Skocz do zawartości
Mikuś

podlączenie wiatraczka

Rekomendowane odpowiedzi

cześć! mam problem :( chciałebym założyć na grafikę wentylatorek od zasilacza. problemem jednak to że jego kabelek ma końcówkę na 2 dziurki a na płycie mam tylko wejścia na 3 dziurki. czy są jakieś przejściówki? proszę o pomoc.

z góry dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie potrzeba zadnych przejsciowek a jedynie zmienic wtyczke z 2PIN na 3PIN - bierzesz z jakiegos starego wentylatora albo kupujesz nowa (WGE w przejsciu podziemnym kolo GUS pawilon 6 lub 7) za cale 50 groszy :P

te metalowe koncowki latwo sie wyciaga z wrtyczki - wystarczy docisnac w tych malutkich otworkach z boku wtyczki (byle nbie za mocno zeby nie wcisnac na stale tych wybrzuszen) - tylko przeczytaj w instrukcji plyty ktory kabel gdzie dac w tej 3PIN

czerwony (+12) na pewno po srodku a czarny (masa/GND) do ktorejs skrajnej

i po ptakach :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DeTe: napewno bym tak zrobił gdyby nie to że końcówka jest tak zbudowana że wsuwa się ją w gniazdo :(

benek: dzięki za pomoc! wprawdzie mało zrozumiałem co mówiłeś ale wiem już gdzie szukać. Przyjrzę się jeszcze raz dokładnie płycie jak wrócę do domciu i popytam znajomych. A mówią że nie jest dobrze mieszkać w Warszawie... Na WGE "mili" panowie napewno mi pomogą :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdzałem wczoraj płyte i ta wtyczka nie wyglada na taką żeby dało się ją wyjąć, może uda się znaleźć jakąś nakładkę :?

spotkałem dziś sąsiada który się zna na kompach i powiedział mi żebym coś obciął, coś zlutował, coś tam, coś tam i nic nie zrozumiałem :( moze pomogą mi w weekend na giełdzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja to prawdę mówiąc nie muszę mieć kontroli prędkości bo i tak teraz mimo iż mam pasującą końcówkę od innego wiatracka to i tak nie działa(kontrola) :o

sąsiad mi coś tam mówił że jak się zlutuje, potnie i przykręci to będzie działać :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

sąsiad mi coś tam mówił że jak się zlutuje, potnie i przykręci to będzie działać :D  :D

kurcze - to ja od poczatku pisze ze nic sie nie lutuje i nie tnie :?

a Ty dalej swoje :P

1. wez wtyczke 3 pinowa - jak od "normalnego" wentylatora - gdzie nabyc juz pisalem

2. wysun kable z koncowkami z tej wtyczki 2 pinowej

3. sprawdz w innym wentylatorze gdzie dac czarny kabelek - bo czerwony dajesz na srodek

4. wsun te metalowe koncowki (na zakonczeniach kabelkow) w nowa wtyczke

czy widzisz tu koniecznosc ciecia i lutowania - bo ja nie :P

jedynym potrzebnym narzedziem bedzie igla/szpilka/... = cos czym dopchniesz (w tych dziurkach z boku wtyczki) te wsuniete metalowe koncowki zeby dalo sie wyciagnac kabelki z wtyczki

:!:

jak bys kupowal ta wtyczke w pawilonie 6 na WGE to wez ze soba wentylator i blagaj na kolanach :P moze sie zlituja i Ci na miejscu od razu podmienia albo przynajmniej zademonstruja/poinstruuja co i jak

a to niecala minuta roboty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi