grosikboss Opublikowano 3 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2004 Witam chciałem założyć nowy temat. Mianowicie bardzo dużo na forum można znaleźć o kartach graficznych ATI czy GeForca, ale niewiele jest konkretnych informacji o karcie graficznej SIS, czyli XABRE. Posiadam taki układ graficzny dokładnie Xabre 400. I chciałbym się podzielić moimi spostrzeżeniami z innymi, którzy chcą kupić karty z tym układem. Zachęcam również innych OCZYWIŚĆIE tylko osoby posiadające lub, które kiedyś testowały ten układ o wypowiadaniu się na forum. Nie chce tutaj opinii, że Xabre to syf. Proszę tylko o własne spostrzeżenia i rady dla nowych nabywców. Z góry dziękuje, więc zacznę moje spostrzeżenia. Komputer mam tak jak w podpisie (tymczasowo) czekam aż przyjdzie mi XP2200+ i radiatory na pamięć do grafy :) chcę pokręcić ja, aby chodziła jak XABRE 600. Nie będę tutaj robił testów tej karcie. Testy można poczytać na stronach www: http://www.frazpc.pl/artykuly_wyswietl/122-82 http://www.tomshardware.pl/graphic/20020730/index.html http://twojepc.pl/artykuly.php?id=sis_xabre_400 http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=121&...ctr_str_numer=1 Mam tą kartę dopiero od miesiąca, lecz musze powiedzieć, że od początku jestem nią miło zaskoczony. Przed ta kartą miałem Radka 7000 konstrukcja stara, ale TV-OUT wspaniały w 3dMarku2001se wyciągałem 952 na tym sprzęcie, co w podpisie. Chciałem zmienić tego Radka na coś, na czym mógłbym pograć, ale żeby TV-OUT był również dobry. Kolega miał R9100 i wybór padł na niego. Niestety fundusze są ograniczone i trzeba coś innego kupić. Przez przypadek dowiedziałem się o Xabre nawet o tym układzie nie słyszałem. I pomyślałem, co mi szkodzi spróbować. Dwa miesiące na Allegro przeglądałem ofertę aż wreszcie się trafił i bez zastanowienia wyrwałem go za 160zł a swoją kartę opyliłem za 112zł, :) więc jak by nie było się opłacało. Po instalacji pierwsze miłe zaskoczenie wentylator na rdzeniu BĄBA nie słyszalny po prostu pierwsza liga. U kolegi R9100 po rozruchu startuje jak odrzutowiec słychać go w całym pokoju dopiero po jakiś 5 minutach zaczyna zwalniać i jest tylko trochę męczący ;) Wracając do Xabre wmontowałem włączyłem stery zainstalowałem włączam 3dMarka2001se, aby sprawdzić jak tam sytuacja na froncie. A tu miłe zaskoczenie sprawdźcie sami http://service.futuremark.com/compare?2k1=7448868 Ja też byłem w szoku, ale nieważne cuda się zdarzają. Gry teraz mi hulają może nie na max detale, ale nie narzekam. Na razie nie miałem żadnego problemu z jakąś grom wszystkie chodzą. I jestem zadowolony. Za 160zł opłacało się i to bardzo. Poczekam na radiatory i podkręcę ja na X600 zobaczę w tedy jak SIS rozwinie skrzydła. Co do TV-OUT, bo na tym mi najbardziej zależało to musze pochwalić SIS kawał dobrej roboty. Jakoś porównywalna do Radka. GeForce to się może schować jego TV-OUT to dno a w XABRE wszystko działa i to jak. Po prostu bajera... Teraz czekam na opinie innych użytkowników. Czy będą również pozytywne jak moja. Ja tutaj nie chce porównywać kart graficznych, bo to mija się z celem każdy napisze, że R9800 jest lepszy i po co mi taki szmelc. Odpowiem tak mam szybkie łącze internetowe ściągam filmy ;) muzy... a od czasu do czasu zagram sobie w jakąś gierkę sieciowa Q3 lub Medal i to mi wystarcza. Czekam na opinie innych użytkowników tego mało znanego układu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astray Opublikowano 3 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2004 952 ? e kolego cos zes chyba popsul, to niemozliwe! jak mialem durona 700@750 i radka 9k to osiagal 4226 punktow, a 952 to chyba na jakiejs rivce tnt2 ;] i jeszcze apropo interesu ze sprzedaza radka, tu sie popisales ;) za 112 zl ?? no bez przesady... sorka ale musialem to powiedziec mimo ze nie mialem nigdy doczynienia z tym siskiem ale cos musiales namieszac z radkiem bo kosmiczne rzeczy mowisz ;) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Gargamel Opublikowano 3 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2004 niestety moja opinia bedzie miazdzaco negatywna :( karte mialem ponad rok ale jakies 2 mieisiace temu szczesliwie sie jej pozbylem dlaczego mowie xabrowi i sis nie : - oszukiwanie w sterach (na poczatku bylo brak mozliwosci wyboru jakosci obrazu) - ukryte optymalizacje w sterach ktore wykrywaja ze jest uruchomiony 3dmark (twoje 4500 to i tak slabo ja mialem okolo 7500) - bardzo slabe wsparcie (wiele nowych gier nie dziala albo trzeba czekac na pacze) - w momencie jak wstrzymano produkcje drivery do karty wychodza raz na 4 miesiace - nie jest to karta dla graczy !! Lista gier ktore nie chodza w ogole : Splinter Cell, Jedi Outcast Klopoty sa z nastepujacymi grami : NFS U, Delta Force B H D Do twojej linkowni dodaj adres http://www.xabregamers.cjb.net/ i zajrzyj na forum zobacz ile ludzie maja problemow z grami na tej karcie - zapomnij o podkrecaniu chyba ze chcesz osiagnac czestotliwosc o 15 czy 20 MHz wieksza zreszta zobacz na ww forum co ludzie osiagneli nie warto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grosikboss Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 952 ? e kolego cos zes chyba popsul, to niemozliwe! jak mialem durona 700@750 i radka 9k to osiagal 4226 punktow, a 952 to chyba na jakiejs rivce tnt2 ;] i jeszcze apropo interesu ze sprzedaza radka, tu sie popisales ;) za 112 zl ?? no bez przesady... sorka ale musialem to powiedziec mimo ze nie mialem nigdy doczynienia z tym siskiem ale cos musiales namieszac z radkiem bo kosmiczne rzeczy mowisz ;) pozdro Szkoda, że w tedy nie zapisałem tego wyniku sobie na necie. Ale to prawda przed Radkiem miałem jeszcze GeForca2 i wyciskałem na nim tylko 980 a na Radku trochę mniej. Wszystko na tym samym sprzęcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grosikboss Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 - zapomnij o podkrecaniu chyba ze chcesz osiagnac czestotliwosc o 15 czy 20 MHz wieksza zreszta zobacz na ww forum co ludzie osiagneli nie warto Jeśli chodzi o podkręcanie to na stronie IN4 jest podkręcona ta karta. Ja również swoją podkręciłem i chodziła bez bólu. Chce założyć radiatory i dobić do 600MHz pamięć i 275 rdzeń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Gargamel Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 proponuje zaczac uzywac opcji zmien zamiast tworzyc kolejnego posta, tak samo w cytowaniu warto by zacytowac tylko fragment wypowiedzi a nie jej calosc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grosikboss Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 Czy teraz jest dobrze :) ( dzięki za wskazówkę) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Gargamel Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 prawie :) ale szybko sie uczysz wiec nie bedzie klopotu chodzi o to zeby nie dawac dwoch postow jeden pod drugim ale tu juz sie mowi trudno nasteonym razem bedziesz pamietal :) kiedys byl przycisk usun a teraz tzreba modera zaprzegac do pracy jesli sie chce to naprawic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...