Skocz do zawartości
ent

dawniej mod chlodzenia, teraz ZGON mojego R8500?

Rekomendowane odpowiedzi

elo!

Mam malego zonka - wczoraj zmienialem chlodzenie na swoim Radku by Gigabyte. Na GPU - poszedl radiatorek z Duronka z wentylem 6x6, klejony na klej od Zalmana, a na memorki spore (4cm) handmade radiatorki z jakies coolera od AMD, klejone na Rosio-tasme i wlasnie odnosnie ramow mam dylemat: otoz na stockowym chlodzeniu karta biega 300/300. Po zmianie chlodzenia zaczely pojwiac sie artefakty w marku 01. Wyglada na to ze to wina ramow, bo 275/300 karta nie idzie, a 300/275 zalicza marka. Nie wiem czy to wina slabej przewodnosci tasmy termoprzewodzacej czy moze ja cos spie..... (zdolnosci manualnych to ja za grosz nie mam, caly mod wyszedl bardzo nieestetycznie). Pomozcie - rzuccie jakies sugestie, jak moge inaczej przymocowac tanio te radia na ramy (klej odpada)?

Na moim nedznym www macie zdjecie karty na stockowym coolingu.

pozdro

ent

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sciagnij to chldozenie z pamieci i sprawdz czy ono powoduje problemy... jezeli bez chlodzenia bedzie karta lepiej chodzic.. to tak jak pisal to poprzednik moze to byc jakies cos w nieodopwiednim miejscu ( zwarcie pewnie spaliloby karte ). PS: Masz na radiatory jakis nawiew ?? Bo wiesz... one po prostu moga gromadzic cieplo i sie przegrzewac..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam radiatorki na ramach i na gpu własnie na tą taśmę i nie narzekam co chyba widac w podpisie ;)

oczywiścei radka z gpu trzyma jeszcze kilka gumek tak na wszelki wypadek bo aż taki odważny nie jestem żeby ćwierćkilowy radiator trzymać tylko taśmą ;)

ale to dośc dziwne że po założeniu radiatorów masz gorsze osiągi.. ;/

a możesz dokładnie opisać te artefakty? możę coś więcej będzi sie dało wywnioskować?

to są jakieś kropki kolroowe ( bo wtedy to raczej ramy) czy może migają tekstury na czarno.. bo wtedy to raczej gpu.. konkretnie za mało prądu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec zerwalem juz te radiatorki, sprawdze zaraz czy karta pojdzie tak jak normalnie. Nie wiem czy widzieliscie zdjatka, ale karta miala na standardzie takie fajne chlodzonko, ktora przesmarowalem srebrna pasta Tytana i na tym krecilem.

http://www.ent86.piwko.pl/Zdjecia/8b.jpg

Karta zalicza marka na 300/275 przy wentylu na GPU na 5V bez zadnych radiatorkow na ramach. Te artefakty to wygladaja tak jak jakies linie wyrastajace z roznych obiektow - nie sa to przebarwienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uh, ludzie chyba sie nie dogadujemy......

Zdjecie przedstawia karte bez modow chlodzeniu - taka jak byla po wyjeciu z pudelka. Na takim zestawie chlodzacym karta szla bez artefaktow 300/600. Wczoraj zmienilem chlodzenie i zonk - karta nie chce isc 600 na ramach, niezaleznie od tego czy sa na niej radiatorki czy nie, z rdzeniem nie ma zadnych problemow, kreci sie tak jak poprzednio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc. z tego co widze to cos sie namieszało :D

jezeli dobrze kojarze to to jest gigabyte radeon 8500 MAYA :?:

jak tak to mam takiego w otoczeniu :D

on ma taki 1 duzy radiator na jednej i 2 stronie :?: :?: :?:

chyba chodzi o ta sama

musze powiedziec ze ta karta jest super( jezeli muwimy o tej samej) :D

bez problemów 320/315 idzie tylko trza podniesc napiecie na pamieciach (w tym gigabyte da sie to zrobic programem dołączonym do karty chyba Vtuner(był na płytce z demami chyba)

jest taki motyw ze fabrucznie jedna kosc nie przylega u mnie i ona sie własnie przy 285 juz wywalała

podgiołem radiator i idzie na 315 :D

co do pasty to do tej srebrnej nie mam "zaufania" :cry:

sprawdz czy nie mam zwarcia gdzies jak nie to załuz jeszcze normalne chłodzenie. powinno ruszyc 300/300.

sprawdz czy przylega dokładnie 8)

niezapomnij podniesc napiecie

pozdrowionka

P.S: co do tych artefaktów to na 100% ina pamieci. znam dobrze ten efekt 8)

zwłaszza na tych karuzelach ze smokami :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ladne te wyniki, nawet nie wiedzialem ze tym softem od karty mozna napiecie podnosic :D. Tez mi wyglada to tak jakbym spartolil mocowanie radiatorka do jednej z kostek, narazie mam 306/275 stailne, jutro wieczorkiem jeszcze powalcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to sie pobaw :D

mam gdzies nawet nowszą wersję tego tweakera bo myslałem ze mi ryszy ale niestety :( :( :(

Jak cos to ci podesle.

Co do pasty to tylko Silikonowa H. nawet srebrna jest gorsza. na tej nawet mosfety robiłem :D

pozdrowionka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qrde, zalozylem jeszcze raz te radiaty na memy i dalej nie chca biegac na 300 :/, dziwne bo sa nawet gdy sa zimne to karta ma zwisy, do tego nawet swiezo po restarcie , przy pierwszym przejsciu marka wysypuje sie :?, jakos juz nie mam pomyslow :(.

EDIT; Sprawdzalem na 306/275 - po 2 godzinkach testowania radiatorki na ramach sa ledwo letnie - juz nie mam pomyslo :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to może one nie dociskają za dobrze..

ramy sie jednak troche grzeją więc radiotorki tęeż sie nagrzac powinny..

ja mam przyklejone na taśme od Rosia i praktycznie od razu po zapiszczeniu marka robią sie ciepłe jak wyłącze wiatraka..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki karta przetarta denaturatem :D, radiatorki przyklejone na klej Zalmana - nic to nie daje nie moge przeskoczyc bariery 285 na ramach. Watpie, zeby to byla wina chlodzenia, bo nawet z wentylem 8x8 nad karta nie chce isc wyzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Huh, walcze i walcze i nic.... wiecej niz 285 na memach nie chce isc :/. Pobawilem sie Vtunere, troche, ale nic nie daje, zainteresowaly mnie tylko pomiary temperatur i napiec ma karcie, ktore ten soft pokazuje - czy ktos z takim samym Radkiem moglby mi powiedziec jak u niego wskazywane sa napiecia i tempy przez ten program?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej chwilie mam na grafie nie kręconej:

temperatury:

core - 45*C

memory - 43*C

napięcia:

Vcore 1.72v

VCC18 - 1.89v

VDDR 2.61v

Buda otwarta ;]

No i chłodzenie to standardowe od Gigabyte'a (wiatraczek na Turbo)

Hmmm.... To ja mialem chyba jeszcze lepsze.

core - 40 w idle przy 309

memory w idle - 35 przy 285

Napiecia sa bardzo zblizone do moich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po co ty chlodzenie zmieniasz :P ja mam tego samego gigabyte'a i o ile rdzen mi slabo myka ( 280 :| ) prawdpodobnie wypukle kedziorki to pamieci biegaja na 300 ( 299 ;) )... jak niby podniesc napiecie V tunerem ? : niech mnie ktos oswieci ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po co ty chlodzenie zmieniasz :P ja mam tego samego gigabyte'a i o ile rdzen mi slabo myka ( 280 :| ) prawdpodobnie wypukle kedziorki to pamieci biegaja na 300 ( 299 ;) )... jak niby podniesc napiecie V tunerem ? : niech mnie ktos oswieci ?

Napiecia podnies nie mozna.

A tak BTW czlowieku jak masz pisac takie glupoty to lepiej.....

Po co moglem zmieniac chlodzenie? Hmmm...... Pewnie zeby wiecej wyciagnac z grafy, proste nie? Pisze ze karta moja chodzila stable na 300/300, a po modzie rdzen myka 308, a ramy nie chca przeskoczyc 285 (i to jest moj problem), czy tak trudno to zrozumiec?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czlowieku nie odbieraj kazdego textu jako atak na ziemie... to bylo pisane z przymruzeniem oka co widac chocby po emotce. Wedlug mnie karta ma b.dobre chclodzenie pamieci ... i waztpie zebys duzo wiecfej niz 300 wogole wyciagnal;) no ale coz.. kto wie

zycze powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czlowieku nie odbieraj kazdego textu jako atak na ziemie... to bylo pisane z przymruzeniem oka co widac chocby po emotce. Wedlug mnie karta ma b.dobre chclodzenie pamieci ... i waztpie zebys duzo wiecfej niz 300 wogole wyciagnal;) no ale coz.. kto wie

zycze powodzenia

ok, sry......

wiesz chcialem zmienic chlodzenie GPU, a zrobic to i zostawic standard na ramach to troche trudne :wink:, wiec na ramy rzucilem takie 4cm radiatorki, ktore na pewno sa lepsze niz standard, ale jakos pomoc nie moga.......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój 8500 działał na 315/315 ale cholernie się grzał. Przykleiłem nowe radiatory na pamięci, radiator z tyłu na gpu na to wszystko wiały dodatkowe wiatraki. Zastanawiałem się na zwiekszeniem napięcia na karcie jednak w ostateczności sprzedałem i kupiłem nowego radka. 8500 jaki miałem był od herca z pamięciami 3.3 ns jednak wydaje mi się, że napięcie na pamieciach było trochę zanizone teraz na gorszych pamięciach (3.6 ns) osiagam prawie to samo bez żadnago dodatkowego chłodzenia.

Wracając do mojego starego radka to kiedyś ustawiłem mu zegary po 357 i włączyłem 3dmarka01. Test przeszedł cały, oczywiście pełno artefaktów i wynik był trochę mniejszy niż przy wcześniejszych ustawieniach. Ale się nie zawiesiło. Teraz zamierzam trochę poeksperymentować z obecną kartą ale to inna historia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wedlug mnie poprostu podczas pierwszej proby zakladania radiatorków troche usmarzyles pamieci. Mialem taki patent jak zostawilem 3Dmarka odpalonego na ti4200 ktorego wczesniej jakos extremalnie podkrecilem. Teraz karta dziala ale musi chodzic na znacznie obnizonym zegarze. Gadalem na ten temat z kolesiem i powiedzial mi ze poprostu pod wplywem temperatury zmienila sie struktura krzemu czy innego gowna w kosciach i dlatego nie dziala. Moze tobie stalo sie to samo

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi