benek Opublikowano 2 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2004 czy ktos juz mial stycznosc z tym monitorem (109B50) :?: jak wypada w porownaniu z 109P40 (lub jakas inna dobra 19" np Samsungiem 959NF itp) :?: wiem ze ma kineskop z maska perforowana (ale ma byc tez RealFlat czyli taki mix 109P40 + 109E50) wiec biore na to poprawke :P ogolnie - czy warto sobie nim zawracac glowe - czy ma ostre/wyrazne czcionki, w miare przyzwoite kolorki itd :?: bo cene ma dosyc dobra :) prosze nie piszcie ze bylo 1000x bo nie bylo, to nowy model w sprzedazy od okolo 2 tygodni, tak samo prosze nie pisac zebym poszedl do sklepu i sam obejzal bo na razie tylko w 3 sklepach (z tych co sprawdzilem) maja go miec ... :P dzieki za odpowiedzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carno Opublikowano 2 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2004 Też chcę sie dowiedzieć jak z jakością obrazu i wogóle, jak tak patrzę na parametry to w stosunku do ceny byłby to dobry zakup zresztą w tym topiku też się nad nim zastanawiam :roll: (ale ma byc tez RealFlat czyli taki mix 109P40 + 109E50)skoro tak to ten 109P40 ma dobre opinie o jakości obrazu, więc jak narazie dobrze się zapowiada :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 3 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2004 ... skoro tak to ten 109P40 ma dobre opinie o jakości obrazu, więc jak narazie dobrze się zapowiada :wink: nie ma co porownywac na papierze bo jak pisalem zuplenie inna maska 109P40 - Aperture Grille - czyli szczelinowka/kratownica 109B50 - Shadow mask - czyli perforowana dlatego pytalem o realne odczucia - ale widze ze jeszcze malo popularny model i chyba bede sie musial wybrac do jakiegos sklepu co go juz ma na stanie i sam dokonac oceny :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carno Opublikowano 3 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2004 O'key :wink: wybierz się do sklepu i oceń sytuacje no i nie zapomnij zdać tu relacji 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carno Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 zakupił już ktoś ten monitor :?: benek a ty byłeś go oglądać czy wogóle jeszcze nie ma tego modelu na sklepach :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 zakupił już ktoś ten monitor :?: benek a ty byłeś go oglądać czy wogóle jeszcze nie ma tego modelu na sklepach :evil: w sklepach "jest" - czytaj jest w cennikach a zeby obejzec na zywo to nie ma :? ale powiem ze bardzo nie szukalem bo chyba mi sie uda dozbierac te 300zl - zmienie plyte glowna za miesiac a nie teraz (albo wcale jak nie bede mial funduszy) i lykne cos z 3 : - NEC FE991SB - Philips 109P40 - Samsung 959NF bo stwierdzilem ze wole przeplacic za monitor niz za rok kupowac okulary - moze wyjsc drozej niz te dodatkowe 300zl niemniej jak juz bede kupowal - za jakies 2 tygodnie (gora za 3) to obejze tez tego 109B50 zeby nie bylo ze przeplacilem za cos co jest (dobre kolory, ostrosc i geometra) i cos czego nie czuc (piekace i czerwone oczy) nawet na tym tanszym Philipsie - chodzi o to ze jak bedzie porownywalny do tych droszych to go wezme a jak bedzie zauwazalnie gorszy to sobie daruje :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carno Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 te monitory co masz na oku to mam nadzieje że rozpatrujesz kwestie w takiej kolejności jak podałeś, ja bym jedynie Samsunga dał na drugą pozycje a ten Philips niech jest ostatni :wink: bo wiadomo jaka dokładność jest na trinitronach i diamondtronach (w końcu mam 15" CTX Futura PR500 na trinitronie) natomiast flatrony nie mają już takiego kryształu więc ten Real Flat Philipsa ma coś z tym wspólnego poczekam aż pierwszy dokonasz wyboru i sprawdź koniecznie tego 109B50, bo to nowość więc firma pewno postarała się o poprawki, wkońcu TCO 03 jak by nie było :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 kolejnosc alfabetyczna :P choc mam slabosc do Philipsa - teraz siedze na 107MP Brilliance :) i nie chcial bym kupic nic gorszego dlatego wiem na 100% ze nie bedzie to zaden LG - jakos oczy mnie od nich bola, od tych topowych (915FT+ itp) tez nie wiem czemu :? a co do Samsunga to sie tez torche boje - zwlaszcza po perypetiach (na szczescie nie z moim osobistym monitorem) z 700/900IFT - chodzi o ta cieniutka i "znikajaca" warstwe antyodblaskowa :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carno Opublikowano 27 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2004 niemniej jak juz bede kupowal - za jakies 2 tygodnie (gora za 3) to obejze tez tego 109B50 zeby nie bylo ze przeplacilem za cos co jest...już chyba 3 tygodnie mineły :P na co sie w końcu zdecydowałeś? ja natomiast byłem w sklepie i jedynie to ten model 109B50 mogą mi co najwyżej sprowadzić, wiec kicha :evil: bo wolał bym go najpierw zobaczyć czy jest wogóle coś warty :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 27 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2004 :P :roll: chodzilem i taka sama akcja - tzn moga sprowadzic jak bede chcial kupic, a tak zeby od reki poogladac to tylko maja w "MediaSmark" tyle ze tam przez te ich rozgaleziacze to sprawa wyglada tak - wszystki emonitory maja tragiczny obraz a te z nizszej polki (cenowej) maja ponizej krytyki :P wiec nie wiem jak by wygladal obraz na tym Philipsie 109B50 podlaczonym bezposrednio do grafiki :( ale i tak postanowilem ze z w.w. 3 kupuje NECa FE991SB - bo Philipsa 109P40 juz nie ma (ciezko dostac) a Samsung 959NF to straszna kolumbryna :P a tego NEC'a bede mial kolo wtorku-czwartku na 99% - zalezy kiedy gotowka wplynie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 27 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2004 a tak zeby od reki poogladac to tylko maja w "MediaSmark" tyle ze tam przez te ich rozgaleziacze to sprawa wyglada tak - wszystki emonitory maja tragiczny obraz a te z nizszej polki (cenowej) maja ponizej krytyki :P Benek, musisz znaleźć troszkę inteligentniejszego sprzedawcę i na pewno pozwoli Ci podłączyć wybrany monitor bezpośrednio pod jakiegoś kompa, który zasila 100 monitorów, albo do czegoś tam na ATI np. Tylko naprawdę trzeba trafić dobrze bo jak trafisz na debila to go jeszcze zbluzgasz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carno Opublikowano 28 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2004 Benek jak byś to skomentował? http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=738...c2d7e176#738943 bo tam z tego wynika że jednak LG flatron jest naprawdę płaski co myślisz po tamtych wypowiedziach bo sam już nie wiem na co się w końcu zdecydować warto brać pod uwagę tego flatrona? bo na razie to mam na oku tego Philips 109P40 i NECa FE991SB a co do samsunga to jednak za duże pudło :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 28 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2004 - z tego co mi wiadomo zarowno kineskopy Trinitron jak i Diamondtron sa plaskie tak samo Flatron - ja osobisice od razu odrzucilem LG bo od nich bola mnie oczy - nie wiem czemu ale najszybciej sie mecze - a siedzialem przed roznymi modelami :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 28 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2004 - z tego co mi wiadomo zarowno kineskopy Trinitron jak i Diamondtron sa plaskie tak samo Flatron - ja osobisice od razu odrzucilem LG bo od nich bola mnie oczy - nie wiem czemu ale najszybciej sie mecze - a siedzialem przed roznymi modelami :? Mnie też bolą od nich oczy, coś z nimi jest nie tak, czuje sie jakby obraz mjal za male odswieżanie, mimo że pokazuje że ma 100hz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 Jak myslicie czy jest sens doplacac 200zl do Philipsa P109P40, czy wziac po prostu NEC FE991SB? Monit uzywany bedzie przez starszego do prostych programow do projektowania budowli. Kaski za duzo nie ma :D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 Jak myslicie czy jest sens doplacac 200zl do Philipsa P109P40, czy wziac po prostu NEC FE991SB? Monit uzywany bedzie przez starszego do prostych programow do projektowania budowli. Kaski za duzo nie ma :D. cos duza roznica w cenie :? kineskopy maja ta sama maske - szczelinowa - wiec chyba tylko wzgledy estetyczne moga przewazyc lub przywiazanie do danej marki :P ja tam biore NECa :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 To wezme NEC'a :D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sz@tynbury Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 Ten NEC ma słabe odświeżania jak na 19'. Cóż, wasze oczy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carno Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 ...ja tam biore NECaa dlaczego nie tego Philipsa 109P40 ??? - szerokość: 456 mm - wysokość: 469 mm - głębokość: 438 mm - maks. rozdzielczość 1920 x 1440 pikseli - maks. rozdzielczość przy 85 Hz : 1280 x 1024 pikseli dla porównania, NEC FE991 Super Bright - szerokość: 442 mm - wysokość: 449 mm - głębokość: 445 mm - maks. rozdzielczość: 1792 x 1344 pikseli - maks. rozdzielczość przy 85 Hz: 1280 x 1024 pikseli Samsung SyncMaster 959 NF - szerokość 468 mm - wysokość 458 mm - głębokość 493 mm - maks. rozdzielczość: 1920 x 1440 pikseli - maks. rozdzielczość przy 85 Hz: 1280 x 1024 pikseli zdecydowanie jestem za tym Philipsem po pierwsze ładnie się prezentuje, nie to co NEC :wink: jak widać lepsze osiągi jeśli chodzi o rozdzielczość i odświeżanie Benek możesz mi powiedzieć dlaczego akurat zdecydowałeś się na NECa :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 Ok. Juz prawie kupilem Philipsa 109P40, ale doszlismy ze starszym do wniosku ze te poziome paski (sa na 107P40, wiec na 109 chyba tez), bede mu utrudniac projektowanie (nie dal sobie uswiadomic, ze one prawie nie przeszkadzaja i mozna sie do nich przyzwyczaic). Powiedzcie czy NEC i Samsung tez takie maja? Jesli tak to poradzcie jakis dobry monit 19" bez takich bajerow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carno Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 ...Powiedzcie czy NEC i Samsung tez takie maja? Jesli tak to poradzcie jakis dobry monit 19" bez takich bajerow.oczywiście że mają bo to diamondtrony :wink: polecam tego co jest właśnie w tytule topiku czyli Philips 109B50, to nowość i jak by nie było przeszedł TCO 2003 :P http://www.kontrast.pl/ - tu na głównej stronie go właśnie zapowiadają luknij też na te linki: http://www.ab.pl/prasa/aktualnosci.php?id=1852 http://www.infopc.pl/index.php?id1=dodaj_k...arz&idNius=2177 http://www.computeruniverse.net/urlmapper2...ue&JScript=true pdf: http://www.techdata.it/vendors/prodotti/Ph...lips-109B50.pdf update: dla pozostałych, co sądzicie o tym monitorze http://www.tec-pro.home.pl/opis.php?ID=11&p=3 jest na trinitronie i za taką cene chyba godny uwagi :P 21 cali :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 Hmmm.... no wlasnie chyba 109B50..... niech ktos potwierdzi jeszcze to co mowi Carno, bo jak monit bedzie mial te paski to starszy sie troche zdenerwuje :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carno Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 nie ma pasków bo to kineskop z maską perforowaną, a tamte są z szczelinową :P update: bierz go i się nawet nie zastanawiaj, bo za tę cene to dobry monit :wink: przy okazji zdasz nam relacje bo chyba nikt jeszcze z nim nie miał do czynienia, pojawił się w lutym tego roku więc to nowość i dlatego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 Oki, monit zamowiony. Starszy uradowany ze nie musial wydawac wiecj kaski. Wrazenia zapodam w piatek, ale bierzcie pod uwage ze w temacie monitorkow biegly nie jestem :wink:. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 ...ja tam biore NECaa dlaczego nie tego Philipsa 109P40 ... Benek możesz mi powiedzieć dlaczego akurat zdecydowałeś się na NECa :?: sciagnij sobie ulotke lub manual do tego Philipsa i sprawdz rozdzielczosci zalecane przez producenta - od 1024x768 jest tez 85Hz jak u NEC'a :P dodatkowo radze sprawdzic zuzycie energii tych 3 monitorow :P 109P40 = 120W 959NF = 110W 991SB = 88W u mnie monitor czesto chodzi non stop wiec to tez jest wazne :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 - z tego co mi wiadomo zarowno kineskopy Trinitron jak i Diamondtron sa plaskie tak samo Flatron - ja osobisice od razu odrzucilem LG bo od nich bola mnie oczy - nie wiem czemu ale najszybciej sie mecze - a siedzialem przed roznymi modelami :? Diamondtrony maja wkladke korygujaca bo kineskopy nie sa idealnie plaskie... Tez o tym niewiedzalem....bylem przekonany ze tylko Trinitron I Diamondtron maja plaskie w zupelnosci... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 Diamondtrony maja wkladke korygujaca bo kineskopy nie sa idealnie plaskie... Tez o tym niewiedzalem....bylem przekonany ze tylko Trinitron I Diamondtron maja plaskie w zupelnosci... moze sie Tobie pomylil inny kineskop z NECa ClearFlat lub DynaFlat od Samsunga - bo te maja nadlewki szkla w rogach zeby byc pseudo plaskie podaj zrodlo swoich rewealcji - bo z tego co ja wiem to "obecnie" pordukowane kineskopy z maskami szczelinowymi (Trinitron i Diamondtron) i kratowymi (Flatron) sa plaskie - wiec to co piszesz to cos nowego :!: UPDATE juz znalazlem tego linka co podawal Conti i powiem szczerze ze troche dziwne :? ale i tak biore NECa bo LG nie wchodzi w rachube - nie lubie miec czerwonych oczu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 Heh widzisz tez sie zdziwilem :P, kupuj tego NEC'ka naprawde zajebista jakosc obrazu. Zreszta wiesz bo sprawdzales :> :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sz@tynbury Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 ...ja tam biore NECaa dlaczego nie tego Philipsa 109P40 ... Benek możesz mi powiedzieć dlaczego akurat zdecydowałeś się na NECa :?: sciagnij sobie ulotke lub manual do tego Philipsa i sprawdz rozdzielczosci zalecane przez producenta - od 1024x768 jest tez 85Hz jak u NEC'a :P dodatkowo radze sprawdzic zuzycie energii tych 3 monitorow :P 109P40 = 120W 959NF = 110W 991SB = 88W u mnie monitor czesto chodzi non stop wiec to tez jest wazne :P Philips zawsze podawał zaniżone wartości. To, że zalecane jest 85Hz w 1024x768 nic nie znaczy. Monitor ma odchylanie poziome 111Khz czyli spokojnie można zapodać nawet 140Hz w 1024x768 i 100Hz w 1280 x1024. Popytaj ludzi, którzy mają ten monitor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twix Opublikowano 1 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2004 Posiadam samsunga 959NF Na komputroniku jest pomyłka: - maks. rozdzielczość przy 85 Hz: 1280 x 1024 pikseli powinno być 1600 x 1200 pikseli Ze strony samsunga: Rozdz. max 1920x1440/73Hz, zalecana 1280x1024/85Hz lub 1600x1200/85Hz Ogólnie monitor mi się bardzo podoba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...