "PCI Device" tylko "Unknown"...

Dobrze, ze udalo sie wymienic ten kontroler na nowy - od tego czasu nie bawie sie w takie rzeczy...

Poszukaj lepiej zmodowanych biosow do plyty, ktore maja juz wgrany nowszy bios SATA :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Probowalem kiedys tym sposobem sflashowac bios od kontrolera ATA100 Chaintech'a plikiem dostarczanym przez Abita - niby ten sam chipset, wszystko sie zgadzalo... Ale po flashu winda nie wykrywala urzadzenia nawet jako "PCI Device" tylko "Unknown"...

Dobrze, ze udalo sie wymienic ten kontroler na nowy - od tego czasu nie bawie sie w takie rzeczy...

Poszukaj lepiej zmodowanych biosow do plyty, ktore maja juz wgrany nowszy bios SATA :idea:

niestety nie udało mi sie znaleść do mojej płyty (znalazłem do ecsa, abita etc) Jeszcze poszukam

tymczasem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi