Skocz do zawartości
Rafalmag

wzrost temp przy 0,13um vs 0,18um ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem:

temperatura nowego CPU (0,13um) jest o 10*C wyzsza od temp starego procka (0,18um).

Wczesniej mialem procesor:

Athlon XP Palomino 0,18um ; 1,54 GHz ; L2=256 kb ; 1,75V ; max temp=90°C ; seria AGOIA ; 2002 rok ; 30 tydzień

A teraz go zmienilem na:

AMD Athlon XP 2000+

Athlon XP Thorton 0,13um ; 1,66 GHz ; L2=256kb kb ; 1,6 V ; max temp=90°C ; seria AQXDA ; 2003 rok ; 23 tydzień

Jednak podczas montazu, okazalo sie ze Copper Shim (=CS) nie pasuje - opiera sie na takim czyms (nie wiem jak to sie nazywa, w starym CPU to bylo pod spodem cpu, w tym jest na wierzchu :/ ). Poniewaz komputer chcialem miec jak najszybciej sprawny, zabralem sie za obcinanie CSa (oczywiście laserowo - przy użyciu kombinerek i brzeszczota). Możliwe, że przy tej czynności się trochę pogiął, ale po tym wyprostowałem go delikatnie młotkiem. Złożyłem wszystko i wlaczam kompute. W biosie temperatura 32*C :( , w windowsie po grzniu - 45*C. Stary porcesor mial w idle 27*C a max = 35*C. Wyjąłem CPU, połączyłem mostek L3 (ten od 512kb pamieci L2) i założyłem blok ponownie. Temperatura jest taka sama :( Boję się zakładać blok bez CSa, ale czy to on moze byc powodem ok. 10 stopniowego wzrostu temperatury?

Dodam, że mam chłodzenie wodne, a na chłodnicy 2x80mm wentylatory na 12V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co najciekawsze, czasem czujnik wariuje, tzn. 2 razy pokazal mi dziwne odczyty:

101*C i 54*C , ale to tylko 2 razy. Po czym proc powrocil do normalnej temp (46*C)

Przy wczesniejszym procku takich rzeczy nie mialem.

Dziwne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...