Skocz do zawartości
kuebk

TT Volcano 9 i problem z puszczeniem Cel 633@950 (SL4PA,cC0)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam pewien problem a więc ostatnio kupiłem sobie TT Volcano 9 z myślą o podkręcaniu mego procka. No ale jest problem bo gdy puszcze cooler na max (4500 obr.) i gdy go podkręce na 950 to jest lux wszystko w 2D, Sandra, SETI, pakowanie WinRAR`em - wszystko bez problemu. Dopiero w 3D zaczynają się problemy. Zwisy po około 30 sekundach. Na procku jest napięcie 1.95 (maxymalne dla tej płyty) i FSB 100 wyszstkie dzielniki są dobrze ustawione. Proc ma max temp w stresie (po pół godziny wygrzewania w seti) jest na procku 32*C. Po obniżeniu temperatury otoczenia to temp procka w stresie potrafi spaść do 28*C. Ale i tak dalej są zwisy w 3D. Na procku jest srebrna pasta Titana a cooler jest dobrze zapięty. Niewiem czym to jest spowodowane. Myślałem nad zmianą proca może jakaś do [gluteus maximus] seria ale w końcu to SL4PA i cC0 to powinna iść bankowo na 950. Doradźcie co teraz zrobić. Może peltier albo zmiana proca. Aha jak patrzałem na www.overclockers.com to wszystkie procki są z Malezji a ja mam z Kostaryki. Może te się gożej kręcą??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No porzyczyłem od kumpla zasilacz Codegen 300W i karte graficzną ProLink GeForce MX 32MB SDRAM. Oraz porzyczyłem Q3A. No quake chodzi lux bez zwisów, ale jak włączam np NFS HP2 to zaraz mi wywala do windowsa. I potem są problemy a proc ma max 32*C. I nie mam pojęcia czemu tak jest :( Teraz pare screnów:

Dołączona grafika

A tu napięcia na tym Codegenie

Dołączona grafika

Napiszcie co można jeszcze sprawdzić. Skoro Q3A jest stabilny jak gram i moge w niego grać nawet z 5 godzin bez zwisów. Ale jak włącze NfS HP2 to nie pochodzi z 5 minut wogóle.

Wieczorem bede sprawdzał tego proca z jakimś mobo Procompa na i815. Więc może to pomoże. No i denerwuje mnie to napięcie 1,95 żeby pracował stabilnie wogóle. Dodam że ten ABIT był po wymianie kondensatorów. A 10 na 12 było zwalonych więc wymieniłem tylko te 11 ostatnio mi kumpel powiedział że się wymienia wszystie czyli w Moim wypadku 12. Czy to prawda?? Napiszcie co tu może być zwalone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi