Skocz do zawartości
SkAtaN

Nowa polska chłodnica do WC

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiscie shroud zmniejsza nam air flow i tym samym powoduje spadek wydajnosci .

Wedlug mnie shroud zwiekszy ogolna wydajnosc. Jesli cos chrzanie to mnie popraw.

Raz chrzanisz raz nie... :wink:

To w koncu czym mniejsze ciśnienie tym wiekszy przepływ? Bo sie pogubiłem.

jesli rozpatrujesz przeplyw strugi przez uklad i zakladajac ten sam wiatrak i rozne cisnienia na wlocie chlodnicy >>tak im mniejsze cisnienie na shroudzie tym wiekszy przeplyw.

Ale jesli brac pod uwage tylko wentylatory (o takiej samej konstrukcji= przebieg charakterystyki) to ten ktory daje wyzsze cisnienie ma tez wieksze przeplywy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

finalcell - gdyby byla to glupota , nikt by sobie tym glowy nie zawracal.

:arrow: HWLabs (seria Black ICE)

:arrow: 3/4 miedzianych nagrzewnic (na polskim rynku)

Stosunkowo oszczędny , a za razem efektywny sposób zabezpieczenia miedzi przed utlenianiem.

Pytanie za 200 pkt.

Dlaczego nagrzewnice miedzianą wypolerowaną na lustro nalezy zabezpieczyc lakierem bezbarwnym ?

To zabawne , ze wiekszosc nagrzewnic regenerowanych z mysla o WC wyglada (z zewnatrz) lepiej niz nowki :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maluje sie je dla wygladu (pomalowane latwiej jest sprzedac). Niestety farba odbija sie negatywnie na wydajnosci, dlatego wiekszosc miedzianych nagrzewnic nie ma zadnej powloki.

Ja w swojej malowalem tylko tanki i skrajne, puste plaskowniki. W ten sposob wyglada to w miare dobrze i nie traci nic z efektywnosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A no malowanie do poprawy estetyki, i można na siłe powiedzieć ochrona przed utlenianiem miedzi. Warstwa farby na finach to to samo co warstwa cyny czy czego tam na kadecie. Malowanie finów to jakieś 0,5 cm z kazdej strony wieć zaledwie 1/7 finów jest pomalowanych. Na wydajność napewno nie wpłynie w widoczny sposób, powiedzmy 0,2 C na procku. finalcell nie mów że DD jest głupi :wink:

Dołączona grafika

Pozdrofka panie Wawelski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Lukas20 proszę słynna na całym świecie, uznana przez wszystkich overclockerów BIG MOMMA. (opel corsa, kadet)

Z NIEPOTRZEBNYM "IZOLATOREM" W POSTACI CYNY CZY CYNKU LUB INNEGO PASKUCTWA NA FINACH.

Ta warstwa wcale nie jest taka mała. Miałem w domu z 4 kadety i to jest rzędu 0,2 mm. Pełni funkcję ochronną, nie łaczenie gdyż z każdej strony to jakieś 1 cm a nie jest rownomiernie rozlana w środku.

Dołączona grafika

Na tym zdjęciu idealnie widać na jaką głebokość.

Kolejnym przykładem są także chłodnice od DD, ktore sa pomalowane i nikt nie skarży sie na ich wydajność wręcz przeciwnie są chwalone, tylko cena jest zwalająca z nóg.

finalcell spróbuj wyszlifować finy w fiacie, polonezie, kadecie itp. Tutaj w gre wchodzi tylko czyszczenie chemiczne, szlifowanie finów w widoczny sposób nie poprawi wdyajności gdyż i tak miedz ma to do siebie że sie utlenia, nawet na powietrzu.

Po co finy czyścić w nowych chłodnicach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w polonezie,starze szlifuje prawie na całej długości fin wystarczy odpowiedni sprzęt w kadetcie jest to nie możliwe mechanicznie ale nie rozumiem producentów np. ta nagrzewnica itu... nie wiem jak sie pisze jest cała pomalowana i on pisze że to zrobił producent to troche dziwne bo ona będzie zamknięta w szczelnej obudowie pod maską i bedzie pracowała w strasznych warunkach tam wygląd nie jest potrzebny bo nikt tego nie widzia najwyrzej 2 razy przy wkładaniu i jak bedzie ciekła. Po roku farba da sie we znaki bo w niej bedzie syfu kupa i bedzie słabo grzała a farba to jeszcze zpotęguje więc dziwi mnie to

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maluje sie je dla wygladu (pomalowane latwiej jest sprzedac). ....

:roll: a wiesz , ze nie ?

Prawie wszystkie moje pozytywy z allegro pochodza wlasnie z aukcji na ktorych sprzedawalem nagrzewnice.

:arrow: Odbiorcow najczesciej nie obchodzi zlozonosc konstrukcji (tylko jej popularnosc i nawet minimalna 'lepsiejszosc') drogozedna role odgrywa nawet jej staz z poprzedniego wcielenia.

:arrow: Wypolerowana na lusterko miedz i blyszczace(znaczy sie swiecace) finy. :P

:arrow: Licytacje niemalowanych - lusterkowych nagrzewnic osiagaly ponad dwukrotna cene w porownaniu z malowanymi nagrzewnicami 'konkurencji'.

W koncu po co malujesz szrotowa nagrzewnice ? Po to aby ukryc to , czego nie potrafiles doczyscic :/ Albo nie chcialo sie tobie. Taka jest zasada i taka kazdy sie kieruje.

Cyna na koncach plaskownikow i lameli tak czy siak musi byc i nie ma na to zadnej rady. IMHO bez sensu jest jeszcze dawac kolejny izolator na rdzen.

Hemm... a sprawdzales , co jest na krawedziach finow ?

Bo to nie jest cyna -(wnagrzewnicach niemalowanych).

:arrow: W malowanych nie ma na zeberkach nic procz farby :-)

:arrow: Laczenie zbiornikow z plaskownikami i plaskownikow z finami to zupelnie inna historia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

finalcell tyle miales nagrzewnic i nie widziałeś, że nowe sa malowane? Nowe nie muszą być szlifowane przed pomalowaniem bo są:wink:

:arrow: bez syfu

:arrow: odtłuszczone (chemicznie) albo wogule nie muszą być odtłuszczane

Są rzeczy które wpływają w znaczącym stopni na wydajność chłodnicy(powierzchnia) i takie, które wpływają niezauważalnie (malowanie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są rzeczy które wpływają w znaczącym stopni na wydajność chłodnicy(powierzchnia) i takie, które wpływają niezauważalnie (malowanie).

jesli moge sie wtracic, to uwazam, ze malowanie wplywa na wydajnosc rownie niezauwazalnie, co wybor pasty termoprzewodzacej.

w tym przypadku jest to kompromis miedzy bezobslugowoscia nagrzewnicy (bo nie trzeba z niej usuwac patyny) a jej wydajnoscia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejnym przykładem są także chłodnice od DD, ktore sa pomalowane i  nikt nie skarży sie na ich wydajność wręcz przeciwnie są chwalone, tylko cena jest zwalająca z nóg.

Jezu, to nie DangerDen robi te chłodnice a HardwareLabs :arrow:

http://www.hwlabs.com/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SkAtaN > gdzie ty masz izolator na finach od nagrzewnicy jak niepotrzebny izlolator???

Cyna na samych koncach MUSI BYC, bo przeciez ona lutuje plaskniki ze soba! Bez sensu jest natomiast cynowanie calego rdzenia i to bylaby niepotrzebna izolacja.

Ituriel > pewnie zalezy jak ktos jest doswiadczony w WC. Jesli ktos sie na tym zna to kupi nagrzewnice co do ktorej jest pewny, ze jest wydajna. Jesli ktos jest rookie to spoodba mu sie ladny, pomalowany towar.

A co to jest na koncach lameli i plaskownikow jak nie cyna?

Skatan zaposal dobre zdjecie (te z boku) na ktorych widac jak sa laczone plaskowniki i lamele.

EZ_lo> wybor pasty nie ma znaczenia???

Niestey nie wiem w jakim stopniu malowanie wplywa na wydajnosc, bo jeszcze nie widzialem tego typu testu. Jednego mozemy byc pewni - na pewno jest to zwiazek negatywny, ale byc moze roznice nie sa mierzalne w WC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Fit

Jak Ci nie zależy, to po co Ci wiatrak? Niech się nagrzeje do 60* wtedy i bez nawiewu odda.

szczerze piszac to aktualnie uzywam jeszce bardziej hardkorowa wersje - bez chlodnicy :D (prace nad zbiornikiem do pompki trwają) - mam temperature wody w stresie 56stopni (odczyt z hdd)

wiatrak 12cm puszczony na 3,3V nie robi duzo halasu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZenFist czy ja powiedziałem ze DD je produkuje :wink:

Widze, że nie jak nie bedzie testu to nic nie bedzie. Ma ktoś jakiś pomysł? A nie krytykowanie to złe, tamto złe. Może co poniektórzy mają lepsze pomysły?? SŁUCHAM MOŻE KTOŚ MA POMYSŁ NA TEST??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi