Skocz do zawartości
Walker3d

Animaster

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wczoraj widziałem w TV reklame nowego programu Animaster który będzie emitowany w niedziele na polsacie po programie Kuba Wojewódzki. Nareszcie ktoś zrozumiał że animacje 3D to prawdziwa sztuka i zrobił o tym program . Mam nadzieje że będzie ciekawy. Kiedyś sam próbowałem bawić się w 3D studio maxie ale niestety mój komp dostawał zawału za każdym razem kiedy w scenie pojawił się obiekt o większej ilości wielokątów :( ale nadal bardzo lubie oglądać czyjeś prace i bardzo mnie to interesuje. Oczywiście chyle czoła przed Tomaszem Bagińskim i jego " Catedrą" do dziś trzymam numer dużego formatu z 20 lutego 2003 gdzie był zamieszczony artykół o nim.

Jeżeli ktoś zna jakieś linki do stron skąd można pobrać jakieś animacje niech je zamieści. A może ktoś jeszcze interesuje się grafiką 3D , chce się pochwalić swoimi pracami to niech również daje linki do scen lub od razu do wyrenderowanych animacji.(bardziej skomplikowane sceny mogą uśmiercić moją maszyne :wink: )

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie też ta informacja bardzo ucieszyła :D

Sam także AKTYWNIE interesuję się grafiką 3D głównie w 3Dstudio, niestety do stworzenia czegoś naprawdę efektownego potrzebnych jest kilka osób.... :cry: (spece od kamery , od modelowania, od materiałów i od animacji). Niestety do tej pory nie udało mi się znaleźć nikogo kto mógłby mi pomóc przy jakimś ambitnym projekcie :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zapominaj o świetle :wink:

No a nasz Tomaszek B. tworząc "catedre" zaczynał na 450 MHz czyli prawie dwukrotnie szybszej maszyniej niż ja posiadam :cry: :cry:

Co do pracy zespołowej masz racje bo nie ma sensu tracić (jak T.B.) 4 lat z życia na jedną animacje. Ale dzięki temu nie moge wyjść z podziwu dla jego talentu. Oglądałem tą animacje ze 100 razy :lol: i według mnie jest ona perfekcjuna i naprawde należał mu się ten oscar :evil: Ale jestem pewiem ze taki talent się nie zmarnuje i jeszcze będzie o nim głośno. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Bagińskiego to on też sam katedry nie stworzył....

Jednak wielce podziwiam jego dzieło gdyż rzeczywiście jest ono zachwycające.

A co do sprzętu to na moim D1600 szlag mnie czasmi trafia, a o pracy na 450 to ja wole nawet nie myśleć... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...albo książki . Ja mam książke autorstwa Joh P.Chismar "3D Studio Max 3.0 Efektywna animacja w praktyce" Swietna książka , w bardzo fajny sposób jest w niej opisamych mnóstwo efektów i narzędzi , naprawde polecam. Wydawnictwo Helion oczywiście :wink:

Ps. Jaką wersje instalujesz??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh a ja wlasnie dzisiaj zaczelem sie tym interesowac :P instaluje wlasnie 3d studio max :P

No to czeka cię długa droga zanim zaczniesz coś samamu tworzyć :)

Polecam TOUTORIALA z 3Dstudio do nauki.

taaaa chyba sie pospieszylem za bardzo :P

mam zjechana plytke i niemoge zainstalowac jutro sprobuje inna :/

mam 3d studio max5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh a ja wlasnie dzisiaj zaczelem sie tym interesowac :P instaluje wlasnie 3d studio max :P

No to czeka cię długa droga zanim zaczniesz coś samamu tworzyć :)

Polecam TOUTORIALA z 3Dstudio do nauki.

taaaa chyba sie pospieszylem za bardzo :P

mam zjechana plytke i niemoge zainstalowac jutro sprobuje inna :/

mam 3d studio max5

wiesz dluga droga czeka go jezeli ma zamiar tworzyc cos naprawde godnego uwagi a tak , juz pierwszego dnia moze sobi eporobic jakies potworki : )

BTW nie mozesz zalatwic sobie 3Dmaxa 6 ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się już rok bawie w animacji (3ds max) i w sumie z przyjemnością sobie to obejrze, ja jak narazie robie proste kilku sękudowe animacje ale w wakacje zrobie coś lebszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy widzieliście animacje Łukasza Pazery REF_Trailer_HQ Według mnie ten gościu jest drugi po T.B w polsce. Sami ocencie . Animacja 16,5 MB :wink: proponuje kliknąc prawym na link i zapisz jako

Powodzenia :wink:

No i oczywiście strona oficjalna http://www.pazur.3d.pl/

http://www.newtek.com/products/lightwave/p...es/LucasPazera/

No i jeszcze link do forum 3D gdzie znajdziecie troche animacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hym maxon cinema ? a lightwave a maya ? a real ? a organica ? a true space :> ? gimp ? pov-ray ? popatrzcie na te progsy a nie 3 d max :)

A czy jakiś grafik stworzy animacje przy pomocy tylko jednego narzędzia?? :wink: Temat dopiero się rozkręca więc o Lightwave 3D i Mayi napewno bedzie jeszcze dużo . Na dobry początek proponuje obejrzeć sposób na wymodelowanie głowy w programie Lightwave 3D autorstwa Łukasza Pazery SubPatchHead_Pazur.avi 12.76 MB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już obejrzałeś 8O ??? Szybki jesteś ..... :wink: Ten tutorial nie tylko pokazuje jak tworzy się głowy w Lightwave 3D ale również pokazuje ile trzeba mieć wyobraźni przestrzennej żeby coś takiego zrobić . Jak mnie kiedyś uczył mój koleś to własnie mi mówił że trzeba nauczyć się myślec w 3 wymiarach Jeżeli chcemy powiększyć jakiś obiekt i "pociągnemy" jakiś węzeł na osi X to nigdy się nie zwiększy tylko pójdzie wszeż. Jest to bardzo istotne przy bardziej złożonych scenach bo wtedy łatwiej sie pogóbić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też bym się pobawił... Kiedyś miałem Gmaxa, to taki okrojony 3d studio max, ale bardzo fajnie mi sie w nim pracowało. Instalowałem niedawno Maye (5 bodajze), ale mam wersje nie do uzytku komercyjnego a to w renderach wstawia napisy[znaki wodne] na animację... Muszę sobie zalatwić full wersję(może jakichś PATCHy( ;) ) poszukać...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zachciało mi się robić głupiego cFosa i zapomniałem o animasterze :evil: :evil: :evil: Dopiero co mi się udało server odpalić :evil: :evil: :evil: Jak ktoś oglądał to niech opisze co tam się działo , czy podawali jakieś adresy stron etc..

Ide spać bo musze wstać o 6 :evil: :evil: :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz Walker3d masz szczescie ze nieogladales tego. :[

po pierwsze program bedzie emitowany w KAZDA niedziele przez 5 tygodni ;o

po drugie w tym programie pokazane sa tylko prace konkursowe :/

i to az 3 :| za 5 tyg bedzie final i pokaza najlepsza praca 3d ...

a wiec tak program zaczyna sie chyba o 11:30 najpierw pokazanych jest kilku jurorow :/ (w tym baginski) trwa to ok 5 min

pozniej sa prezentowane prace co tez trwa ok 5 min (oczywiscie z opiniami jury) :D i koniec programu :D :lol:

ogolnie :lol:

gdyby te prace byly jakies dobra a nie takie gó... tylko 2 praca byla niezla (dobry pomysl) chociaz pod koniec troche mnie nudzila

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Równiez program mi sie nie podobał. Powinni puszczac całe animacje a nie tylko kilkuminutowe urywki. Powiem ci walker3d ze nie bylo na co czekac.

Mi sie podobala jedynie praca 2. Fajnie to by wygladalo jak by slowa piosenki były po angielsku. Ale to tylko moja mamla uwaga zmojej strony. A takie programy powinny byc wczesniej a nie przed polnoca i to jeszcze w niedziele :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A takie programy powinny byc wczesniej a nie przed polnoca i to jeszcze w niedziele

To nie ma znaczenia o której godzinie puszczają takie rzeczy w TV bo i tak chodze spać przeważnie po 2 w nocy tylko przez ten głupi server zapomniałem :cry:

SuChyY : Nie ma co ukrywać , po prostu ten facet ma talent :wink: Trawka świetnie zrobiona , ale jeszcze mogłaby być ciut cieńsza :wink: ale i tak świetnie faluje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SuChyY : Nie ma co ukrywać , po prostu ten facet ma talent  :wink:  Trawka świetnie zrobiona , ale jeszcze mogłaby być ciut cieńsza  :wink:  ale i tak świetnie faluje :D

No ba, ale dla mnie akcja z bananem poprostu wymiata :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też przegapiłem program ANIMASER, ale wiem już też że nie mam czego żałować. Według mnie poziom prezentowanych prac jest żenujaco niski, i nie chodzi mi o tylko o poziom techniczny, ponieważ są to prace amatorskie i mają prawo być technicznie niedopracowane, ale same pomysły...... porażka, nic ciekawgo, żadnego ineresującego scenariusza, no i ten sposób przedstawienia animacji.... bardzo niski poziom pracy z kamerą. Pozatym sam program jakoś kulawo zrobiony. Mam nadzieję że powstanie przyszłoroczna edycja tego konqrsu, gdyż już teraz zaczynam prace nad projektem który, jeśli uda mi się go skończyć na czas, mam zamiar wystawić w przyszłym roku. I jeśli poziom programu i prac się nie podniesie to z CAŁĄ PEWNOŚCIĄ będzie to najlepsza animacja.

Mam też nadzieję że uda mi się znaleźć kogoś do pomocy, najlepiej przy materiałach i animacjach postaci, bo nie mam zamiaru męczyć się tym kilka lat, tylko wystawić gotową animację najpóźniej za rok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Polecam tą stronę.

Jest tam bardzo dużo animacji , niektóre są niesamowite i godne uwagi .

W szczególności polecam Perestroike i Malaysian Friday

Ps.Niestety strona jest troche upakowana reklamami więc jeżeli po kliknięci na link wyskoczy wam reklama wystarczy odświeżyć strone

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi