gREG PG Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 ..aby otrzymac DSL TP nie bedac firma? do wczoraj bylem pewny, ze nie-ale to sie zmienilo..ktos tam (podobno) ma DSL TP podzielone nabodajze 8 osob i zadnej firmy zaejestrowanej..(o to mi wlasnie chodzi - zeby nie brac Neo-za drogo i nie mozna dzielic..) no wiec - da sie czy nie?.. prosze, nie piszcie, zebym zadzwonil na blueline :) (nie mam tel. stacjonarnego, a poza tym..nie chce mi sie z nimi gadac-to forum jest dla mnie o niebo lepsza skarbnica informacji niz panie z blueline):) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 mozna. moj kumpel ma :] idz do telepunktu i oni Ci wszystko dokladnie wytlumacza :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gREG PG Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 thnx noose..:) tak maja namieszane na stronie tepsy, ze czlowiek sie zakrecic moze..pisza, ze oferta biznesowa...a jednak mozna :) no i dobrze-sie kupi router+switch, 5 kilo skretki i lopate :) i bedziem dzielic :) ciekawe ile w Gdyni sie czeka na taka usluge ...kolejne dobre pytanie hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 ..aby otrzymac DSL TP nie bedac firma? do wczoraj bylem pewny, ze nie-ale to sie zmienilo..ktos tam (podobno) ma DSL TP podzielone nabodajze 8 osob i zadnej firmy zaejestrowanej..(o to mi wlasnie chodzi - zeby nie brac Neo-za drogo i nie mozna dzielic..) no wiec - da sie czy nie?.. prosze, nie piszcie, zebym zadzwonil na blueline :) (nie mam tel. stacjonarnego, a poza tym..nie chce mi sie z nimi gadac-to forum jest dla mnie o niebo lepsza skarbnica informacji niz panie z blueline):) Oczywiscie ze neo mozesz dzielic ... ale w lokalu: 1. aby podzielic neo legalnie - gdy jest kilku gosci, to rejestruje sie stowarzyszenie, a jako lokal podaje sie te kilka mieszkan, a potem bierzesz neo na stowarzyszenie - i jest FULL Legal 2. jak podzielisz neo poza lokalem - to i tak nikt ci nie moze nic zrobic, bo zawsze mozesz powiedziec ze dzielisz w lokalu, a TPSA nie ma prawa wejsc i sprawdzic ciebie w twoim domku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gREG PG Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 Oczywiscie ze neo mozesz dzielic ... ale w lokalu: 1. aby podzielic neo legalnie - gdy jest kilku gosci, to rejestruje sie stowarzyszenie, a jako lokal podaje sie te kilka mieszkan, a potem bierzesz neo na stowarzyszenie - i jest FULL Legal 2. jak podzielisz neo poza lokalem - to i tak nikt ci nie moze nic zrobic, bo zawsze mozesz powiedziec ze dzielisz w lokalu, a TPSA nie ma prawa wejsc i sprawdzic ciebie w twoim domku niestety...przenosze sie do domku jednorodzinnego - czyli (jak pisalem wyzej) bez lopaty i kopania rowow do innych (powiedzmy 2 lub 3-ech domkow) sie nie obejdzie-troche ciezko by bylo to wytlumaczyc :) choc...gdy tylko jeden sasiad sie zgodzi..to kto wie.. moze wezme neo i pociagne ziemia kabel do niego.. ech kurnia ta tepsa.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gREG PG Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 Oczywiscie ze neo mozesz dzielic ... ale w lokalu: 1. aby podzielic neo legalnie - gdy jest kilku gosci, to rejestruje sie stowarzyszenie, a jako lokal podaje sie te kilka mieszkan, a potem bierzesz neo na stowarzyszenie - i jest FULL Legal 2. jak podzielisz neo poza lokalem - to i tak nikt ci nie moze nic zrobic, bo zawsze mozesz powiedziec ze dzielisz w lokalu, a TPSA nie ma prawa wejsc i sprawdzic ciebie w twoim domku niestety...przenosze sie do domku jednorodzinnego - czyli (jak pisalem wyzej) bez lopaty i kopania rowow do innych (powiedzmy 2 lub 3-ech domkow) sie nie obejdzie-troche ciezko by bylo to wytlumaczyc, ze nie dziele :) choc...gdy tylko jeden sasiad sie zgodzi..to kto wie.. moze wezme neo i pociagne ziemia kabel do niego..zawsze polowe taniej ech kurnia ta tepsa.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 Oczywiscie ze neo mozesz dzielic ... ale w lokalu: 1. aby podzielic neo legalnie - gdy jest kilku gosci, to rejestruje sie stowarzyszenie, a jako lokal podaje sie te kilka mieszkan, a potem bierzesz neo na stowarzyszenie - i jest FULL Legal 2. jak podzielisz neo poza lokalem - to i tak nikt ci nie moze nic zrobic, bo zawsze mozesz powiedziec ze dzielisz w lokalu, a TPSA nie ma prawa wejsc i sprawdzic ciebie w twoim domku niestety...przenosze sie do domku jednorodzinnego - czyli (jak pisalem wyzej) bez lopaty i kopania rowow do innych (powiedzmy 2 lub 3-ech domkow) sie nie obejdzie-troche ciezko by bylo to wytlumaczyc, ze nie dziele :) choc...gdy tylko jeden sasiad sie zgodzi..to kto wie.. moze wezme neo i pociagne ziemia kabel do niego..zawsze polowe taniej ech kurnia ta tepsa.. Przepraszam... a czy musisz się tłumaczyć TPSA z kabli które idą od ciebie do innych ? moze to system monitoringu, moze to system alarmowy, moze to system do video konferencji - a może to system ochrony przed TPSA ? TPSA to nie obchodzi i tyle. Zarejestrujcie sobie stowarzyszenie na te kilka domkow i bedziecie mogli legalnie dzielic neo. Zreszta jesli idzie o tpsa - to ostatnio kumpel instalowal sobie - i pan instalator zaproponowal mu modem DSL+switch (all in one) - gosc z tego skorzystal, tez mieszka w domku i tez dzieli z kumplami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 8 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2004 o jeju przeciez noose juz wszystko powiedział DSL TP to nie NEO nie trzeba mieć działalności żeby wykupić taką usługę miesiecznie płaci się 270zł można dzielic po za lokal w moim przypadku podpiąłem 13 osób i jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 Zarejestrujcie sobie stowarzyszenie na te kilka domkow i bedziecie mogli legalnie dzielic neo.Do rejestracji stowarzyszenia potrzeba 15 osób i całą masę zabiegów, ok 50 stron formularzy do wypełnienia, i mnie to zajęło 2 miesiące (sama rejestracja). Pewnie ktoś nieźle obeznany zrobi to szybciej ale i tak jest to cała masa zabawy - więc nie wiem czy polecanie rejestracji stowarzyszenia dla kilku osób jest poprawne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 Zarejestrujcie sobie stowarzyszenie na te kilka domkow i bedziecie mogli legalnie dzielic neo.Do rejestracji stowarzyszenia potrzeba 15 osób i całą masę zabiegów, ok 50 stron formularzy do wypełnienia, i mnie to zajęło 2 miesiące (sama rejestracja). Pewnie ktoś nieźle obeznany zrobi to szybciej ale i tak jest to cała masa zabawy - więc nie wiem czy polecanie rejestracji stowarzyszenia dla kilku osób jest poprawne. a od czego masz rodziny tych osob ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 a od czego masz rodziny tych osob ?Ale po co tak kombinować dla kilku osob - gdzie 80% stowarzyszenia jest naciągane... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 a od czego masz rodziny tych osob ?Ale po co tak kombinować dla kilku osob - gdzie 80% stowarzyszenia jest naciągane... 1. wszystko co nie jest zakazane jest dozwolone 2. napisalem to gdyby chcial byc zgodny z prawem i zaoszczedzic na kosztach 3. w gruncie rzeczy moze to olac i zamontowac sobie neo - i tak zaoszczedzi, a kumpli podepnie na lewo (TPSA i tak nie moze tego sprawdzic) 4. po co przeplacac za DSL ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 ad2. Prowadzenie Stowarzyszenia to sporo pracy - więc tylko założenie że nasza praca nic nie kosztuje powoduje nie zwiększenie kosztów. ad4. Pomysł, że dzielenie neo poza lokal pod egidą Stowarzyszenie jest legalny - jest pomysłem chybionym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 1. wszystko co nie jest zakazane jest dozwolone 2. napisalem to gdyby chcial byc zgodny z prawem i zaoszczedzic na kosztach 3. w gruncie rzeczy moze to olac i zamontowac sobie neo - i tak zaoszczedzi, a kumpli podepnie na lewo (TPSA i tak nie moze tego sprawdzic) 4. po co przeplacac za DSL ? 1) No nie powiedzialbym.... 3) Moze sprawdzic.... Tyle, ze w czasie jak sie z nimi umawiasz (min tydzien wyprzedzenia), to chowasz sprzet itp... A to tez nie koniecznie, bo mozna powiedziec, ze dzieli sie w lokalu a reszta to zwykla siec :P 4) po co przeplacac :?: dla stalego IP.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 1) No nie powiedzialbym.... ta teoria sprawdza się na gruncie KC, który reguluje obowiązki stron 3) Moze sprawdzic.... Tyle, ze w czasie jak sie z nimi umawiasz (min tydzien wyprzedzenia), to chowasz sprzet itp... A to tez nie koniecznie, bo mozna powiedziec, ze dzieli sie w lokalu a reszta to zwykla siec :P dokładnie o to mi chodziło - nie mogą zrobić niespodziewanego nalotu :) 4) po co przeplacac :?: dla stalego IP.... tutaj rozwiązaniem jest no-ip.org ;) w sumie każdy wybierze to co lubi - Neo jest tutaj alternatywą jak gości jest np 4 i nie używają namiętnie kazza 24h/dobę Jesli neo nie pasuje - to oczywiście polecam brać DSL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 4) po co przeplacac :?: dla stalego IP.... tutaj rozwiązaniem jest no-ip.org ;) w sumie każdy wybierze to co lubi - Neo jest tutaj alternatywą jak gości jest np 4 i nie używają namiętnie kazza 24h/dobę Jesli neo nie pasuje - to oczywiście polecam brać DSL no-ip roznie dziala..... dlatego wolalbym miec stale IP :] no i mozna domene i siebie parkowac :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 Poza tym na dsl'u można sobie np. zrobić rev-dns'a ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 11 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2004 No i jest DSL 1Mbit a tego neo już nie oferuje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FALQ Opublikowano 18 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2004 Witam wszystkich na Forum :) Nie wiecie czy istnieje mozliwosc wykupienia lacza (DSL TP 1 MBit) na rzecz tzw. dzialania w zakresie edukacyjnych i publicznym. Ja mam taki problem, informatyzuje moja miejscowosc i chcialem wykupic usluge DSL TP i dzielic lacze poza lokal, rzecz jasna, ale chcialbym to zrobic bez zakladania dzialalnosci gospodarczej :) Nie chce na tym zarabiac , a jedynie umozliwic rozwoj i edukacje mlodziezy w mojej miejscowosci, a co za tym idzie zalozyc stale lacze, dzieki ktoremu mozliwy bedzie calodobowy dostep do Internetu. Powiedzcie czy jest jakas mozliwosc realizacji projetku w zwiazku z dzialaniami dla ogolnego dobra publicznego? Czy wogole takie cos kwalifikuje do mozliwosci wykupienia tej uslugi, bez posiadania dzialalnosci gospodarczej. Sama TP pytana o taka mozliwosc, nie potrafi udzielic odpowiedzi :( Chodzi mi o kwestie prawna, poniewaz "stowarzyszenie" samo w sobie ma zbyt wielki zakres obowiazkow wynikajacych z jego zadan statutowych, dlatego nie jest dobrym pomyslem w tym przypadku. Czekam na dyskusje w tej sprawie z waszego ramienia. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 18 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2004 TPSA nie limituje swojej usługi kupić może każdy (jeżeli ta usługa jest świadczona w tym rejonie of course) - a podział łącza poza lokal przy dsl-u nie jest zabroniony. Więc jeżeli chodzi o stronę kupowania łącza to jesteś czysty... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 18 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2004 mozesz kupic DSL i dzielic go bez problemu jako osoba prywatna :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2004 Najwazniejsze, ze iDSL nie ma +r ;>> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 19 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2004 Neo z tego co wiem to też nie ma. O ile się ma identa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 19 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2004 na neo w ogole nie mozna wejsc :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 19 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2004 Najwazniejsze, ze iDSL nie ma +r ;>> :oops: o co chodzi ? - z postu ParanoiKa wywnioskowałem, że coś z identyfikacją - coś z irc-em? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 19 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2004 Jest k:line na IRCnecie na neostradę ;] Userzy za dużo szaleli a zmienne ip definitywnie utrudnia ukaranie pojedynczej osoby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 19 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2004 Sam nie korzystam z irc-a - przynajmniej jak dotąd jakoś mnie to nie ruszało - ale jak wygląda sprawa jak ktoś z sieci u mnie nabruździ.. Mam oidenta - to coś pomoże (tzn. dostanę taką informację żeby danego gościa odciąć) czy wycięte zostaje ip? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 19 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2004 Wszystko zależy od humoru wycinającego ;] Czasem nawet pojadą po całej klasie adresowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FALQ Opublikowano 19 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2004 Rozumiem zatem ze nie ma problemu z zakladaniem stowarzyszen itp.? A co w takim razie z dzialalnosia gospodarcza? Nadal trzeba ja miec zeby wykupoic TP DLS 1 Mbit np.? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 19 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2004 Nigdy nie była potrzebna działalność gospodarcza by kupić dsl-a... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...