Gość Rzeznik_2236 Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 Mam pytanko odnośnie ustawień BIOSu mojej płyty głównej, a konkretniej pewnej ważnej zakładki. Przeszukałem już cały Internet ;) i nigdzie nie znalazłem wyczerpujących informacji na ten temat. Wszędzie piszą, za co dane ustawienie mniej więcej odpowiada, natomiast nie mogę dowiedzieć się, co to wszystko w praktyce oznacza i jak pływa na wydajność komputera. Czytałem również wiele tekstów o ustawianiu timingów pamięci, nie mniej jednak u mnie wygląda to trochę inaczej i tutaj również jest problem... A zatem tak: Ponad wszystko interesuje mnie jedna rzecz - przy wartościach timingów pamięci podaje się cztery cyferki w jakiejś kolejności. Które to są odpowiednio ustawienia u mnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rzeznik_2236 Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 Każde forum uchodzi za wielce specjalistyczne, dopóki nie zada się konkretnego pytania. Teoria po raz kolejny wydaje się być niezawodna... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 Jesteś przeżałośnie śmieszny. Rozumiem, że nie mając twojej płyty mam sobie w głowie wszystko poustawiać tak, aby było najlpiej? Jest coś takiego jak instrukcja do płyty głównej i tam jest wszystko ładnie opisane, wystarczy chcieć, ale najlepiej jak ktoś to zrobiłby za ciebie... n/c Odpowiem ci jedynie na drugie pytanie; W odpowiedniej kolejności to; CAS# Latency RAS# Precharge RAS# to CAS# Delay TRAS Cokolwiek ci to mówi... I rada na przyszłość - nie bądź takim "krzykaczem" bo nasza współpraca nie będzie wtedy układała się najlepiej :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rzeznik_2236 Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 Jesteś przeżałośnie śmieszny.To, że masz fajny podpis pod nickiem, upoważnia Cię do takich docinek? Rozumiem, że nie mając twojej płyty mam sobie w głowie wszystko poustawiać tak, aby było najlpiej?Nie, zakładam, że jeżeli siedzą tutaj bardzo doświadczeni użytkownicy, to wiedzą mniej więcej, za co dane ustawienie odpowiada, na skorzystanie z tej wiedzy właśnie liczyłem. Jest coś takiego jak instrukcja do płyty głównej i tam jest wszystko ładnie opisane, wystarczy chcieć, ale najlepiej jak ktoś to zrobiłby za ciebie...Instrukcję do płyty znam praktycznie na pamięć (to samo wyszukiwane z google artykuły o optymalizacji BIOSa), nie mniej jednak nie znalazłem (patrz post pierwszy - mogę równie dobrze stwierdzić, że Twój poziom umiejętności czytania ze zrozumieniem jest "prześmiesznie żałosny"...) tam odpowiedzi na swoje pytania, stąd ten topic. W odpowiedniej kolejności to; CAS# Latency RAS# Precharge RAS# to CAS# Delay TRAS To akurat jest w FAQ oraz w przyklejonych topikach, czyż nie? Pytam się, które są to ustawienia u mnie, konkretniej chodzi mi o TRAS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 W odpowiedniej kolejności to; CAS# Latency RAS# Precharge RAS# to CAS# Delay TRAS To akurat jest w FAQ oraz w przyklejonych topikach, czyż nie? Pytam się, które są to ustawienia u mnie, konkretniej chodzi mi o TRAS.No teraz to mnie rozbawiłeś do łez. Jeżeli nie widzisz zbierzności tego co napisałem z tym co wymieniłeś w pierwszym poscie to ja już nic nie dodaje w tym temacie. Rzeczywiście ani gogle ani instrukcja ci nie pomoże... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rzeznik_2236 Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 Nie, nie widzę zbieżności... Przynajmniej jeśli chodzi o TRAS, pozostałe są conajmniej oczywiste. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 Możesz podać wersję BIOSu? A i logiczne jest to, że jeżeli nie możesz odnaleźć w BIOSie opcji TRAS lub jak kto woli -> SDRAM Active to Precharge Time to jej po prostu bez zmiany BIOSa nie ujrzysz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 Każde forum uchodzi za wielce specjalistyczne, dopóki nie zada się konkretnego pytania. Teoria po raz kolejny wydaje się być niezawodna... Naturalnie zdajesz sobie sprawę, że to pytanie nie jest konkretne, tak jak nie jest konkretne żadne pytanie w stylu "a teraz opowiedzcie mi proszę o...". Gdyby nawet ktoś chciał wyjaśniać pokrótce znaczenie poszczególnych opcji (zakładając, że jest tu ktoś taki), to pisząc biegle na klawiaturze - pisałby to pewnie około godziny. Sprawdzałem na chybił trafił w googlach, i do części opcji można znaleźć całkiem niezły opis. Może przyda Ci się: http://pcstats.com/articleview.cfm?articleID=873 http://hardwarehell.com/articles/ras_cas.htm http://www.dewassoc.com/performance/memory...cas_latency.htm http://www.lostcircuits.com/advice/bios2/6a.shtml http://www.sharkyextreme.com/hardware/guid...erf/index.shtml Trochę tutaj Części opcji nikt Ci raczej tu nie opisze, bo są charakterystyczne dla chipsetu AMD irongate, który nie jest specjalnie popularny. Będzie Ci łatwiej szukać, jeżeli poprawisz błąd: daley -> delay, i powrzucasz sobie kolejne frazy w google. Przyjrzyj się zwłaszcza opcji 'S2K Slew Rate Control', bo z tego, co widziałem, były z nią jakieś drobne problemy na Twojej płycie w połączeniu z athlonem XP. Co do timingów, weź pod uwagę, że nie wszystkie muszą być w biosie. Często producent blokuje daną opcję i ukrywa ją przed użyszkodnikiem, jeżeli może ona być problematyczna, albo nie mieć wpływu na pracę kompa. Wygląda na to, że nie masz na swojej płycie ustawień tRAS - ja z resztą na swojej też nie, i wcale mnie to nie martwi ;] BTW: nie to forum - zarówno 'sterwoniki i biosy' jak i 'pamięci RAM' lepiej by się nadawały. Przenoszę ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rzeznik_2236 Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 Możesz podać wersję BIOSu? A i logiczne jest to, że jeżeli nie możesz odnaleźć w BIOSie opcji TRAS lub jak kto woli -> SDRAM Active to Precharge Time to jej po prostu bez zmiany BIOSa nie ujrzysz... Wersja 1007 - najnowsza ze strony ASUSa. Czy wypróbowanie starszych coś mi może dać? Każde forum uchodzi za wielce specjalistyczne, dopóki nie zada się konkretnego pytania. Teoria po raz kolejny wydaje się być niezawodna...Naturalnie zdajesz sobie sprawę, że to pytanie nie jest konkretne, tak jak nie jest konkretne żadne pytanie w stylu "a teraz opowiedzcie mi proszę o...". Gdyby nawet ktoś chciał wyjaśniać pokrótce znaczenie poszczególnych opcji (zakładając, że jest tu ktoś taki), to pisząc biegle na klawiaturze - pisałby to pewnie około godziny. Pisałby je szybciej... Nie potrzebuję "supertechicznych" szczegółów, a jedynie krótkiej informacji, ale nie w stylu "Configuration options: [Enable] [Disable]" niczym cały komentarz nt. niektórych opcji w instrukcji obsługi płyty głównej. Zupełnie konkretne może nie jest, ale dotyczy określonego zagadnienia, a mniemanie o tym forum jest w różnych kręgach bardzo wysokie, zatem postanowiłem uderzyć... Sprawdzałem na chybił trafił w googlach, i do części opcji można znaleźć całkiem niezły opis. Może przyda Ci się: http://pcstats.com/articleview.cfm?articleID=873 http://hardwarehell.com/articles/ras_cas.htm http://www.dewassoc.com/performance/memory...cas_latency.htm http://www.lostcircuits.com/advice/bios2/6a.shtml http://www.sharkyextreme.com/hardware/guid...erf/index.shtml Trochę tutaj Tego typu linków mogę Ci znaleźć 10x tyle, artykuł o optymalizacji pamięci znajduje się praktycznie na każdej średniej co do wielkości stronce o podkręcaniu. Najcześniej opisane są oczywiście cztery ustawienia, a takich informacji dowiedzieć się mogę nawet z FAQ zamieszczonego na tym forum. Wygląda na to, że nie masz na swojej płycie ustawień tRAS - ja z resztą na swojej też nie, i wcale mnie to nie martwi ;]A mnie to martwi, bo chcę sobie zoptymalizować kompa, aby bić rekordy w benchmarkach :>. BTW: nie to forum - zarówno 'sterwoniki i biosy' jak i 'pamięci RAM' lepiej by się nadawały. Przenoszę ;]Miałem dylemat co do tych dwóch, dlatego wrzuciłem do bardziej ogólnego działu ;>. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 Pisałby je szybciej... Nie potrzebuję "supertechicznych" szczegółów, a jedynie krótkiej informacji, ale nie w stylu "Configuration options: [Enable] [Disable]" niczym cały komentarz nt. niektórych opcji w instrukcji obsługi płyty głównej. Problem w tym, że to są zagadnienia dosyć szczegółowe, i nie da wyjaścić się ich nie popełniając "gnotum per ignotum" - czyli wyjaśniać ich poprzez odwoływanie się do terminów równie niezrozumiałych. Swego czasu też próbowałem prześledzić znaczenie poszczególnych opcji BIOS'a, żeby zrobić sobie mini-encyklopedie, ale ciągle żeby coś zrozumieć, trzeba było poznawać znaczenie kolejnego terminu i tak w nieskończoność. Równie dobrze można tę energię poświęcić na nabywanie stopni naukowych w tej dziedzinie - przynajmniej jakiś wymierny pożytek by z tego był ;]]] Tego typu linków mogę Ci znaleźć 10x tyle, artykuł o optymalizacji pamięci znajduje się praktycznie na każdej średniej co do wielkości stronce o podkręcaniu. Najcześniej opisane są oczywiście cztery ustawienia, a takich informacji dowiedzieć się mogę nawet z FAQ zamieszczonego na tym forum. Ale w części z tych linków bardzo ogólnie jest wyjaśnione, czym są opóźnienia RAS i CAS ;) A mnie to martwi, bo chcę sobie zoptymalizować kompa, aby bić rekordy w benchmarkach :>. To go optymalizuj pozostałymi dostępnymi timingami - na motorynce też można się ścigać ;]]] Ściągnij sobie na początek programik CPU-Z, on poda Ci, jakie masz timingi pamięci (łącznie z tras). A później możesz pogrzebać po necie, bo są uniwersalne programy do edycji ukrytych opcji BIOSA, i być może uda Ci się dostać do ustawień tras. Mnie się już od dawna nie chce bawić w takie rzeczy, więc wybacz - bardziej Ci nie pomogę. Powodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elpawlakos Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2004 Możesz podać wersję BIOSu? A i logiczne jest to, że jeżeli nie możesz odnaleźć w BIOSie opcji TRAS lub jak kto woli -> SDRAM Active to Precharge Time to jej po prostu bez zmiany BIOSa nie ujrzysz... niestety nie ma takiej opcji w biosie :( mam ta plyte od dawna i w zadnej wersji biosu tego nie znalazlem :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...