Skocz do zawartości
novaq

jak sie połączyc ??? pomóżcie

Rekomendowane odpowiedzi

jak mam sie połączyć z drugim kompem... jestesmy połączeni kablem... sieciówki takie same... na pewno wszystko w 100% sprawne... jak skonfigurowac połączenie w windowsie 98 ?? co trzeba zrobic, żebyśmy mogli grać przez ten kabel ?? pomóżcie bo w sprawie sieci jestem kompletna ciapa :(:(:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm pierwsza sprawa jest taka aby sprawdzić czy przewód UTP jest skrosowany ( nie widziałem żeby było coś wspomniane o SWITCHU/HUBIE)

Druga to wspólna grupa robocza np. WORKGROUP we właściwościach otoczenia sieciowego>identyfikacji

Trzecie to adresy IP i maska. Na jednej maszynie we właściwościach protokołu TCP/IP wpisujesz np. 192.168.0.1 a w drugim 192.168.0.2 a maska podsieci np. 255.255.255.0 na obu taka sama

Po tych zabiegach wszystko powinno działać.

Ps. Proponuje również doinstalować usługe udostępnienia plików i drukarek

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie to nie pamiętam bo od ponad 2 lat jade na xp'ku ale spróbuje z pamięci ci powiedzieć.

Klikasz prawym myszy na otoczeniu sieciowym , wyskakuje ci okienko i w nim masz wypisane protokoły oraz usługi sieciowe. Jeżeli masz dobrze :wink: zainstalowaną sieciówke bez żadnych konfliktów to automatycznie zainstalował się protokół TCP/IP , przewiń liste usług na dół to na pewno będzie i klikasz na przycisk właściwości. I to wszystko jesteś we własciwościach TCP/IP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi