Skocz do zawartości
ent

dawniej mod chlodzenia, teraz ZGON mojego R8500?

Rekomendowane odpowiedzi

Dziwne jesli najpierw przyklejales na rosowa tasne i wyskoczylu arty to raczej to nie jest wina spiecia . Ja jak zawsze mialem spiecia to karta po prostu nie wstawalal i tyle . Moze zle zalorzyles chlodzenie na samym gpu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ent mojim zdaniem nie mam sensu zmieniac firmowego chłodzenia w Gigabyte bo jest ono bardzo dobre najwyzej tak jak pisał Lklocek w niektórych wersjach nie przylega radiator do pamieci i trzeba go przygiac i wszystko smiga mozesz jeszce drugi radiator na pamieci dac zawsze to troszku przychłodzi.W tych Gigabyte jest jeden bład mianowice na tranzystorkach juz mi troszku daszek wypukliło niektórym juz sie wylaly nawet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ent mojim zdaniem nie mam sensu zmieniac firmowego chłodzenia w Gigabyte bo jest ono bardzo dobre najwyzej tak jak pisał Lklocek w niektórych wersjach nie przylega radiator do pamieci i trzeba go przygiac  i wszystko smiga mozesz jeszce drugi radiator na pamieci dac zawsze to troszku przychłodzi.W tych Gigabyte jest jeden bład mianowice na tranzystorkach juz mi troszku daszek wypukliło niektórym juz sie wylaly nawet.

Wiesz u mnie zmiana chlodzenia dala 10 MHz na rdzeniu, a dla mnie jest to juz warte zmiany :D, do standardu juz raczej nie wroce bo musialbym zrywac z calej karty radiatorki przyczepione na klej, a to mi sie nie usmiecha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze lecialem na def napieciu na AGP, a jak zaczely mi sie te problemy to zaczalem je podbijac, ale nic to nie dawalo.

UPDATE: Dzisiaj troche pogralem i wygalda na to ze karta sypie lekko przy 285 :(, sprobuje 280 zaraz........ naprawde juz nie wiem co moze jej byc...

UPDATE 2: qrde przy 306 na rdzeniu zaliczylem zwieche w Prince of Persia....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz juz jest nie ciekawie.

Wczoraj wyjmowalem mobo i odkleil sie radiatorek z ramu 8O, a przyklejony byl na klej od Zalmana, wszystko looz, ale klade karte na stole i odpadly jeszcze 4 8O. No to mowie lipa, odkleilem jeszcze pozostale 3 i mysle spoko, zobacze jak chodzi bez nich. A tu zonk - nawet przy 250 mam arty 8O - takie troche dziwne np. nie mam ikonek od programow pod Windowsami - fotka, 3DMark to juz zupelnie parodia, niezaleznie od taktowania, chlodzenie karta ma raczej dobre (w tej chwili komp zlozony na kartonie, na GPU radiat z proca + wentyl 6x6 na 5V, ramy gole, ale nakleje radiaty na rosiotasme). Czyzby karta to zgon? Bo jak tak to bedzie wyjatkowo zle.... Pomozcie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skad wziales te tapete ??

Qrde, czlowiek ma tu powazny problem.... juz mysli skad pieniadze na nowa grafe dostac, a Ci tu gole baby w glowie? :wink: To juz skorzystam z okazji i dopowiem ze nawet podczas postu zaczely sie pojawiac jakies pasy w windzie masakra byla niezla, a teraz wrzucilem GF2MX400 z kompa starszego i na razie 0 problemow.

Tapeta: http://www.skins.be/models/26-Aria%20Giova...wallpapers.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://members.lycos.co.uk/entfrompl/zgon.jpg << mysle ze ten screen duzo wyjasni. Tak teraz dziala moj 8500 :(, szkoda bo byla to zajefajna karta.... dzis od rana cos odwalala, stopniowo coraz wiecej artow, az w koncu.... macie jeszcze jakies sugestie? Bo jak nie to karta do zamrazalnika, zdejmuje radiat i na gware, a nuz sie uda? GB daje 3 latka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to jak masz gwarancje to jasne ze oddawaj

Z ta gwara to nic takiego pewnego, po pierwsze nie mam za bardzo dowodu zakupu, a po drugie nie moga poznac w serwisie, co przechodzila ta karta bo bedzie lipa. Czym najlepiej usunac resztki kleju z karty. Bede musial zdecydowac sie na zamrazanie karty w celu oderwania radiatora z GPU :(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Resztki kleju ( jezeli to termopox ) najlepiej usunac przy pomocy suszarki... rozgrzewasz ten klej... i potem patyczkiem drewnianym usuwasz... Przydalaby sie tez jakis spiryt or sth ... Poradzisz sobie.. Ja raz mialem calego epoxa uwalonego z kleju... wyczyscilem odkurzylem itd itp i mi przyjeli :) bedzie dobrze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D Niech moc bedzie ze mna! :D

Jeszcze jedno co zauwazylem:

na 275/275 - tak to wyglada

na 220/220 - tak

troche zastanawiajace, moze jeszcze przed serwisem sprawdze u kogos ta grafe...

Spyker mozesz powiedziec jak wygladaja te filtry? :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 220/220 - tak

Wiesz z czym mi sie to kojarzy ? Z timingami na karcie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 220/220 - tak

Wiesz z czym mi sie to kojarzy ? Z timingami na karcie ...
Biosu nie ruszalem - caly czas jest oryginalny Gigabyte'a. Moze sprobowac wrzucic spowrotem radiatorki na karte?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wrzucaj wrzucaj.. nic nie tracisz ...

nie wiem... moze to lamerskie twierdzenie ... ale mogloby byc cos takiego ze ... jak masz 275 to napiecie dostarczane karcie jest wykorzystywane w 9X% przez co jest malo art. a przy 220 jest za duze napiecie... przez co cos tam sie przegrzewa ? ... sam nie wiem.... to tylko takie moje gdybanie...

Wrzucaj te radiatory.. i daj info jak jest ...

co fo filtrow ... spyker (banan) : 8O chyba nie mowimy o tym samym... poszukaj o wycinaniu filtrow.. to sa takie male kosteczki a nie jakies beczki ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, pozniej sprobuje z radiatorami jeszcze, a jak nie pojdzie to juz chyba tylko serwis pozostaje. Sprawdze jeszcze antywirem. Siedze teraz na 275/275 i powiem wam ze w Windowsach nie widze zadnych artefaktow , tylko ze po prostu brakuje ikonek - tak jak na zdjeciu wyzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem cos podobengo po zalozeniu radiatorkow na radeona, znikajaca ikonki, krzaki itd. Byly zalozone na klej + pasta po srodku. Po ich zdjeciu nadal mialem buble. Wyczyscilem wszystko ladnie zmywaczem, a tu zonk - nadal krzaki ;/. Mysle sobie co jest, pamiec pada czy jak. Przyszedl mi pewien pomysl do glowy. Wzialem radka i poszedlem z nim pod lupe, i co sie okazalo? Pasta dostala sie pod ram i robila zwarcie. Po usunieciu pasty przy pomocy szczoteczki do zebow siostry :wink: i ludwika(takiego plynu), problem zniknal. Teraz zero znikajacych ikonek i pasow na ekranie :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem cos podobengo po zalozeniu radiatorkow na radeona, znikajaca ikonki, krzaki itd. Byly zalozone na klej + pasta po srodku. Po ich zdjeciu nadal mialem buble. Wyczyscilem wszystko ladnie zmywaczem, a tu zonk - nadal krzaki ;/. Mysle sobie co jest, pamiec pada czy jak. Przyszedl mi pewien pomysl do glowy. Wzialem radka i poszedlem z nim pod lupe, i co sie okazalo? Pasta dostala sie pod ram i robila zwarcie. Po usunieciu pasty przy pomocy szczoteczki do zebow siostry  :wink:  i ludwika(takiego plynu), problem zniknal. Teraz zero znikajacych ikonek i pasow na ekranie :).

Duzo tego Ludwika? Bo cos mi sie wydaje ze u mnie moglo byc podobnie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem cos podobengo po zalozeniu radiatorkow na radeona, znikajaca ikonki, krzaki itd. Byly zalozone na klej + pasta po srodku. Po ich zdjeciu nadal mialem buble. Wyczyscilem wszystko ladnie zmywaczem, a tu zonk - nadal krzaki ;/. Mysle sobie co jest, pamiec pada czy jak. Przyszedl mi pewien pomysl do glowy. Wzialem radka i poszedlem z nim pod lupe, i co sie okazalo? Pasta dostala sie pod ram i robila zwarcie. Po usunieciu pasty przy pomocy szczoteczki do zebow siostry  :wink:  i ludwika(takiego plynu), problem zniknal. Teraz zero znikajacych ikonek i pasow na ekranie :).

Duzo tego Ludwika? Bo cos mi sie wydaje ze u mnie moglo byc podobnie....
nie boj sie.. tylko jak bedziesz myl to najpierw wylacz grafe i wyciagnij z kompa :P ...

ps. czysc zeby bylo czyste :) potem suszara i bedzie git :] ...

Kurka.. tez mialem kiedys takiego problema z gf 256... i tez mi pomoglo... tobie tez powinno :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wrzucaj wrzucaj.. nic nie tracisz ...

nie wiem... moze to lamerskie twierdzenie ... ale mogloby byc cos takiego ze ... jak masz 275 to napiecie dostarczane karcie jest wykorzystywane w 9X% przez co jest malo art. a przy 220 jest za duze napiecie... przez co cos tam sie przegrzewa ? ... sam nie wiem.... to tylko takie moje gdybanie...  

Wrzucaj te radiatory.. i daj info jak jest ...

co fo filtrow ... spyker (banan) :  8O  chyba nie mowimy o tym samym... poszukaj o wycinaniu filtrow.. to sa takie male kosteczki a nie jakies beczki ...

to twierdzenie jest rzeczywiscie lamerskie a co do fitrow to te kosteczki i te beczki to jest ten sam podzespol zwany kondensatorem tylko maja rozna pojamnosc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi