Wilbeer Opublikowano 3 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2004 Witam Wiem ze zaraz powiecie ze to juz bylo i ze mam poszukac...... ale uwiezcie nie moglem znalesc posta z taka konfiguracja jak moja a jestem zielony i nie wiem czy jak jest cos innego (w konfiguracji) to sie kreci tak samo.......... Do rzeczy....... chodzi mi o to zeby podkrecic kompa ale nie tam jakos extremalnie tylko tak zeby normalnie stabilnie pracowal, nie mial za chwile sie usmazyc i po prostu zeby byl troche szybszy niz jest........ Moja konfiguracja: - MSI KT4V - T-Bred 1700+ (nie pamietam serii) 3 tydzien 2003r - 512 DDR 333MHz - Samsung CL 2,5 - Wiatrak - standard za 50zl (CoolerMaster chyba) - HIS Radeon 8500LE 128DDR (pamieci samsung) - temperatura ok. 45 stopni No i teraz prosze Was (osoby ktore maja taka konfiguracje albo podobna, albo nie maja ale wiedza jak....)o podanie wszystkich parametrow ktore trzeba zmienic zeby moj sprzet podkrecic..... Chodzi mi o wszystkie zmiany nawet te oczywiste (dla Was oczywiste)...... dla mnie niestety czarna magia........ Z gory dzieki...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek_del Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 procek powinien bez problemu smigac na ustawieniach 12x166 = 2000 MHz (2400+). w tym celu musisz zmienic mnoznik na 12 (do 12.5 jest odblokowany) i przestawic fsb na 166 MHz. pamiesi najlepiej zostaw synchronicznie, czyli 333 DDR. jezeli na tych ustawieniach bedzie full stable, to go zostaw. mozesz go sprobowac poscic dalej. najczesciej mozna jeszcze z niego wycisnac 10x 200, ale na twojej plycie moze to byc trudne (brak oficjalnego wsparcia fsb 200 MHz i brak dzielnika PCI/FSB 1/6). ja na drugim kompie na Asusie A7V8X mam wlasnie 12x166 i chodzi tak juz drugi rok. temp w stresie max 42 C. wazne by twoj procek nie przekraczal 50 C przy duzym obciazeniu (np. gry), bo mozesz utracic stabilnosc systemu. pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 dokladnie jak pisze przedmowca , cos mi jeszcze ta temperatura jest za wysoka , sprawdz organoleptycznie , czy jest te 45 , jak nie to poroponuje upgrate biosu , do wersji 1.9 co jeszcze jak dalej bedzie wysoka , to sciagnac radiator , sciagnac z niego te biala gume i zastosowac chocby najtanszego tetana na srebrze , powinno pomoc a pozniej krecic i krecic , jak cie te 12x166 nie zadowoli a boisz sie o dyski to tylko drut mod i jazda w gore o drut modzie jest przyklejony temat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilbeer Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 Dziekuje Wam bardzo za rady......... Czy temperatura proca moze byc wyzsza z powodu zlego (za malo albo za duzo) nalozenia pasty ?? (robilem to pierwszy raz w zyciu - okolo rok temu i od tego czasu nie zagladalem) Zrobie tak jak mowicie.... i napisze jak wyszlo...... Acha.... czesto sie slyszy o zmianie napiecia ?? Czy ja nie musze nic zmieniac ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 tak nieodpowiednie nałozenie pasty moze wplynac na temp proca! jezeli proc dziala ci stabilnie po o/c to nie musisz zwiekszac napiecia , jak chcesz wyciagnac wiecej z proca to z reguły trza dac wieksze napiecie (oczywiscie nie zaduze) zreszta wszystko juz było uzyj szukajki ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...