Skocz do zawartości
Vadeer

Czy taki schemat kontrolera obrotów jest poprawny?

Rekomendowane odpowiedzi

takie szybkie pytanie:

czy silikon akwarystyczny przewodzi prad? domyslam sie ze nie ale tak na wszelki wypadek bo nim przyklejam diodki

a i druga kwestia:

na necie znalazlem taki schemat

Dołączona grafika

podobny jak tamten ale juz z modulem T.

Dołączona grafika

no i tak patrze na ten pierwszy schemat i widze ze jest wejscie i wyjscie uziemienia. czy to wyjscie uziemienia jest wymagane? jesli tak to czy moge poprostu zatoczyc petle i powrocic do tego uziemienia wyjsciowaego z molexa?

moze jeszcze dzisiaj wrzuce pierwsze fotki mojego dziela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy silikon akwarystyczny przewodzi prad?

nie no co ty ;]

o i tak patrze na ten pierwszy schemat i widze ze jest wejscie i wyjscie uziemienia. czy to wyjscie uziemienia jest wymagane?

konkretnie to jest masa, "wyjscie" jest do polaczenia z masa wentylatorow podlaczonych do tego sterownika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ja glupi jestem.

a w zasadzie jestetm tak pochloniety robota ze glupoty gadam :wink:

w sumie to inaczej mam to zrobione bo mase podlaczylem do wentyli bezposrednio z molexa. i teraz nie wiem czy dobrze zrobilem (no ale z molexa i tak wychodzi kabelek na podzespoly ale bedzie sie konczyl powiedzmy na diodzie)

a i kolejne pytanie:

podobno uklad LM jest pod napieciem: czy moge dac jeden radiator na 2 uklady? (jeden moze byc wlaczony a drugi nie np)

co do zdjec to niestety beda ale w tygodniu bo aparat pozyczylem ale nie mam softu i kabelka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podobno uklad LM jest pod napieciem: czy moge dac jeden radiator na 2 uklady? (jeden moze byc wlaczony a drugi nie np)

zgadza sie, koncowka radiatora w kazdym z ukladow scalonych (w tym i przy lm317t) jest albo pod jakims napieciem albo polaczona na stale z masa, na jeden radiator mozna dac tyle ukladow ile ci sie podoba i o ile pozwalaja na to warunki pracy ukladow ale pod warunkiem ze beda odizolowane od radiatora podkladka mikowa i pasta termoprzewodzaca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

izolator wykonany z miki. ponadto nalezy rowniez pamietac ze srubki rowniez musza byc odizolowane. tez sa do tego odpowiednie uformowane plastikowe "koleczka". wszystko mozna kupic w sklepach z czesciami elektronicznymi (przynajmniej w wiekszosci).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi