Skocz do zawartości
Wilbeer

Znowu o 1700+.......

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wiem ze zaraz powiecie ze to juz bylo i ze mam poszukac...... ale uwiezcie nie moglem znalesc posta z taka konfiguracja jak moja a jestem zielony i nie wiem czy jak jest cos innego (w konfiguracji) to sie kreci tak samo..........

Do rzeczy....... chodzi mi o to zeby podkrecic kompa ale nie tam jakos extremalnie tylko tak zeby normalnie stabilnie pracowal, nie mial za chwile sie usmazyc i po prostu zeby byl troche szybszy niz jest........

Moja konfiguracja:

- MSI KT4V

- T-Bred 1700+ (nie pamietam serii) 3 tydzien 2003r

- 512 DDR 333MHz - Samsung CL 2,5

- Wiatrak - standard za 50zl (CoolerMaster chyba)

- HIS Radeon 8500LE 128DDR (pamieci samsung)

- temperatura ok. 45 stopni

No i teraz prosze Was (osoby ktore maja taka konfiguracje albo podobna, albo nie maja ale wiedza jak....)o podanie wszystkich parametrow ktore trzeba zmienic zeby moj sprzet podkrecic..... Chodzi mi o wszystkie zmiany nawet te oczywiste (dla Was oczywiste)...... dla mnie niestety czarna magia........

Z gory dzieki......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

procek powinien bez problemu smigac na ustawieniach 12x166 = 2000 MHz (2400+). w tym celu musisz zmienic mnoznik na 12 (do 12.5 jest odblokowany) i przestawic fsb na 166 MHz. pamiesi najlepiej zostaw synchronicznie, czyli 333 DDR. jezeli na tych ustawieniach bedzie full stable, to go zostaw. mozesz go sprobowac poscic dalej. najczesciej mozna jeszcze z niego wycisnac 10x 200, ale na twojej plycie moze to byc trudne (brak oficjalnego wsparcia fsb 200 MHz i brak dzielnika PCI/FSB 1/6).

ja na drugim kompie na Asusie A7V8X mam wlasnie 12x166 i chodzi tak juz drugi rok. temp w stresie max 42 C.

wazne by twoj procek nie przekraczal 50 C przy duzym obciazeniu (np. gry), bo mozesz utracic stabilnosc systemu.

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie jak pisze przedmowca , cos mi jeszcze ta temperatura jest za wysoka , sprawdz organoleptycznie , czy jest te 45 , jak nie to poroponuje upgrate biosu , do wersji 1.9 co jeszcze jak dalej bedzie wysoka , to sciagnac radiator , sciagnac z niego te biala gume i zastosowac chocby najtanszego tetana na srebrze , powinno pomoc a pozniej krecic i krecic , jak cie te 12x166 nie zadowoli a boisz sie o dyski to tylko drut mod i jazda w gore o drut modzie jest przyklejony temat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje Wam bardzo za rady.........

Czy temperatura proca moze byc wyzsza z powodu zlego (za malo albo za duzo) nalozenia pasty ?? (robilem to pierwszy raz w zyciu - okolo rok temu i od tego czasu nie zagladalem)

Zrobie tak jak mowicie.... i napisze jak wyszlo......

Acha.... czesto sie slyszy o zmianie napiecia ?? Czy ja nie musze nic zmieniac ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak nieodpowiednie nałozenie pasty moze wplynac na temp proca!

jezeli proc dziala ci stabilnie po o/c to nie musisz zwiekszac napiecia , jak chcesz wyciagnac wiecej z proca to z reguły trza dac wieksze napiecie (oczywiscie nie zaduze) zreszta wszystko juz było uzyj szukajki ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi