PPPiotrek Opublikowano 1 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2004 Czasami słychać ciche brzęczenie dysku nawet gdy nie zapisuje i nie odczytuje danych, trwa to kilkanaście sekund i przestaje. Gdy w tym czasie np. uruchomię jakiś program brzęczenie znika. Dysk jest nowy, nie ma błędów. Czy to normalne zjawisko? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mil0n Opublikowano 1 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2004 Czy psuje się dysk...?Raczej nie, bo mój robi identycznie. Początkowo myślałem ze to wina XP, który coś sobie postanowił pomielić, ale to nie to. Jak dla mnie ten model tak ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WaWrzOL Opublikowano 1 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2004 hm... Mam tak samo na ST380021A... Podczas tego 'brzeczenia' komp 'czeka'. Moze to przez temp ? Jakie macie ? Podczas tego siedziu u mnie na poziomie 39*C :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moog Opublikowano 2 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2004 mam tak samo :D wygląda na to że ten typ tak ma :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PPPiotrek Opublikowano 2 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2004 U mnie temperatura w normie, nie przekracza 40 stopni. Zrobiłem mały test... podczas tego "brzęczenia" uruchomiłem program DISKMON (pokazuje co i gdzie dysk zapisuje i odczytuje) no i zwis... niebieski ekran z błędem DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL... Czy to przypadek? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fetorman Opublikowano 2 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2004 A ja mam na swojej podobnie tylko u mnie nie swieci sie dioda od dysku a slychac cichutkie chrobotanie. Wydaje mi sie ze to SMART testuje dysk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WaWrzOL Opublikowano 2 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2004 To napewno nie smart... Na tym dysku u mnie nie dziala, nie pokazuje temp i inych parametrow w programach :( Poprostu Segate leci sobie w kulki :evil: Grrr... Nigdy wiecej :evil: ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przeciwnik Opublikowano 2 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2004 dziwne ja mam taką barake i żadnych wyżej podanych objawów nie mam. chodzi bezgłośnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PPPiotrek Opublikowano 2 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2004 Ciekawe czy ktoś zna powód takiego zachowania dysku... S.M.A.R.T u mnie także nie działa, i jak kolega fetorman zauważył u siebie - dioda nie zapala się gdy słychać to "brzęczenie". Poczekajmy może znajdzie się osoba która rozwiąże zagadkę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dlugi_a Opublikowano 2 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2004 mam identycznie - od momentu kupienia dysku, temperatura nie przekracza 33* a to brzeczenie nazwalbym cyklicznym cykaniem btw. speedfan bez problemu odczytuje wszystkie informacje ze SMART'a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 3 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2004 kupilem sobie takiego seagate'a i od razu byl walniety, wymienili mi od reki i teraz dziala bez zarzutow (opukac w niemalowane/puste) temperaturki roznie nawet do 50* potrafi sie nagrzac :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mil0n Opublikowano 3 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2004 Odpaliłem wyżej wymieniony DISKMON i jak się okazało w czasie tego brzęczenia nie są zapisywane żadne informacje przez system. Wygląda na to ze to sam dysk coś kombinuje. Ale co to już chyba tylko sam producent wie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 nie wiem czemu wszyscy sie uparli sprawdzac paraemtry SMART za pomoca Speedfana zwlaszcza jesli czasem wskazuje zle Fitness dysku :P Jest lepszy soft do tego a Barracude sprawdz najlepiej softem online na stronie Seagate'a: http://www.seagate.com/support/disc/asp/to...lish/index.html 2 testy - SMART i Short DST powiedza wszystko o dysku :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PPPiotrek Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 Sprawdziłem z ciekawości na tej stronie test SMART. Oto wynik testu: Status: SMART self-test is not supported for this drive Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 a sprawdz dysk hddregeneratorem co prawda zabawa na cala noc przy tej wielkosci dysku ale bedziesz wiedzial wymieniac/zostawic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sector Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 ja mam barakude 80gb 7200.7 i jest bezgłosna ! btw. czy ten dzwiek to jest jakby stukanie w scianke hdd ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PPPiotrek Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 Ten dźwięk o którym mowa można porównać do tego jaki wydaje dysk gdy np. kopiuje z partycji na partycję duży plik. To brzęczenie to jednostajny dźwięk, tylko dużo cichszy niż przy kopiowaniu pliku. Skąd wziąć program "hddregenerator" i co robi ten program? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dlugi_a Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 nie wiem czemu wszyscy sie uparli sprawdzac paraemtry SMART za pomoca Speedfana zwlaszcza jesli czasem wskazuje zle Fitness dysku :P Jest lepszy soft do tego a Barracude sprawdz najlepiej softem online na stronie Seagate'a: http://www.seagate.com/support/disc/asp/to...lish/index.html 2 testy - SMART i Short DST powiedza wszystko o dysku :) hmm... "Status: No S.M.A.R.T. thresholds exceeded" chyba cos im nie dziala limerro co masz do sprawdzania danych ze SMART'a speedfanem, bo to ze pokazuje zle fitness dysku to przeciez kazdy wie i to zlewa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PPPiotrek Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 Jeśli komuś nie działa SMART to spróbujcie włączyć go w biosie (Enabled) u mnie to działa, pokazuje temperaturę i SMART np. w programie speedfan a przy wyłączonym SMART w biosie nie pokazywał. Napiszcie czy Wam działa ! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 mi dziala ale jak podlacze dysk pod kanal raid to przestaje dziala :( zeby nie bylo niedomowien nie tworze macierzy raid tylko korzystam z kanalu :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fetorman Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 Mam tak samo niestety :( ale sie tym nie przejmuje :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PPPiotrek Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 Na SMART i temp. dysku pomaga zainstalowanie sterowników nForce_3.13_WinXP2K_WHQL_international Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 mi smart i odczyt temepratur dziala, tylko pogubily sie te bajerki jak przelozylem dyski na raid, ale juz wiem ze jest opcja w MBM zeby odczytywal tempy z dyskow SCSI (czy jak to sie pisze ;)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KingNothing81 Opublikowano 11 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2004 jestescie pewnie na 100 ze to dysk?? skoro dioda nie "gore;)" to raczej nie pracuje ja mam podobny problem-gdy przesowam ekran scrollem (badz ogolnie gdy spora czesc ehranu sie zmienia) to mi cos brzeczy zmienilem zasilacz, testowlame na innej grafice, wylaczlame monitor i glosniki-lipa na slabszej grafice pierdzi mniej to chyba plyta glowna-cewki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PPPiotrek Opublikowano 12 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2004 KingNothing81 nawet nie strasz... :) Nie wiem czy ma to jakiś związek ale po zainstalowaniu nForce_3.13_WinXP2K_WHQL_international "brzęczenie" ustało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S.Youth Opublikowano 12 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2004 ja mam barke 120 sata 8mb cache i tez brzeczy - wystarczy wtedy cos zrobic i przestaje - ten typ tak ma :) dioda sie nie swieci a dzwiek jest cichszy niz przy kopiowaniu pliczkow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s|erdol Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 brzeczenie jest spowodowane procedura self-testu dysku, ktory jest niezalezny od smart-a. watek zostal poruszony na forum abit-a (usa).linka nie podam bo zapomnialem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 Nie psuje sie i juz :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PPPiotrek Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 No to dobrze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...