QniQ Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 Witam, Tak więc jak w temacie, myślałem o czymś takim: 2x80 mm na tył i na przód obudowy tz. "komin", Ponieważ CpU grzeje mi sie do 50 C przy Seti@home i zamknietej obudowie... Wiem o tym że w moim kompie grzejnikami są dysk w szczegolnosci, oraz Cd-rom, ale zomontowanie chlodzenia na te podzespoly, to moze w przyszlosci, chociaz i tak by teraz to nic nie dalo bo musi być ten wyciągający wentylator. podsumowywując: Czy ten "komin" będzie wystarczająco wydajny? Są jakies domowe sposoby na wychlodzenie cd-romu czy dysku? Slyszalem cos o polozeniu aluminiowej blaszki (wygietej tak by to cieplo gdzies uchodzilo) P.S. przepraszam za moje lamerstwo, ale jestem tu poraz pierwszy i po prostu jestem lamerem :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIOSKARPA Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 :evil: Jezu chłopie było to już setki milionów razy na temat chłodzenia obudowy :!: Jako,ze jesteś nowy wpierw proponuje zaglądać TU bo od lektur się zaczyna zazwyczaj naukę ;) Przekładowy temat TU Codo HDD to są wentylatory nanie z już przystosowanymi końcówkami i kosztuja w granicach 30zł, a czy cd-rom się moco grzeje to niewiem, ale chyba nieużywasz go nonstop :? Waknij jakis rysunek jak to ma mniej więcej wyglądać ;) pozdro Mario Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QniQ Opublikowano 6 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2004 Tak więc zamieszczam zmodyfikowana wersje tego rysunku ( mam nadzieje ze nie byl chroniony prawami autorskimi) :) Przy okazji zauwazylem ze moj projekt zachowuje prawa fizyki :) A o to on: P.S rysowalem go przed chwila :))) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soltys Opublikowano 7 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2004 za slaby wwiew bedzie, musisz zrobic jeszcze jeden wciagajacy, albo te z tylu dac na 7V a z przodu na 12V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QniQ Opublikowano 7 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2004 Obudowa jest przewidziana jedynie na dwa dodatkowe wentylatory jeden z tylu drugi z przodu, tak sie zastanawiam czy oby na pewno to 25O W wystarcza teraz, a gdy doloze nawet te dwa wiatraczki pewnie juz bedzie wiecej niz zapotrzebowanie, tak wiec zastanawiam sie jeszcze nad jakims zasilaczem z dwoma wentylatorami minimum 350 W Co do wentylatorow, to chce miec takie podlaczone do plyty (mam az 4 wyjscia na wentyle w tym jeden zajety(cpu) sa one rozmieszczoen prawidlowo... jeden na rogu (dol przod) drugi na przeciwinym rogu (srodek tyl), 3 jest kolo RIMM, a 4 jest kolo porcka (cpu fan) Mam oprogramowanie do plyty miezace wlasnie predkosci wiatraczkow, tak dla przykladu chce takie: http://allegro.pl/show_item.php?item=20924811 Srednie ciche dostosowywuja sie do temperatury i tanie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 7 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2004 Wentyle ciagne minimalna ilosc pradu, wiec wymiana zasilki nie bedzie konieczna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QniQ Opublikowano 7 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2004 Mozliwe ze teraz to nie, ale bylem na jakiejs stronie na ktorej mozna sprawdzic pobor mocy i przy obecnej wyszlo 258 W a mam jeszcze zamiar dolozyc te wentylatory plus jeszcze nowy RIMM bo 128 jest dla mnie nie wystarczajace:) bo ten zasilacz co mam aktulanie ma jeden wentylator i niby wyciaga to cieple powietrze, ale mu cos ciezko idzie... dla przykaldu: otwarta jedna strona dotykam radiatora, przy samym procku nic nie czuc. zamknieta otwieram dotykam okolo 45 c na radiatorze ;/ P.S. wiem ze te temperatury sa standardowe, ale zle sie czuje wiedzac ze moj pentiumek sie kisi w srodku :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...