Gość Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 Yo Kiedyś czytałem na pl misc samochody, samochodach na które można zrobić prawko od 16 lat (klasa B1 o ile się nie mylę) takie samochody o ile pamiętam muszą sełniać kilka warunków - max waga 600kg, - max jeden cilinder - ileś tam pojemności skokowej, itp. Niestety zgubiłem gdzieś ten wątek a w internecie też nic nei znalazłem, czy ktoś kto się zna może mi coś o tym powiedzieć aha i czy można na te prawko zdawać bez większych komplikacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KIULIK Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 To prawko istnieje tylko na papierze :( Ponieważ niema w polsce homologowanego pojazdu do 600kg, więc na prawko nie zdasz nigdzie i nie pojeździsz sobie :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zoltar Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 Zapomnij... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KIULIK Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 Coś ostatnio czytałem, że polacy kombinują nad samochodzikiem na B1. To "cudo" ma się zwać "LUNA". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 No tez sie zastanawialem jak to jest z ta kategoria. Skoro jest to mozesz ja zdac i niemoga ci powiedziec ze niema samochodu czy cos takiego. :? Jak zdasz to zostaje ci zrobienie jakiegos bugi, zarejestrowac go i jazda po drodze. Z doswiadczenia wiem ze cos takiego jest zajebiscie szybkie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelec_x Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 http://www.gawlik.wroclaw.pl/szkolenie_m.html tu jest coś o tym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 ta musi byc do 600kg (ile wazy trabant?? :D ) i jest na takie samochody (600kg) i 3 kolowce bez ograniczen :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 wlasnie , najlepszym pomyslem bylby gokart/bugie [czy jak to sie pisze ;)] silnik nawet od motocykla , chocby 250ccm , lekkie podwozie , waga nie przekraczalaby 100kg a i predkosc niezla :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 wlasnie , najlepszym pomyslem bylby gokart/bugie [czy jak to sie pisze ;)] silnik nawet od motocykla , chocby 250ccm , lekkie podwozie , waga nie przekraczalaby 100kg a i predkosc niezla :twisted: Wiatr we wlosach, muchy na zebach a ty popierdalasz po ulicy 150km/h :D Jak bym to zobaczyl to bym sie ze smiechu zesral chyba. Ze starszym planujemy zrobic bugi z zawieszenim na mieszkach od tir'r, mocnym silnikiem i wielkimi kolami. Jak ten plan wypali to 80km/h bede zasuwac po najwiekszych wertepach. Hammer sie chowa :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 Poczekaj jeszcze 2 lata i bedziesz mogl jezdzic kazdym :D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 Poczekaj jeszcze 2 lata i bedziesz mogl jezdzic kazdym :D.Ja to musze poczekac tylko 3 miechy :D Qrde szkoda bo braknie mi doslownie pary dni i bym sie lapal na tansza nauke jazdy a tak trzeba bedzie zabulic 1200 :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 Poczekaj jeszcze 2 lata i bedziesz mogl jezdzic kazdym :D.Ja to musze poczekac tylko 3 miechy :D Qrde szkoda bo braknie mi doslownie pary dni i bym sie lapal na tansza nauke jazdy a tak trzeba bedzie zabulic 1200 :( Ja niestety troche dluzej, urodziny 28.08.86, wiec dopiero w czerwcu na kurs ide i 1200zl bule :?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4DOS Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 To prawko istnieje tylko na papierze :( Ponieważ niema w polsce homologowanego pojazdu do 600kg, więc na prawko nie zdasz nigdzie i nie pojeździsz sobie :( u mnie w mieście jest koleś, który ma zupełnie legalnie zrobione kabrio z malucha , karoseria jest wykonana z włokna szklanego (czy czegoś tam... ;) ) a silnik od malucha i zdał na prawko B1 bez problemu. Aha, samochód zrobił samemu i powiem Wam ze sie calkiem niezle prezentuje.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 To prawko istnieje tylko na papierze :( Ponieważ niema w polsce homologowanego pojazdu do 600kg, więc na prawko nie zdasz nigdzie i nie pojeździsz sobie :( u mnie w mieście jest koleś, który ma zupełnie legalnie zrobione kabrio z malucha , karoseria jest wykonana z włokna szklanego (czy czegoś tam... ;) ) a silnik od malucha i zdał na prawko B1 bez problemu. Aha, samochód zrobił samemu i powiem Wam ze sie calkiem niezle prezentuje.. Wlasnie oto chodzi. Zglaszasz tylko ze chcesz zarejestrowac samochod, robisz badania kontrolne ale one sa chyba jakies takie bardziej wymagajace i potem rejestrujesz. Po tym wszystkim mozesz zasuwac po ulicach :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maku2 Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 A co woglle z nowymi przepisami dotyczacymi prawka ?? Kiedy to bedzie ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 A co woglle z nowymi przepisami dotyczacymi prawka ?? Kiedy to bedzie ??Jakie przepisy?? To ze ma kosztowac 2x tyle co dzisiaj i bedzie wiecej glupiej jazdy po placyku to od kwietnia. Zmieniaja tez samochody. Teraz bedzie ustawowo ze Opel Corsa. Ciekawi mnie ile ktos za taki przepis wzial :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 Cholera :/ ja w lipcu, po zdanych/niezdanych egzaminach zaczynam prawko :/. Ile ma trwac cale zdawanie?? Wyrobie sie od lipca do wrzesnia? Pozdr MeHow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 Cholera :/ ja w lipcu, po zdanych/niezdanych egzaminach zaczynam prawko :/. Ile ma trwac cale zdawanie?? Wyrobie sie od lipca do wrzesnia? Pozdr MeHow Kurs to mysle kolo miesiaca, a pozniej czekasz na termin egzaminu i tyle, pozniej za wyrobienbie placisz 50zł i po 2tyg masz prawko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 Kurs to mysle kolo miesiaca, a pozniej czekasz na termin egzaminu i tyle, pozniej za wyrobienbie placisz 50zł i po 2tyg masz prawko. Łato powiedzieć :]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalP [xsrx] Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 jesli o mnie chodzi to uwazam ze prawko powinno byc od 21 lat... niestety mlodsi kierowcy w wiekszej czesci nie nadaja sie na kierowcow... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 "]jesli o mnie chodzi to uwazam ze prawko powinno byc od 21 lat... niestety mlodsi kierowcy w wiekszej czesci nie nadaja sie na kierowcow... Racja ale z drugiej strony im wcześniej się zaczyna tym lepiej bo np: 70 letniemu dziadkowi będzie się trudniej nauczyć jeździć furą niż 16 letniemu chłopakowi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 "]jesli o mnie chodzi to uwazam ze prawko powinno byc od 21 lat... niestety mlodsi kierowcy w wiekszej czesci nie nadaja sie na kierowcow...Prawko juz mam wiec mi to teorytecznie juz wisi, ale pomysl, czy ktos bedac nieodpowiedzialnym majac 18 lat, jest odpowiedzialny majac 21 lat ? Ja osobiscieszczerze watpie, tacy sami jesli nie wieksi szpanerzy sie znajda wsrod osob w tym wieku, jak wsrod 18 latkow. 21 latek nie jezdzi bezpieczniej od 18 latka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 W sumie to takie prawko to tyle warte co karta rowerowa tylko szkoda tego zachodu a i pieniedzy pewnie, skoro tylko dwa lata ma dzielic pomiedzy B a B1 to po co to. 21latek na pewno jezdzi bezpieczniej od 18latka z tym ze nikt tego nigdy nie porowna ani nigdy nie udowodni to jest jedynie zalozenie bo nie ma identycznych charakterow kazdy czlowiek jest inny i zawsze znajdzie sie bardziej odpowiedzialny 18-latek od 21, generalnie jednak mozna przyjac ze 21 lat to nie 18, czas swoje robi i jesli by ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> milion 18 latkow i milion 21 latkow to na pewno wsrod tych 18 latkow bedzie wiecej nieodpowiedzialnych niz w grupie 21. Szymon - to nie jest tak ze mozesz cos wywnioskowac wiedzac ze 18latek jest nieodpowiedzialny i ze taki bedzie majac 21 lat, na zycie ma wplyw tak wiele czynnikow ze nie jestes w stanie przewidziec niczego, moze byc tak ze bardzo nieodpowiedzialny 18 latek w wyniku nastepstw zycia majac 21 lat stanie sie bardziej powazny i odpowiedzialny niz 30-40 latek. Tu nie ma zadnych regul, moze tez byc odwrotnie i majac 21 lat moze sie stac mniej odpowiedzialny niz jak mial 18. Tez bym wolal aby prawko dawali od 21, niestety wszystko zmierza w przeciwnym kierunku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maku2 Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 Co do przepisow ;) Mialo wejsc ze od 16 lat mozna zdawac, tylko pozniej trzeba jezdzic z kims starszym, patrz rodzice. Rowniez mialo wejsc ze zdaje sie na wlasnym samochodzie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 Widze, ze niektorzy tu cwaniacza dlatego, ze juz dawno prawko zrobili :?, tylko ciekawe co by powiedzieli jakby mieli konczyc 18lat i nagle zmienili przepisy ze od 21? :?, chore i tyle, jak ktos chce miec mniej wypadkow to niech nie pije i tyle, mysle ze jakby alkohol byl od 21lat jak w Usa to mniej ofiar na drogach by bylo, ale oczywiscie wszystko zwalic na 18latkow, glupie gadanie na to nie ma regoly, zesto jest tak ze kolo 30-40-50 lat uwaza ze ma prawko 20 lat to jest mastah i nawet z 2ma promilami potrafi jezdzic jak Colin Mcrea, to jest chorei tyle, wiekszosc wupadkow to alkohol i brak wyobrazni, dlaczego ja mam czekac 3 lata wiecej tylko dlatego, ze jest paru debili za przeproszeniem i jezdza niebiezpiecznie? Tylko nikt ze starszych kolegow nie pamieta jak byl mlokosem, tylko do razu kurde 21lat mieliscie po wyjsciu z lona matki. A tak btw, to jaki czas temu w gazecie chyba SE pokazali dane kto najwiecej wypadkow powoduje i byli to ludzie z przedzialu 20-35, a dlaczego? Nie chce sie powtarzac ale metalnosc ludzka, ze maja iles tam czasu papierek uswiadcza ich w przekonaniu, ze za zajedwabistymi kierowcami, i co sie dzieje? Koncza jak swp. Waldek Goszcz(ten aktor). Dlatego mi nie piszcie, ze powinni odroczyc prawko, bo nie w wieku jest wina, tylko w wyobrazni kierowcy i odpowiedzialnosci, jak kierowca zginie to jego problem gorzej jak zabije kogos niewinnego. To tyle nie mam nic do dodania. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 Ci ktorzy maja juz prawko to latwo im mowic zeby bylo od 21 lat. :? Sam mam juz prawie 18 a samochody to moja druga pasja i jezdze juz z kims doroslym po niewielkich drogasz od ladnych latek (w wieku 6 lat na kolanach dziadka :P ). Ze starszym sie juz tyle wyjezdzilem ze wiem jak kto sie na drodze zachowa ale jak pewnie wiecie nieda sie tego do konca przewidziec. Z tymi z ktorymi jezdze mowia ze ogolnie to mam zacicie sportowe ale wiem kiedy trzeba zwolnic bo cos moze wyskoczyc na jezdnie i na ile stac samochod. Ogolnie mowiac to jestem z samochodem oswojony. Sam jestem za tym zeby dawac prawko na rok na taki okres probny. Jezeli ktos spowoduje wypadek to zabiera mu sie je i potem po jakims czasie moze sie onie starac. Mlodym kierowcom nalezy sie kubel zimnej wody na leb wtedy naucza sie jezdzic. Moge podac przyklad kuzynki ktora jezdzi sorry jezdzila jak wariat. Pewnego razu jak jechala droga na skrzyzowaniu z wiejska droga wyjechal jej pijany cyklista. Potracila go lekko tak ze gosciu sie tylko lekko otarl o asfalt. Od tego czasu jak tylko widzi skrzyzowanie zdejmuje noge z gazu i jedzie bardzo asekuracyjnie, juz nie szaleje tak jak kiedys. Drugim przykladem moze byc moj brat cioteczny ktory wogole "nieczuje" samochodu i raz juz wjechal do rowu (samochod caly) a drugi raz na zakrecie przy 20km/h na sniegu przywali w kraweznik przesuwajac dol przedniego slupka o 10cm :? Jak narazie nie wyciagnal z tego zadnych wnioskow a ja sie boje z nim jezdzic przez to wlasnie ze "nieczuje" samochodu. Jak mu mowie ze wozi tylem na sliskiej jezdni i zeby zwolnij to on mowi ze wszystko jest ok. :? OMG ale zem sie rozpisal. Mam nadzieje ze to troche wyjasnia i niech ci co maja prawko mieli jakies "kubly zimnej wody" ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 7 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2004 Feluke pasja do samochodow to jedno a ruch na drodze to drugie o czym mlodzi niemal zawsze zapominaja niestety, jesli mlody sie rozwali tfu odpukać na drzewie to jedyną jego pasją będzie atrakcyjna trumna i atrakcyjny pogrzeb, jazda autem to nie radocha owszem tez ale i to ogromne ale... rowniez ogromna odpowiedzialnosc dla kierujacego i otaczającego go ruchu, odpowiada tak samo za siebie jak i za pijanego rowerzyste ktory mu sie wtoczy pod kola, przebiegajace dziecko na przejsciu za piłką, przebiegajacego psa, wyskakującą babcie zza autobusu itd itd czasy sie zmieniaja natezenie ruchu jest coraz wieksze i wieksze i niestety nie ma juz powoli miejsca na przyslowiowy "gaz do dechy" a wielu ludzi mlodych sie popisuje, szpanuje itd itp. Dla mlodego siedzacego w aucie najczesciej liczy sie tylko ilosc koni mechanicznych no bass no fun i to czy go ktos "wezmie" spod swiatel mimo ze tak na prawde nikt z nim sie nie sciga... tata dal nowy samochod z powerem to i wykazac sie trzeba i nie mowcie mi ze tak nie jest bo przerabialem to juz. Bialy wiekszosc wypadkow to alkohol (glownie u ludzi mlodych) oraz brawura nadmierna predkosc, nie znajomosc przepisow, nie dostateczna ocena warunkow drogowych i pogodowych. Owszem grupa 25-39 (ja nie znam takich rankingow jak z przedzialu 20-35, z tego co widze to wszedzie podawane sa 18-24 i 25-39) jest najliczniejsza ale powoduje zupelnie inne wypadki niz grupa, 18-24 ktora jest dokladnie kilka procent tuz tuz za nią, ale zapominasz o najwazniejszym... zastanow sie jaka rozpiętość jest grupy 25-39 (15 lat) a jaka 18-24 (7 lat), ludzie 25-39 powodują niemal tyle samo wypadków mimo iz jest to znaaaacznie liczniejsza grupa, do tego jeszcze najczesciej grupa 18-25 lat porusza sie po drogach kilometrazowo znacznie mniej niz grupa 25-39 do ktorej czesto zaliczaja sie grupy ludzi jezdzacych zawodowo jak taksowkarze, kierowcy tirow, kierowcy autobusow wiec przemiezajacych tez znacznie wiecej kilometrow w porownaniu z grupa poprzednią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 7 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2004 Jak ktos sie pasjnuje samochodami to dba o nie. Nie bedzie czegos takiego ze tatus dal samochod to trzeba sie popisac przed kolegami. Jak gosciu sam jedzie to jest w miare ok ale jak juz kumpel siedzi obok to zaczyna sie jazda. Zcinanie zakretow, jazda z zawrotna predkoscia itp. Zawsze to powtarzam ze ludzie bez wyobrazni za kolkiem dosc szybko gina (szkoda ze pociagaja za soba tez inne osoby). :? Wiem z wlasnego zachowania ze w mlodym czlowieku drzemie diabelek i tylko czycha kiedy dodac gaz do dechy. Rozumiem urzadzanie sobie rajdow na nieuczeszczanych drogach, gdzie wszystko widac, kazdy zakret jest widoczny. Moge na wlasnym przykladzie powiedziec ze z bratem sie scigalem (ja Ford Aspire, on Mitsubishi Mirage) na zamknietym odcinku drogi ktory akurat byl w remoncie. Zabawa przednia i bardzo bezpieczna bo nikogo w poblizu, nawet domow skad moglby ktos pod kola wyskoczyc. Ci co po drogach sobi takie wyscigi urzadzaja albo im sie bardzo spieszy to mam ochote ja gosciu jest sam na drodze i grzeje >120 przestrzelic mu jedna opone. Gosciu na 100% bedzie upanstwowiony. :twisted: :evil: Wiem, wiem, mlodzi ludzie nie maja wyobrazni ale to nie ci ktorzy dopiero co prawko dostali. Jak przejada pare tysiecy kilometrow to zaczynaja sie czuc pewnie na drodze i to wlasnie ci powoduja najwiecej wypadkow. Charakter kierowcy jest tez bardzo wazny na drodze. nie dostateczna ocena warunkow drogowych i pogodowychTo jest bardzo wazny czynnik. Pewnie kazdy slyszal o tym wypadku w wawie ze gosciu w ulewie swoim Subaru zasuwal po ulicy 200km/h i wpakowal sie na barierke od przystanku tramwajowego. Samochod prawie zostal rozciety na pol. Tak jak juz mowilem trzeba umiec jezdzic, a nie prowadzic tylko samochod. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 7 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2004 Jak ktos sie pasjnuje samochodami to dba o nie. Nie bedzie czegos takiego ze tatus dal samochod to trzeba sie popisac przed kolegami. Jak gosciu sam jedzie to jest w miare ok ale jak juz kumpel siedzi obok to zaczyna sie jazda. Zcinanie zakretow, jazda z zawrotna predkoscia itp. Zawsze to powtarzam ze ludzie bez wyobrazni za kolkiem dosc szybko gina (szkoda ze pociagaja za soba tez inne osoby). :? Wiem z wlasnego zachowania ze w mlodym czlowieku drzemie diabelek i tylko czycha kiedy dodac gaz do dechy. Rozumiem urzadzanie sobie rajdow na nieuczeszczanych drogach, gdzie wszystko widac, kazdy zakret jest widoczny. Moge na wlasnym przykladzie powiedziec ze z bratem sie scigalem (ja Ford Aspire, on Mitsubishi Mirage) na zamknietym odcinku drogi ktory akurat byl w remoncie. Zabawa przednia i bardzo bezpieczna bo nikogo w poblizu, nawet domow skad moglby ktos pod kola wyskoczyc. Ci co po drogach sobi takie wyscigi urzadzaja albo im sie bardzo spieszy to mam ochote ja gosciu jest sam na drodze i grzeje >120 przestrzelic mu jedna opone. Gosciu na 100% bedzie upanstwowiony. :twisted: :evil: Wiem, wiem, mlodzi ludzie nie maja wyobrazni ale to nie ci ktorzy dopiero co prawko dostali. Jak przejada pare tysiecy kilometrow to zaczynaja sie czuc pewnie na drodze i to wlasnie ci powoduja najwiecej wypadkow. Charakter kierowcy jest tez bardzo wazny na drodze. nie dostateczna ocena warunkow drogowych i pogodowychTo jest bardzo wazny czynnik. Pewnie kazdy slyszal o tym wypadku w wawie ze gosciu w ulewie swoim Subaru zasuwal po ulicy 200km/h i wpakowal sie na barierke od przystanku tramwajowego. Samochod prawie zostal rozciety na pol. Tak jak juz mowilem trzeba umiec jezdzic, a nie prowadzic tylko samochod. Zgadzam się z Feluke :) i z mrtnt :), ale nie szufladkujcie wszystkich, ze jak jeden 18;atel jezdzi jak wariat to inni też muszą, nie kazdy lubi szpanerstwo, dlatego nie mowcie ze nalezy odroczyc prawko bo nie kazdy na taka "kare" zasluguje, a ten pomysl UE ze prawko do 16 i przez 2 lata jazda z osoba pelnoletnia, ktora ma prawko iles tam lat to dobry pomysl bo przez ten czas taki mloedzieniec obyl by sie z autem, warunkami drogowymi i innymi czynnikami. To tyle ode mnie :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 7 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2004 nie lepiej poczekaz do 17 lat?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...