ser_visant Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 Witam, Mam dylemat. Znajomy chce rozbudować kompa. Ma teraz ABITA BD7 (RAID) oraz P4 1.6 GHz. Chciałby zmienić tylko procka - w grę wchodzi P4 2.8GHz FSB 533. Ale ta płyta jest oparta o chipset i845D który nie wspiera (oficjalnie) szyny 533. Z drugiej strony po zakupie takiego procka jakby nie działał - to musiałby wymienić MB i RAM - ale wówczas bez sensu zakupować starą technologię 533 (lepiej już 800-tkę). Mam pytanie do posiadaczy (lub tych co widzieli takie konfiguracje): CZY PROCESOR FSB 533 (P4 2.8GHz) DZIAŁA STABILNIE NA CHIPSECIE i845D ? (Abit BD7R) (z góry przepraszam za bold i caps ale chce by było jasne o co mi chodzi w tym topicu) W biosie jest jasno: szyna cpu: 100-250 MHz jest dzielnik 1/4... więc TEORETYCZIE będzie grać, ale teorie na bok :wink: interesuje mnie praktyka. Z góry dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ser_visant Opublikowano 11 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2004 Miałem na tej płycie przed chwilką celka 2.4 (od znajomego) - puściłem go na FSB533 i wysokim napięciu... /wyszło masakryczne 3.2 GHz/ niestety wieszał się zaraz po przejściu przez BIOS... pewnie procek nie wytrzymał... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Homer Opublikowano 11 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2004 Kiedys puszczałem na tej płycie P4 1,8A (Nortwood, szyna 400MHz) na 533MHz, 1,8@2,4GHz, pracował stabilnie, nie było zadnych kłopotów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...