Skocz do zawartości
klimekxy

Abit ST-6 (Dzielniki FSB -HELP!!!) FSB RATE...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich jestem w posiadaniu Tulipanka1.3@1,52-standardowe napiecie (1,5) wszystko hula pieknie przy FSB 117 chcąc ciągnąć wyżej musze zmienić dzielniki (CPU;SDRAM;PCI) wtym momencie jest 3-3-1

chąc zmienić na 4-3-1 lub na jakiekolwiek inne ustawienie komp nie wstaje-musze resetować Bios. Czy ktoś może mi powiedzieć co zrobić z tym zrobić ??? (i pytanie z innej beczki na ile można wykrecić celka 1,3 seria SL5ZJ- i przy jakim napięciu?? czy drutmody (zwiekszajace defaultowe napięcie) dotyczące Celków 1,2 również odnoszą się do 1,3

Z góry Dzięki za wszelką pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ustaw dzielnik na : 4-4-1

nigdy niemialem takiego problemu wiec trudno cos powiedziec, moze cos w bios-ie zle ustawiles? najpierw ustaw wszystko default a potem dzielnik 4-4-1

procka 1.3 to bedziesz mial problemy wykrecic wiecej niz

~1600MHz (ale moge sie mylic bo niekrecilem Tulipana 1.3), no chyba ze montujesz Peltiera to co innego.

jesli chodzi o "drutmoda" to zadziala na bank

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tymi dzielnikami to sobie na razie podaruje, puki co chodzi stabilnie 1,3@1524 przy FSB 117(118) 1,5 V. przy fsb 123 co daje 1602 przejdzie 3dmarka2k1 ale co z tego jak filmy w divixie się pierniczą :( tak więc zostaje mi 1,5-nie jest źle) Kupie jakiegoś Tulipanka 1,2 i wycisne z niego ostatnie poty. jako ciekawostkę moge powiedzieć że temp w spoczynku to ok45 a w stresie 48-max 50(cooler Silent Breeze462II)-wiem żadna rewelacja ale co za pasywność (chyba że czujnik się sp... ;)

Wszystkim którzy mi próbowali pomóc wielkie dzięki------>a szczególne podziekowania dla Uchmanka---->gość poświęcił sporo uwagi

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i ustrzeliłem byka na Allegro Tulipanek 1.2 Seria ciekawa SL656 MALAY chodzi na 12 * 131 pamięć 512MB CL3@CL2 - przechodzi prime 95 i 3d marka bez błędów przy napięciu 1,65v dalsze podnoszenie FSB powoduje niestabilną pracę. Aha i czujnik sie chyba pieprzy bo temperatura w spoczynku to 56 a w stresie ok 59 na wiatraku Silent Breeze II - jaja pańskie !!! 8O na mbo jest ok 40' dziwne te temperatury :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No temp. troche dziwne. Zobacz lepiej czy nie masz czasami zle zamontowanego coolera lub zle posmarowanego pasta.

W sumie masz niezla serie tego procka. Powinien isc wiecej.

Podnos napiecie do 1.8V ale tylko jak sie upewnisz, ze ta temp. to falsz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba już wiem co z tymi temperaturami - odkryłem winowajce to ten pożyczony Gf 2 mx po chwili robi sie wokół niego taki żar że szkoda gadać...chłodzenie pasywne (takie malutkie że szok). A co do podnoszenia napięcia to chyba tak zrobie, ale tu będzie potrzebny mod. poszukam gdzie jest to dokładnie opisane i tak zrobię. :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...