Skocz do zawartości
2002JSQ

Maly problem z amplitunerem

Rekomendowane odpowiedzi

Mam amplituner Technics SA-GX390.

Do jego wejscia CD mam podlaczony odtwarzacz CD.

Do jego wejscia VCR1 mam podlaczony komputer.

Wszystko pieknie smiga.

Teraz do jego wejscia VCR2 chcialem podlaczyc TV. Jako ze telewizorek jest mono, uzylem jego gniazda sluchawkowego. Wetknalem przejsciowke z duzego Jacka na malego a tam kabel, ktory podlaczylem wlasnie do gniazda VCR2 wzmacniacza.

Okazalo sie ze na kanale VCR2 slychac w kolumnach burczenie, cos jakby sprzezenie. Slychac normalnie TV, lecz towarzyszacy mu dzwiek dyskfalifikuje sluchanie.

Oczywiscie podlaczony TV nie wplywa na odbior CD i komputera, jedynie komputer na TV. Po odlaczeniu komputera wszysko jest OK. WIEC ALBO KOMPUTER ALBO TV. Robilem tez inne kombinacje podlaczen, lecza nadal odbior TV jest zaklocany przez komputer.

CO MOZNA W TYM PRZYPADKU ZROBIC?

Zastosowane kable:

2Chinch-2Chinch (CD)

2Chinch-Jack (VCR1)

2Chinch-Jack (VCR2)

Wszystkie sa firmowe i wykonanie ich wyglada na solidne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problemem jest powstała pętla uziemienia, jedno uziemienie masz przez bolec gniazda zasilającego kompa, a drugie przez kabel anteny TV (a także anteny radiowej podłaczonej do amplitunera). Można rozwiązać to podłączając kompa do gniazdka bez uziemienia (bez bolca) albo (lepsze rozwiązanie) zastosować seperator na kabel anteny TV. Separator taki (rozdzielający masy w kablu i w gniazdku antenowym TV) można kupić w sklepach RTV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie korzystam z tunera, wiec antene mam odlaczona.

Zrobilem cos takiego: odlaczylem kablowke od TV i przelaczylem go w tryb Video (AV). W kolumnach dalej slychac ten dzwiek. Moze jest troche ciszej ale nie koniecznie.

Nie wiem czy dobrze cie zrozumialem, ale w tym momencie nie powinno byc juz chyba tego efektu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi