keiename Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 Postanowilem zaszalec :) i majac dwa dyski i dwa napedy optyczne i 4 kanaly IDE (w tym 2 na raid) kazde urzadzenie dalem na osobny kanal :) wszystko pieknie chodzi, moze nie odczulem znacznego kopa w przegrywaniu dysk->dysk (oba siedza na kanalach raidowych) ale mam zonka :( bo w MBM nie czyta mi temepratury dysku, Speed fan wogole dyskow nie widzi :( da sie cos z tym zrobic czy nie :?: bo jak nie to o kant [gluteus maximus] potluc takie rozwiazanie :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 czekaj masz raida na dysku 80 gb i 40 gb :?: w takim razie masz łącznie 80 gb danych.Oczywiście stary do raida przed instalację windowsa instalowałeś :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba78 Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 Z tego co zrozumialem to kolega chyba nie ma raida na dyskach....tylko dyski ma podpiete do kanalow raid... Ja moge powiedziec tylko tyle..,ze jak zalozysz na dyskach raida 0 to wtedy nie odczytasz info ze smarta... Jezeli sa podpiete jaka samodzielnie dzialajace dyski powinno wszystko dzialac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 qba70 :arrow: dokladnie podpiete do kanalow raid, zadnych macierzy i innych bajerow... FumFel_20 :arrow: nie mam macierzy, mam tylko dyski podpiete (w instrukcji do mojego raida HP 372 wbudowany w mojego epox'a jesta napisane ze mozna podpinac dyski jako samodzielne magazyny danych) wiec tak zrobilem ale [gluteus maximus] z odczytem s.m.a.r.t'a A i w menedzedze urzadzen widzi te dysku jakos SCSI Disk Drive 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fetorman Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 Nie ma i nie bedzie odczytu. Dlaczego?? A dlatego ze HP 372 komunikuje sie z PCI a nie po magistrali czipsetu plyty glownej(hmm cos chyba zagmatwalem :roll: ). A te programy nie potrafia tego odczytac :( A to ze widzi je jako SCSI to dobrze :) bo RAID to SCSI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 fetorman - niekoniecznie - mam kontroler SATA SIL3112 wbudowany w płyte i podpiety przez PCI oraz ICH5-R zintegrowany w SB i podpiety poza PCI - w przypadku ICH5 zawsze działa SMART a przy SIL3112 raz działa raz nie ale to wynika ze sterowników (na 1 działało na drugich nie) a nie z tego gdzie kontroler jest podpiety - zresztą zerknij na MBM jest opcja odczytu temperatury z dysków ATA i SCSI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 ok, zerkne, dzieki Raptor. BTW myslicie ze takie rozparcelowanie urzadzen na kazdy kanal osobno daje cos po za satysfakcja zajecia wszystkich kanalow ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fetorman Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 Oki zerkne ja zainstaluje :) A pozatym dysk mi chodzi szybciej jak jest podlaczony do RAID'a :o ??? I to widac w HD-Tach'u Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...