Skocz do zawartości
Drzon

Radek 9000PRO i tylko AGP x2 ???

Rekomendowane odpowiedzi

Wiatm all. Nie dawno nabyłem radeonka 9000PRO HIS'a i coś mi tu nie gra... Po za tym ze nabijam na nim tylko ok 400 punktów więcej niż na zwykłym radku 9000 to ostatnio zauważyłem że moje max ustawienie szyny AGP to x2! 8O Jestem prawie przekonany ze na poczatku było x4 i nie wim w którym momencie to sie zmieniło. Na bank nie jest to wina ustawien biosu bo od zawszwe mam AGP x4 enabled a sterowniki raczej tez nie chodza w rachube bo juz sprawdzilem z 5 roznych wersji i bez zmian. Zmiana biosu tez nie pomogla i ponadto nawet przed instalka sterow power strip mowi ze 2x to max ustawienie. Jak ktoś mi pomoze to stawiam browca, moge nawet wyslac poczta! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stery do płyty? Jeśli chodzi o VIA4in1 to mam aktualne a innych sterów (nie liczać USB itp.) nie używam. Pozatym na tych samych ustawieniach, biosie plyty itd. miałem AGP x4 na innych kartach... jakieś inne sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stery do płyty? Jeśli chodzi o VIA4in1 to mam aktualne a innych sterów (nie liczać USB itp.) nie używam. Pozatym na tych samych ustawieniach, biosie plyty itd. miałem AGP x4 na innych kartach... jakieś inne sugestie?

Windows to takie dziadostwo, że czasem dzieją się podobne rzeczy.

ja na twoim miejscu zrobił bym tak:

1.reset biosa ( zworką lub wyciagnąć bateryjke)

2. Format c:

3. instalacja windowsa.

4. stery via 4in1

5. stery do karty

Pamiętaj, że nowsze nie znaczy lepsze, więc możesz sprubować starszych via 4in1. Nie wiem jakiego masz windowsa. bo do windy z seri 9x zalecane są starsze via 4in1.

Pisze ci o tych sterach do płyty głównej bo sam kiedyś miałem taką sytuacje jak ty.

Pozdrawiam.

ps . zrób tak jak napisałem jeżeli to nie pomoze to wtedy pomyślimu nad czymś innym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde.... mialem nadzieje ze sie obejdzie bez tak drastycznych krokow, szczegonie ze moj XP ma za soba 2 dni dzialania a bios wlasnie uaktualnilem. Ale bylo duzo mieszania w sterach i ustawieniach wiec moglo sie cos pokickac. No dobra, mam w sumie pod reka stary HDD wiec pobawie sie na nim. Wrzuce tylko win98, via, dx'a, i stery i zobaczymy. Na razie dzieki za help, jeszcze sie odezwe i dam znac czy pomoglo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i DOOPA! Zrobiłem jak wyżej i NIC! AGP x2 i ani grama więcej! Zaczynam sie obawiac ze cos z ta karta jest nie tak... tylko co?! Obraz jest żyleta, benchmarki chodza bez przeklaman (chociaz jak na moj gust za wolno) więc w czym problem?!!! Jest jeszcze jedna baaardzo ciekawa sprawa. Otóż w win98 po zainstalowaniu sterow wszytsko gra az do pierwszego restartu, a potem wiecie co sie dzieje? I tak nikt nie zgadnie: jak juz ma sie pokazać windows to ekran mi sie ustawia na jakiejś wybrakowanej rozdzielczosci 1278x1023 (norma = 1280x1024) i system staje! TO JEST CHORE!!!

I co wy na to?

Eh, św pamięci Niemen miał racje, "dziwny jest ten świat"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja też się dołącze, a mianowicie mam R8500pro i na ustawieniach w BIOSie >AGPx1 Windows zawiesza sie w momencie, w ktorym powinien wyswietlic ekran logowania do XP. Dodam, ze tak samo (bez wzgledu na ustawienia AGP) jest jak włącze FastWrite. Ten problem występuje po zakładaniu WC na CPU, GPU i chipset. Niestety przy tym ostatnim dosc mocno porysowalem PCB plyty, przy sbobach z tylu MB, moze to byc przyczyna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety przy tym ostatnim dosc mocno porysowalem PCB plyty, przy sbobach z tylu MB, moze to byc przyczyna?

Expertem nie jestem ale takie porysowanie moze chyba powodowac jakies przebicia czy cholera wie co a jak wiadomo mobo to zlozona elektronika... polecilbym Ci sprawdzic karte na innej plycie, ja tez tak mam zamiar zrobic. Wtedy sie okaze czy wini płyta czy karta.

Mam jeszcze jedno pytanie: co okresla taki parametr jak predkosc AGP? Zakładając ze karta sprzetowo obsluguje wyzsze ustawienia (moja na 120% powinna miec AGPx4) czy moze byc to zanizone przez bios karty? Sprawdzalem juz 3 rozne biosy i na kazdym jest tak samo ale moze jest jakis mechanizm w samym biose ktory automatycznie w okreslonych warunkach obniza takowanie AGP. Zna sie ktos na tym? Moze jest jakis zaawansowany bios edytor ktory moze pomoc? (radedit nie pomaga)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez tak mialem u siebie a karta i mobo obsluguje agp 8x po przeinstalowaniu windowsa i zainstalowaniu nowych sterow do mobo nforce 3.13jest ok, wydaje mi sie ze u ciebie jest problem ze sterami do plyty przynajmniej u mnei chyba tak bylo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sadze ze to stery bo na 2 roznych instalacjach Windy XP i na oddzielnym dysku gdzie jest win 98 jest ta sama sytuacja. Pzatym jakimkolwiek progsem diagnstycznym (pstrip, aida, sandra) bym nie sprawdzal to jest napisane czarne na bialym ze mobo obsluguje 4x ale aktywne jest 2x a karta rzekomo tylko obsluguje do 2x. Jest to mozliwe ze w wyniku jakiegos uszkodzenia karta stracila obsluge AGP x4 8O ? Przeca jak by cos sie spsulo to raczej w ogole by padlo AGP albo wrecz karta by byla cala dead... ja juz nic nie rozumiem. :(

Wie ktos jak jest z tym biosem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie dzialal wczesniej FW i AGP4

Popsulem to po po tym montazu bloku. Za pierwszym razem, komp wogule sie nie uruchamial, tylko piszczal, ze blad pamieci. Sprawdzilem pamieci w sklepie i bylo 100% ok. Wracam zmartwiony i odkrecam blok z chipsetu i wtedy zobaczylem jak zniszczylem te scierzki. No to zakleilem jest tasma izolacyjna (kilka warstw + podkladki0 i przykrecilem ponownie blok, teraz komp sie wlaczyl, ale podczas "logowania" do XP, zwis. Po dluzyszych kombinacjach doszedlem do tego, ze to wina tego AGP i FW.

Co ciekawe na AGPx2 komp czasem sie dobrze uruchomi.

Dziwna sprawa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rafalmag, duzy masz spadek w wynikach przy AGP x1? Bo jak ja sprawdzalem to miedzy AGP x2 i x1 jest ok 15% różnicy... A jesli chodzi o fast writes to bym sie nie przejmowal bo po 1 nasze karty raczej z tego nie umieja korzystac a po 2 nawet jakby mogly to przyrost jest niezauwazalny.

Prosba: niech ktos ze sprawnym radeonkiem (9000, 8500) sprawdzi czy duzo sie traci na AGPx2 w porownaiu do x4. Z gory dzieki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze koledzy zobaczcie czy w BIOSIE macie załączoną obsługe AGD X4 jest taka opcja przynajmiej w Abitach :D. Zobacz i załącz riva Tunera i zobacz jąką masz, może problem tkwi w tej opcjiii w BIOSIE bodajże 3 albo 4 menu.

Pozdro Bartek :twisted:

Oppiszcie jak tam wasz problem czy zniknoł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sorry chciełem powiedzieć RTV:P. ale wiesz jestem zmęczony. Ale teraz powaga na 100% nie macie takiej opcjii?? poszukaj moze akurat ja na GTS'e mialem tez problem z AGP ale pomogło mi instalka VIA Hyperionów

i zabawa w biosie ale juz jest all ok.

Pordro Bartek:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi mi o jakis zaawansowany program do edycji biosu karty, w ktorym byloby cos wiecej niz tylko zmiana zegarow i timingow pamieci. Moze tam bym znalazl rozwiazanie problemu z tym AGP. Tak jak psalem w topicu, mysle ze moze bios ma jakas funkcje nadrzednej kontroli i mi automatycznie wylacza AGPx4... troche naciagana teoria ale zawsze. Jak cos wiesz albo masz kogo zaptac to bede wdzieczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ustawie w BIOSie to wtedy komp się nie zwiesza w XP, jak dam AGPx1 (w biosie) to jest ok !

W windowsie, moglbym tylko obnizyc AGP, ale wlacza sie przy AGPx1, a juz podnisc nie moge, bo BIOS blokuje :(

Poszukam nowych VIA4in1 i zainstaluje nowe omegi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.jak ktos ma plyte asusa albo asrocka to niech sprawdzi czy na plycie ze sterownikami do plyty gluwnej nie ma czegos takiego jak "mini port".jak to zainstaluje to powinnobyc oki.ja tak mialem ze swoja plyta asusa!!!!!!!

2.jezeli na plytach asusa ,asrocka za MOCNO sie kreci karte to agp sie sypie,spada np.z 4x na 2x.

3.pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, ciekawe.... tylko ze instalka Via4in1 ma cos takiego napisane:

"VIA PCI IRQ Miniport Driver installs under Windows 98 only. It will

improve the PCI IRQ routing sequence."

Czyli win xp ma go automatycznie albo nie korzysta. A co do krecenia to mam chwilowo defaultowe ustawienia wiec to raczej tez odpada. A z tym kreceniam, pelne AGP wraca po "odkreceniu" karty czy jest to trwale uskodzenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie przejmuj sie, ja mam tak samo : z kreceniem FSB=140 lub bez FSB=133 jest identycznie. Musze jeszcze to sprawdzic w linuxie, o ile bedzi mi sie go chcialo reinstalowac (na razie sie bawie tym systemem i cos mocno namieszalem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi