tomall0 Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 Witam, z racji tego że mam 2 kompy postanowiłem jednego z nich podkręcić. Wybór padł na Celinę 2.4GHz. Przestawiłem zworkę na płycie na 133MHz i pokazało 3,2GHz. Dodam, że sprzęt nie wypasiony (komp siory:))płyta ECS. Wszystko chodziło OK temp prawie nie wzrastała zapuściłem film, rozpakowywałem archiwum 300MB, muza w tle, osioł i temp w stresie ~42*C. Ale pojawiały się jakieś komunikaty, czasem restarty, może wina to za małe napięcie? Dodam, że max temp w stresie wyniosła 44*C. Mo.że badziewiacka płyta? Zauważalny przyrost mocy, tylko co może być przyczyną konfliktów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KIULIK Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 Byćmoże, że za niskie napięcie jest przyczyną niestabilności :( Zwiększ napięcie i sprubuj, ale wtedy wzrośnie ci też temp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KIULIK Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 Byćmoże, że za niskie napięcie jest przyczyną niestabilności :( Zwiększ napięcie i sprubuj, ale wtedy wzrośnie ci też temp.Byćmoże, że za niskie napięcie jest przyczyną niestabilności :( Zwiększ napięcie i sprubuj, ale wtedy wzrośnie ci też temp. Może też masz za słaby zasilacz jak piszesz, że występują resety :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 Z doswiadczenia na swoim starym Celeronie 1.7, wiem, ze niezbyt stabilnie chcial chodzic na taktowaniu P4 - 133MHz. Poza tym plyta, ktora nie oferuje zmiany czestotliwosci FSB co 1 MHz oraz innych parametrow potrzebnych do OC nie jest dobrym rozwiazaniem. Proponowalbym zostawic te sprawe, poniewaz wynikiem moze byc uszkodzony sprzet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomall0 Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 Z doswiadczenia na swoim starym Celeronie 1.7, wiem, ze niezbyt stabilnie chcial chodzic na taktowaniu P4 - 133MHz. Poza tym plyta, ktora nie oferuje zmiany czestotliwosci FSB co 1 MHz oraz innych parametrow potrzebnych do OC nie jest dobrym rozwiazaniem. Proponowalbym zostawic te sprawe, poniewaz wynikiem moze byc uszkodzony sprzet.Hmm, rozumiem, ale jak kręce przez zworki to krece tylko proca, a poza tym w/g mnie to raczej nie wina zasiłki, gdyby zasiłka nie wyrabiała to działo by sie tak po zwiekszeniu napięcia a nie przed. MOże faktycznie to wina napięcia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joshua Opublikowano 7 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2004 Z doswiadczenia na swoim starym Celeronie 1.7, wiem, ze niezbyt stabilnie chcial chodzic na taktowaniu P4 - 133MHz. Poza tym plyta, ktora nie oferuje zmiany czestotliwosci FSB co 1 MHz oraz innych parametrow potrzebnych do OC nie jest dobrym rozwiazaniem. Proponowalbym zostawic te sprawe, poniewaz wynikiem moze byc uszkodzony sprzet. Ten baleron 1,7GHz był na jądrze williamette i w żaden sposób nie da się porównać jego możliwości OC z tymi powyżej 2GHz na jądrze northwood.Zwiększ napięcie , jeżeli płyta na to pozwala bo temperatury masz spox. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 7 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2004 Przyznaje racje, nie pomyslalem o tym... ale zastanawiam sie, czy Celeron na jadrze Northwood bedzie stabilnie ciagnal na FSB133? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joshua Opublikowano 7 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2004 Przyznaje racje, nie pomyslalem o tym... ale zastanawiam sie, czy Celeron na jadrze Northwood bedzie stabilnie ciagnal na FSB133? Na ten o częstotliwości 2GHz mogę dać prawię gwarancję (choć sam nie miałem). Im wyższa częstotliwość nominalna tym gorsze OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 7 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2004 Tak sie zastanawiam, bo mam problem ze swoim, zeby mu podniesc FSB o 33MHz. Udalo mi sie to w momencie, gdy schlodzilem procka <10st.C... wyszlo 3.15GHz... ale po kilku minutach pracy komputer zgasl. Moze zasilacz nie wytrzymal? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomall0 Opublikowano 7 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2004 Przyznaje racje, nie pomyslalem o tym... ale zastanawiam sie, czy Celeron na jadrze Northwood bedzie stabilnie ciagnal na FSB133? Na ten o częstotliwości 2GHz mogę dać prawię gwarancję (choć sam nie miałem). Im wyższa częstotliwość nominalna tym gorsze OC. Tak o tych 2GHZ słyszałem, ale nie wiem czy mój wyciągnie 133MHz??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Stan Opublikowano 7 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2004 Mój Celeron 2GHz dawniej na Abicie IS7 poszedł na FSB166 czyli 3,32GHz przy 1.6V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...