Skocz do zawartości
sampek

proste pytanie....prosta odpowiedz 7000A vs. SLK 947

Rekomendowane odpowiedzi

co wybrac do schlodzenia thortonik'a mocno wykreconego ...

Thermalrighta SLK 947  czy Zalmana 7000A Cu z koniecznoscia podpilowania (zasilacz).

?

na plycie A7N8X

Weź sp 97 - jest ciut droższy, ale to król chłodzenia. Zalman się nie umywa.

No i oczywiście jeśli chcesz piłować zalmana to chyba cię pogięło

a może nie ? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze a jaka jest różnica pomiędzy tym

http://www.4max.pl/produkt.asp?g=24&gg=19&id=527 i tym

http://www.4max.pl/produkt.asp?g=24&gg=19&id=525

A tak włogule to gdzie to można dostać poza 4max bo tam mają drogo 8O

1. jest różnica w cenie

2. sp 97 ma heatpipe, której slk 947 nie ma

3. co bezpośrednio przekłada się a to iż SP 97 lepiej chłodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby Thermalright był bardzo wydajny potrzebuje bardzo wydajnego wiatraka np. Vantec Tornado i wtedy mamy suszarkę no a jak w zalmanie zmienimy wiatrak na Vantec Tornado to będzie nieźle wymiatał i na pewno pobije Thermalright wydajnością poczytajcie sobie http://www.moded-kompz.net/?name=Cooling&id=34 różnica jest 2C za którą na pewno nie warto płacić takiej ceny a wy wszyscy za tym Thermalright ja jestem za zalmanem poniewasz cisza to cenny dar którego na pewno nie zagościmy w naszych domach mając Thermalright z Vantec Tornado a do tego jeszcze ta cena :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wziolem Thermalrighta dlatego ze mi zalman sie nie miescil a ciachac go nie chcialem a i wymiana budy to za droga w sumie impreza...

Do tego slk 947u a sp-97 ... Roznica w cenie do 70zl !! A roznica w wydajnosci do 2C MAX !! Duzo czytalem na temat tych radiatorow i wybralem slke bo roznice w cenie wole przelozyc na jakis mega wentyl typu papast 92mm za ok 80-90zl ...

Zalety thermalrighta do zalmana:

- wieksza wydajnosc

- wchodzi w kazda bude

- mozliwosc wymiany wentylatora, jezeli sie zuzyje lub zrobi sie po pewnym czasie glosny lub malo wydajny...

A ja bralem slke za 209zl z sirius.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to kich nie zmieści ci się w takim razie może obłaca się <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> jeden z tych coolerów osobiście najbardziej podoba mi się ten Swiftech MCX462-V

http://www.pclab.pl/art7523-3.html w testach wyszedł rewelacyjnie :wink:

a może Silent Boost ma dobre wyniki i jest cichy drogi :(

http://www.pclab.pl/art7523-4.html

Mam zamiar wkródce zmieniać radiator może poczekam na Swiftech MCX462-V jest to bardzo udana konstrykcja i godna uwagi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce zakladac nozwego tematu wiec pytam tutaj : chce poprawic chlodzenie. Aktualnie uzywam spirefalconrock II i jestem zadowolony z relacji cena/wydajnosc. Ale mam takie 2 pomysly. Albo kupic Zalmana 7000A Al-CU za 99zl (OEM) albo wymienic wiatrak na tym spire na smartfana 2. Roznica w koszcie okolo 40zl wiec nie jet to taki wielki problem. Tego smartafan puszczalbym w srednim zakresie obrotow bo na maksymalnych ma 40 pare decybeli halasu a wiec duuuuzo za glosno. Natomiast nie wiem czy warto ladowac sie w tego zalmana AL-CU. Czy moze od razu w CU??? W testach roznice miedzy AL-CU a CU dochodza do 5-6 stopni wiec sie mocno waham. Prosze o rade co bedzie wydajniejsze Procek : duron 1600@2300 mhz , EPOX 8RDA+, temp idle 44, stres 52. Jeszcze jedno, da sie dopasowac jakis szybszy (wydajniejszy)wiatrak do tego zalmana???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, mam thermalrighta i od miesiaca szukam okazji na dobry wentylator, co mysliscie bedzie lepsze. Tylko zeby cena byla w miare...

http://www.pc-hardware24.com/pl/p_366.html

http://www.pc-hardware24.com/pl/p_387.html

Nie wiem co jeszcze mozna zakwalifikowac do tego, macie jakies inne propozycje ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce zakladac nozwego tematu wiec pytam tutaj : chce poprawic chlodzenie. Aktualnie uzywam spirefalconrock II i jestem zadowolony z relacji cena/wydajnosc. Ale mam takie 2 pomysly. Albo kupic Zalmana 7000A    Al-CU za 99zl (OEM) albo wymienic wiatrak na tym spire na smartfana 2. Roznica w koszcie okolo 40zl wiec nie jet to taki wielki problem. Tego smartafan puszczalbym w srednim zakresie obrotow bo na maksymalnych ma 40 pare decybeli halasu a wiec duuuuzo za glosno.  Natomiast nie wiem czy warto ladowac sie w tego zalmana AL-CU. Czy moze od razu w CU??? W testach roznice miedzy AL-CU a CU dochodza do 5-6 stopni wiec sie mocno waham. Prosze o rade co bedzie wydajniejsze Procek : duron 1600@2300 mhz , EPOX 8RDA+, temp idle 44, stres 52.  Jeszcze jedno, da sie dopasowac jakis szybszy (wydajniejszy)wiatrak do tego zalmana???

Powiem ci że nie warto sam dokonałem przerubki zmiany wiatraka na http://www.4max.pl/produkt.asp?g=77&gg=76&id=162 wyajność wzrosła bardzo że na Athloni 2400+ mam max 46C na 12V i 52C na 6V wiatrak jest bardzo głośny suszarka jak na moje oko wydaje jakieś 38-40bd i jest bardzo głośny na max obrotach na obrotach min jest względnie cichy.

Lepiej kup zalmana AlCu jest dosyć wydajny a kosztuje 99zł a wersja Cu dwa razy tyle więc nie warto dać za cooler 2 razy tyle kasy za 6C

Wybur zależy od ciebie myślę że ci pomogłem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tunio polecam papsta 80mm jeśli ci zależy na ciszy :), wtedy chłodzenie procka staje się niesłyszalne

co do zalmana to nawet na najniższych obrotach go słychać (mam tu na mysli cisze absolutną którą wprowadza papst )

Pozdrawiam

ps. tunio jeśli chcesz wieksza wydajność to kup suszarke z vulcano 11:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tunio polecam papsta 80mm jeśli ci zależy na ciszy :), wtedy chłodzenie procka staje się niesłyszalne

ps. tunio jeśli chcesz wieksza wydajność to kup suszarke z vulcano 11:)

Kurcze zapomnialem dodadc, ze mi zalezy na ciszy ale i tez na wydajnoci, bo moj proc wydziale 100W ciepla co jest nie malo. Zawsze mam tez Q-Fan'a na plycie co pozwoli te 1-2dBA obnizyc. Dlatego mi sie wydaje ten papst bardzo ciekawy ale i tez na maxa drogi, no ale chyba zdaje sie byc kompromisem pomiedzy wydajnoscia a cisza...

A vulcano11 to suszarka nie milosierna!! Odpada... Szok ze takie cos wogoole robia !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thermalrighta SLK 947  czy Zalmana 7000A Cu z koniecznoscia podpilowania (zasilacz).

?

na plycie A7N8X

Nie umywa powiadasz. LOL kolego. Weź załóż wentyl 92 mm z tego Zalmana do SP97 i potem coś powiedz. Owszem jak dasz mu Vanteca Tornado to pewnie, że SP97 będzie wydajniejszy. Ale ci uszy po godzinie zwiędną...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thermalrighta SLK 947  czy Zalmana 7000A Cu z koniecznoscia podpilowania (zasilacz).

?

na plycie A7N8X

Nie umywa powiadasz. LOL kolego. Weź załóż wentyl 92 mm z tego Zalmana do SP97 i potem coś powiedz. Owszem jak dasz mu Vanteca Tornado to pewnie, że SP97 będzie wydajniejszy. Ale ci uszy po godzinie zwiędną...

Z testow jakie widzialem wynika, ze wydajnosc obu coolerow z takimi samymi wentylami (Zalman F2) jest prawie identyczna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi