2002JSQ Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 Mam amplituner Technics SA-GX390. Do jego wejscia CD mam podlaczony odtwarzacz CD. Do jego wejscia VCR1 mam podlaczony komputer. Wszystko pieknie smiga. Teraz do jego wejscia VCR2 chcialem podlaczyc TV. Jako ze telewizorek jest mono, uzylem jego gniazda sluchawkowego. Wetknalem przejsciowke z duzego Jacka na malego a tam kabel, ktory podlaczylem wlasnie do gniazda VCR2 wzmacniacza. Okazalo sie ze na kanale VCR2 slychac w kolumnach burczenie, cos jakby sprzezenie. Slychac normalnie TV, lecz towarzyszacy mu dzwiek dyskfalifikuje sluchanie. Oczywiscie podlaczony TV nie wplywa na odbior CD i komputera, jedynie komputer na TV. Po odlaczeniu komputera wszysko jest OK. WIEC ALBO KOMPUTER ALBO TV. Robilem tez inne kombinacje podlaczen, lecza nadal odbior TV jest zaklocany przez komputer. CO MOZNA W TYM PRZYPADKU ZROBIC? Zastosowane kable: 2Chinch-2Chinch (CD) 2Chinch-Jack (VCR1) 2Chinch-Jack (VCR2) Wszystkie sa firmowe i wykonanie ich wyglada na solidne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 Problemem jest powstała pętla uziemienia, jedno uziemienie masz przez bolec gniazda zasilającego kompa, a drugie przez kabel anteny TV (a także anteny radiowej podłaczonej do amplitunera). Można rozwiązać to podłączając kompa do gniazdka bez uziemienia (bez bolca) albo (lepsze rozwiązanie) zastosować seperator na kabel anteny TV. Separator taki (rozdzielający masy w kablu i w gniazdku antenowym TV) można kupić w sklepach RTV. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 Nie korzystam z tunera, wiec antene mam odlaczona. Zrobilem cos takiego: odlaczylem kablowke od TV i przelaczylem go w tryb Video (AV). W kolumnach dalej slychac ten dzwiek. Moze jest troche ciszej ale nie koniecznie. Nie wiem czy dobrze cie zrozumialem, ale w tym momencie nie powinno byc juz chyba tego efektu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...