Skocz do zawartości
Alex13

Czy to dobry wybor!!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Mam zamiar zlożyć komputer doradzcie czy dobrze dobralem :

Płyta Asus A7V600 (czy jest 1/6 na Fsb 200 ?)

Barton 2.5

Hdd Sata Maxtor

Czy to trafny wybór??Czy byście coś zmienili szanowni koledzy :)

Może zalety i wady tych podzespołów??

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asus a7v600 - miałem okazjer sie nim pobawić - moze być, odczyt temp. zwalony, kosmiczne temp podawał(ale moze to była wina tylko mojego egzemplaża)Bardzoej bedziesz zadowolony z MSI na kt600 - też sie nią bawiłem,całkowicie bez problemowa płyta - polecam.wszystkie mobo na kt600 maja fsb 200 mhz przy dzielniku 1/6.Procek OK, hdd OK - tylko mobo zmień na MSI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko OK, tylko ze ja pomyslalbym nad jakas inna plytka, no i nie wiem czy na pewno potrzebujesz dysku na SATA.

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=51617

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=45425

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=37652

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=38025

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja dalej obstaje za msi na kt600 - naprawde swietna mobo.POszukaj, na forum mają ja ludzie i są zadowoleni.Jednak co VIA to VIA :P

nio,i wlasnie dlatego bralbym cos na nF2 :D

:P

A powiedz mi co takiego jest złego w chipsetach VIA :?:

Jeżeli chodzi o awaryjność to nf2 rulez :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja dalej obstaje za msi na kt600 - naprawde swietna mobo.POszukaj, na forum mają ja ludzie i są zadowoleni.Jednak co VIA to VIA :P

Ale jesli chodzi o OC to nf2 tez rulezzz..... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ojej, no fakt ma zablokowne PCI.ALe nie każda płyta pujdzie odrazu na fsb 250 mhz.Na kt600 można bez problemu robić 220 mhz fsb co w niektórych przypadkach nf2 nie podoła.Dla niektórych urzytkowników bedzie dobrze jak bedzie miał fsb 200 mhz i w zupełnosći starczy.A pozatym via jakistaki stabilniejszy jest :P .Dalej jestem za msi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ojej, no fakt ma zablokowne PCI.ALe nie każda płyta pujdzie odrazu na fsb 250 mhz.Na kt600 można bez problemu robić 220 mhz fsb co w niektórych przypadkach nf2 nie podoła.Dla niektórych urzytkowników bedzie dobrze jak bedzie miał fsb 200 mhz i w zupełnosći starczy.A pozatym via jakistaki stabilniejszy jest :P .Dalej jestem za msi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za nf2 przemawia dużo lepszy dżwięk. więc jeśli ktoś zamierza złożyć kompa z pozoru tańsza kt 600 moze być droższa po doliczeni karty dzwiękowej.

jeśli bys się uparł na kt 600 to bierz EpoXa 8kra2+ a tak wogóle polecam 8RDA + . rev 2.2 w moim mieście koszztuje 360 zł .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz racje, dzwięk jest lepszy......ja jestem za kt600 bo jest stabilniejszy poprostu.bardzoej mi do gustu przypadły mobo na kt600 niz nf2.W niedługim czasie zamierzam właśnie wymienicmobo na cosna kt600 - tu będzie ABIT bo ma dziury wokoło soketu, a szkoda ze niema tego MSI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz racje, dzwięk jest lepszy......ja jestem za kt600 bo jest stabilniejszy poprostu.bardzoej mi do gustu przypadły mobo na kt600 niz nf2.W niedługim czasie zamierzam właśnie wymienicmobo na cosna kt600 - tu będzie ABIT bo ma dziury wokoło soketu, a szkoda ze niema tego MSI

nf2 jest mniej stabilny od kt 600 ? mozesz bliżej to wyjaśnić ? od kąd mam EpoXa z podpisu ani razu komp mi sie nie zwiesił. żadnych obiaw niestabilności. wiesz ile kolego nf2 jest szybszy od kt 600 . podam ci przykład. FSB 200 proc 2600 xp.

kodowanie filmu z avi do vcd

nf2 - czas 40 minut

kt 600 - 55 minut

gra NFS

Srednio 7 klatek więcej na nf2 ( na kt 600 spadało mi do 30 na nf3 nie spada ponizej 37. )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nf2 jest mniej stabilny od kt 600 ? mozesz bliżej to wyjaśnić ? od kąd mam EpoXa z podpisu ani razu komp mi sie nie zwiesił. żadnych obiaw niestabilności. wiesz ile kolego nf2 jest szybszy od kt 600 . podam ci przykład. FSB 200 proc 2600 xp.

kodowanie filmu z avi do vcd

nf2 - czas 40 minut

kt 600 - 55 minut

gra NFS

Srednio 7 klatek więcej na nf2 ( na kt 600 spadało mi do 30 na nf3 nie spada ponizej 37. )

zgadza sie ze jest szybszy.ALe 7 klatek :?: ehhh mnie to nie przekonuje.Poszukaj ile osub na forum miało problemy z NF2 a ile z kt600 - sie zdziwisz.

BTW.POdaj mi na PRIV przepis kodowania filmu avi do VCD :?: :)

Dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja wiem dlaczego 8rda3 nie ma COMow

bo na 8rda i tak nie dzialaly to w nastepnej wersji Epox poprostu je usunal :P

co do tych szybkosci to ostatnio (wczoraj) robilem testy przepustowosci Sisoft sandra 2003 i do fsb155 moj 8KHA+ szedl leb w leb z 8RDA kumpla (wyniki podawalismy sobie przez gg) ,powyzej juz jego byly delikatnie wyzsze (ale to dlatego ze moja plyta zaczela sie krzaczyc synchro z pamieciami na wyzszej fsb)

Aida tez deptalem po pietach nf2

wiec jezeli nie z szybkosci pamieci,to z czego ma wynikac przewaga nf2??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thx za pomoc w dobraniu sprzetu :)

Wybralem Msi Kt6 Delta sr +Maxtor Sata+Barton 2.5+ddr 512 pc 400

Instalacja bezproblemowa,Barton 2.5xp @ 3.2xp bez problemu szyna 200 na Box wentylatorze :) do 58 c,dysk cichutki i szybki :).Polecam MSI kt6delta , wszystkie kabelki do Sata łącznie z przej. zasilania :),potestuje wiecej i cos napisze.Pozdrawiam i jeszcze raz thx wszystkim za pomoc w dobraniu dobrego sprzetu!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thx za pomoc w dobraniu sprzetu :)

Wybralem Msi Kt6 Delta sr +Maxtor Sata+Barton 2.5+ddr 512 pc 400

Instalacja bezproblemowa,Barton 2.5xp @ 3.2xp bez problemu szyna 200 na Box wentylatorze :) do 58 c,dysk cichutki i szybki :).Polecam MSI kt6delta , wszystkie kabelki do Sata łącznie z przej. zasilania :),potestuje wiecej i cos napisze.Pozdrawiam i jeszcze raz thx wszystkim za pomoc w dobraniu dobrego sprzetu!!!!

hehe wiedziałem że bedziesz zadowolony :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie troszke mnie dziwi porownanie plyt z chipsetami z NF2 do ecs :| Po pierwsze ten chipset zostal wybrany najlepszym chipsetem 2003r chyba na kazdym mozliwym servisie polski i nie tylko a wy mowicie ze jest nie stabilny ????

Ja mam EPOXA 8RDA+ i w ostatnim czasie sprzedalem 2x abit NF7 i nf7-s oraz asusa a7n8x delux i uzytkownicy chwala sobie te plyty bardzo ...

Moim zdaniem wasze problemy wynikaja z niewiedzy i checie "przedobrzenia"

Ostatecznie najlepiej popatrzec po podpisach najbardziej sasłuzonych w OC maniakow, co 10 ma cos innego niz NF2 :wink:

PS. DO AUTORA TEMATU :

Ile kaski chcesz przeznaczyc na ten zestaw ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi