Skocz do zawartości
keiename

S.M.A.R.T @ RAID ??

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowilem zaszalec :) i majac dwa dyski i dwa napedy optyczne i 4 kanaly IDE (w tym 2 na raid) kazde urzadzenie dalem na osobny kanal :) wszystko pieknie chodzi, moze nie odczulem znacznego kopa w przegrywaniu dysk->dysk (oba siedza na kanalach raidowych) ale mam zonka :( bo w MBM nie czyta mi temepratury dysku, Speed fan wogole dyskow nie widzi :( da sie cos z tym zrobic czy nie :?: bo jak nie to o kant [gluteus maximus] potluc takie rozwiazanie :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co zrozumialem to kolega chyba nie ma raida na dyskach....tylko dyski ma podpiete do kanalow raid...

Ja moge powiedziec tylko tyle..,ze jak zalozysz na dyskach raida 0 to wtedy nie odczytasz info ze smarta...

Jezeli sa podpiete jaka samodzielnie dzialajace dyski powinno wszystko dzialac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qba70 :arrow: dokladnie podpiete do kanalow raid, zadnych macierzy i innych bajerow...

FumFel_20 :arrow: nie mam macierzy, mam tylko dyski podpiete (w instrukcji do mojego raida HP 372 wbudowany w mojego epox'a jesta napisane ze mozna podpinac dyski jako samodzielne magazyny danych) wiec tak zrobilem ale [gluteus maximus] z odczytem s.m.a.r.t'a

A i w menedzedze urzadzen widzi te dysku jakos SCSI Disk Drive 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma i nie bedzie odczytu. Dlaczego??

A dlatego ze HP 372 komunikuje sie z PCI a nie po magistrali czipsetu plyty glownej(hmm cos chyba zagmatwalem :roll: ).

A te programy nie potrafia tego odczytac :(

A to ze widzi je jako SCSI to dobrze :) bo RAID to SCSI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fetorman - niekoniecznie - mam kontroler SATA SIL3112 wbudowany w płyte i podpiety przez PCI oraz ICH5-R zintegrowany w SB i podpiety poza PCI - w przypadku ICH5 zawsze działa SMART a przy SIL3112 raz działa raz nie ale to wynika ze sterowników (na 1 działało na drugich nie) a nie z tego gdzie kontroler jest podpiety - zresztą zerknij na MBM jest opcja odczytu temperatury z dysków ATA i SCSI.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi